Naar de navigatie Naar de inhoud

Het verkeerde medicijn

Geplaatst op 21 oktober 2014 door - 3398 keer bekeken

Foto Het verkeerde medicijn

Geloof het of niet. Meer dan de helft van de medicijnen die in Nederland worden voorgeschreven, zijn ontwikkeld voor een andere klacht dan waarvoor de dokter ze voorschrijft.

In het jargon heet dat off label-voorschrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van NRC Handelsblad in samenwerking met het radioprogramma Reporter Radio van KRO-NCRV.

Voor zo ver ik weet heb ik nog nooit zo'n medicijn gekregen, maar dat het gebeurt weten wij bij de NPCF ook. Een collega van me ging met een hardnekkige ontsteking in zijn kaak naar de huisarts. Die vertelde tijdens het gesprek met de collega dat hij iets heel anders ging voorschrijven om hem van de ontsteking af te helpen. Reguliere antibiotica bleek namelijk niet te helpen.

Bij thuiskomst ontdekte mijn collega dat het een medicijn was dat wordt voorgeschreven aan Parkinsonpatiënten. De bijsluiter bevatte nog wel het woord 'ontstekingsremmend'. Het medicijn werkte overigens wel. Na drie dagen was de ontsteking weg.

Hoe weet de dokter of iets helpt?
Zo gaat het met veel van die medicijnen. Een middel tegen leukemie blijkt bij veel patiënten met ernstige aandoeningen aan de darmen goed te werken. Maar hoe weten dokters dat? En wat betekent dit voor de patiënt? Dokters weten het omdat ze het horen van collega's. Als iets blijkt te werken, vertellen ze dat onderling door.

Niet zonder overleg met de patiënt
Op zichzelf is er niets op tegen als een arts een middel voorschrijft dat de patiënt helpt, maar ik vind wel dat de arts dat met de patiënt moet bespreken. En er moet ook duidelijke informatie worden gegeven over mogelijke bijwerkingen.

Mijn collega kreeg alleen een bijsluiter die was bedoeld voor Parkinsonpatiënten. Dat is niet genoeg. Ik begrijp dat artsen en apothekers de originele bijsluiter van het medicijn niet mogen weghalen, maar niets verbiedt hen om ook nog extra informatie te geven.

Ik wil thuis gewoon kunnen nalezen wat voor medicijn ik krijg en waarvoor het is ontwikkeld. En als de dokter iets off label voorschrijft wil ik dat weten. Waarom krijg ik dat middel en waarom helpt een gewoon middel niet? Dat is informatie die een patiënt hoort te krijgen. Off label voorschrijven moet kunnen, maar graag wel met medeweten van de patiënt en met goede informatie over gevolgen en mogelijke bijwerkingen voor de patiënt.



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.