Naar de navigatie Naar de inhoud

Waarom?

Geplaatst op 10 juli 2014 door - 4519 keer bekeken

Foto Waarom?

Ik begrijp het niet … en ik doe echt mijn best om het te begrijpen. Maar het lukt niet. Het is nu al enkele maanden geleden dat het nieuws bekend werd dat Zorgverzekeraars Nederland de zogenaamde complexe spoedzorg wil concentreren.


De plannen blijken grote consequenties te hebben voor ‘mijn’ ziekenhuis. Geboortezorg, acute heupen, beroertezorg… ze willen het allemaal weghalen uit Weert. En dat kan ik dus niet begrijpen, niet als lid van de Cliëntenraad, niet als inwoner van Weert en ook niet als patiënt van SJG Weert.

Kwaliteitsverbetering is discutabel
Als concentratie van specialistische zorg ten goede komt aan de kwaliteit van de zorg en het kostenbesparend is, heb ik daar geen problemen mee. Integendeel, als lid van de Cliëntenraad in Weert ben ik een voorstander van vernieuwing in de zorg als dat ten goede komt aan de patiënt.
Er zijn inderdaad studies die aantonen dat concentratie zorgt voor kwaliteitsverbetering. Maar dit betreft of zeer specialistische zorg - die Weert al niet meer uitvoert - of de studies komen uit het buitenland en de vraag is of je deze zomaar naar de Nederlandse situatie kunt vertalen. Ze komen voornamelijk uit landen waar nog veel kwaliteitswinst te behalen is.



Wordt de patiënt er beter van?
De kwaliteit van zorg in Nederland hoort al tot de beste van de wereld en het is niet bewezen dat concentratie in een dergelijk klimaat tot nog meer verbetering leidt. Daarentegen wordt niet gesproken over de negatieve consequenties. Hoe groot is het risico dat patiënten lopen als die niet in hun eigen woonplaats terecht kunnen in geval van een beroerte of voor geboortezorg?

We kennen nog steeds geen landelijk EPD. Welk effect heeft het missen van de ziektegeschiedenis op een correcte behandeling van de patiënt in een voor hem onbekend ziekenhuis? Hoeveel extra kilometers moeten familie, vrienden en mantelzorgers reizen om de patiënt te bezoeken? Ik mis de weegschaal die aantoont dat de patiënt er per saldo op vooruit gaat.

En dat is dan ook meteen mijn belangrijkste, niet over te onderhandelen, voorwaarde: De patiënt moet er uiteindelijk beter van worden. En ik heb er moeite mee in te zien hoe de 120.000 patiënten in deze regio beter worden van de plannen die momenteel op tafel liggen, met name omdat er in de nabije omgeving geen ander ziekenhuis is die de zorg over kan nemen.

Vragen
Ik vraag mij dus af in hoeverre een toekomstige moeder er beter van wordt als het dichtstbijzijnde ziekenhuis 45 minuten - met geluk 30 minuten – rijden is? Zou jij een thuisbevalling nog riskeren?

In hoeverre wordt een zelfstandige 60-plusser er beter van als hij getroffen wordt door een beroerte en door de extra reistijd langer moet wachten tot hij behandeld kan worden door een neuroloog? Zelfs de Nederlandse Vereniging voor Neurologie stelt dat deze plannen schadelijk zijn voor de kwaliteit van de beroertezorg en stelt dat ‘snelheid van handelen het allerbelangrijkste is.’

En in hoeverre wordt die 80-jarige patiënt er beter van wanneer hij na een gebroken heup verpleegd wordt in een ziekenhuis waar ‘zijn taal’ niet gesproken wordt en waarbij zijn vrouw elke keer 2,5 uur moet reizen om haar partner te bezoeken?

En de antwoorden?
Het antwoord op deze vragen heb ik niet en van de makers van de plannen, heb ik ze ook nog niet gehoord. Het is een probleem waar een aantal kleinere ziekenhuizen in Nederland op dit moment een zwaar hoofd aan hebben. Want Weert is niet de enige regio waarbij de plannen voor de concentratie van de acute zorg een íets andere uitwerking hebben dan in de regio’s waar er 3, 4 of zelfs 5 ziekenhuizen in een gebied dezelfde zorg aanbieden.

Waar het kan, moet zorg zo dicht mogelijk bij huis zijn, zeker binnen een maatschappij die steeds verder vergrijst. Zorg om de hoek, in de eigen omgeving, draagt immers bij aan een beter en sneller herstel. Dat is er in Weert, het is betaalbaar én het voldoet aan alle strenge kwaliteitseisen die we in Nederland kennen.

Maar terwijl ik dit verhaal schrijf, mijn zorgen aan papier toevertrouw en nog steeds geen antwoord heb op de vele vragen die ik heb, liggen de plannen nog steeds op tafel.

Beste Zorgverzekeraars Nederland, kunt ú mij uitleggen waarom, want ik kan het niet…

Maria Kursten,
lid Cliëntenraad SJG Weert



Er is 1 reactie geplaatst

r.h. | 10 juli 2014

Helemaal mee eens. Dit kan en mag toch niet gebeuren in "ons" ziekenhuis. De zorg is goed en er liggen te veel scholen, bedrijven en gezinnen die er wonen om de spoedzorg weg te doen die allemaal naar dit ziekenhuis komen. Ik zou niet eens naar een ander ziekenhuis willen!!!!!


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.