Naar de navigatie Naar de inhoud

Acne

Synoniemen: acne achtige huiduitslag, acne achtige uitslag, acne uitslag, acne vulgaris, acne-achtige huiduitslag, acne-achtige uitslag, acne-uitslag, jeugdpuistje, jeugdpuistjes, puistje, puistjes, pukkeltje, pukkeltjes

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

"Voor huidaandoeningen is betere ketenzorg nodig”

Geplaatst op 25 juni 2021 door - 2927 keer bekeken

Foto "Voor huidaandoeningen is betere ketenzorg nodig”

Sinds 2017 beoordeelden ruim 3315 mensen op ZorgkaartNederland de zorg voor een huidaandoening. Het gemiddelde cijfer groeit jaarlijks, maar er zijn verschillen in ervaren kwaliteit.

Op de aandoeningspagina op ZorgkaartNederland staan honderden aandoeningen met informatie over symptomen en behandelopties, afkomstig van Thuisarts.nl en van patiëntenverenigingen zoals Alopecia Vereniging en Huid Nederland. Tussen al deze aandoeningen staan ook enkele tientallen huidaandoeningen, variërend van acne, tot brandwonden, melanoom en eczeem. Er staan blogs, tips en links naar meer informatie. En waarderingen, bestaande uit de gegeven cijfers en een korte toelichting door de inzender van de waardering. Op Wereld Vitiligo-dag verdiepen we ons in deze waarderingen voor de huidzorg.

Verschillen tussen huidtherapeuten en huisartsen

Gemiddeld wordt voor deze huidzorg een 8,7 gegeven. En een vergelijking door de jaren heen laat een groei zien. In 2017 was het gemiddelde een 8,3, terwijl het gemiddelde inmiddels op een 8,9 ligt.

Totaal n = 3315 8,7
     
2017 n = 543 8,3
2018 n = 790 8,6
2019 n = 929 8,7
2020 n = 786 8,9
2021 n = 267 8,9


Het meest opvallend is het verschil in beoordelingen tussen de soorten zorgaanbieders. Tachtig procent van de waarderingen werden gelijkmatig verdeeld over huidtherapiepraktijken, huisartsenpraktijken, ziekenhuizen en dermatologische centra. Huidtherapiepraktijken scoren daarvan het hoogste (gemiddeld een 9,4) en huisartsenpraktijken het minst goed (gemiddeld een 8,0). De vraag rijst: waardoor komen die verschillen?

Doorverwijzen

Uit de kritische waarderingen over huisartsen blijkt dat huisartsen een huidaandoening vaak zelf proberen op te lossen, terwijl de inzenders van de waarderingen directe doorverwijzing in deze gevallen verstandiger vonden.

Volgens de inzenders van de kritische waarderingen wordt het gewenste resultaat zo niet bereikt, lopen mensen onnodig lang met hun klachten en moeten dan vervolgens alsnog doorverwezen worden naar een dermatoloog.

Zo schrijft een inzender, uiteraard anoniem: “Tijdens het eerste telefoontje vraag ik om een doorverwijzing naar de huidspecialist. Niet mogelijk: ‘wij behandelen deze aandoening zelf op onze praktijk’. Toen een hele medische loep doorlopen van onzinnige spreekuren en onderzoekjes van in totaal drie maanden tijd om vervolgens het bericht te krijgen: ‘je wordt alsnog doorverwezen naar deze andere praktijk, wij behandelen dit niet.’”

De tekst gaat onder de afbeelding verder

 Stefan_606

Huisarts in opleiding Stefan van Rooijen

We kunnen veel zelf

Huisarts in opleiding Stefan van Rooijen herkent zich in het beeld dat huidtherapeuten niet snel worden ingeschakeld. “Maar we slaan ze ook bewust over. Ik vind namelijk dat medisch specialisten en de huisartsenzorg al goed op elkaar aansluiten. De huisarts kan het overgrote deel van de huidproblemen oplossen. En voor de meer serieuze aandoeningen zoals zeer ernstig eczeem en melanomen is het nodig om de specialist in te schakelen.”

Heeft een huidtherapeut dan geen enkele meerwaarde? Van Rooijen: “Het verschilt per aandoening. Voor veel behandelingen is geen bewezen effectiviteit. En daarnaast zitten die niet in het basispakket, dus wie betaalt het? Voor de behandeling van lymfoedeem zijn huidtherapeuten wel goed inzetbaar. En als er nieuwe interventies effectief blijken, voor een behandeling bij een huidtherapeut, dan kan de ketenzorg uitbreiden.”

Betere ketenzorg

De Arnhemse huid- en oedeemtherapeute en masterstudente Zorginnovatie Myrthe van Zon is het niet met Van Rooijen eens: “De effectiviteit van onze behandelingen is al bekend. Problemen aan de huid waren in 2016 bovendien nog de op één na meest gerapporteerde klachten bij de huisarts, met meer dan 600 consulten per 1.000 patiënten. Huisartsen worden tegenwoordig overbelast. Terwijl wij als huidtherapeuten veel van dat werk prima kunnen oppakken.”

Wat er volgens Van Zon wel gebeurt, is doorverwijzen naar tweedelijnszorg. “Terwijl dat niet altijd nodig is”, vult Van Zon aan. “Of ze schrijven onnodig medicatie voor, bijvoorbeeld bij acne”, aldus de therapeute. “Er komen door vergrijzing alleen maar meer patiënten bij. Waar we dus inderdaad naartoe moeten, ook om huisartsen te ontlasten, is betere ketenzorg.”

De tekst gaat onder de afbeelding verder

Huidtherapeute Myrthe van Zon

Huid- en oedeemtherapeute Myrthe van Zon


Voor vitiligo kan volgens Van Zon bijvoorbeeld worden doorverwezen naar de eerstelijn én naar de tweedelijnszorg, afhankelijk van de noodzaak en behoeften: “Een huidtherapiepraktijk kan mensen leren hoe ze vlekken kunnen camoufleren, wanneer ze psychologische klachten ervaren. Een dermatoloog kan daarentegen weer helpen met bijvoorbeeld lichttherapie en immuuntherapie. Ieder heeft zijn of haar eigen specialisme.”

Positieve waarderingen

Nu krijgen huisartsenpraktijken gemiddeld een lager cijfer dan de andere typen zorgaanbieders, maar een 8,0 is bepaald geen onvoldoende. Vaak wordt in positieve waarderingen dan ook gesproken over de kundigheid van de artsen, het empathisch vermogen en de vriendelijke, menselijke behandeling. Zoals in de volgende waardering:

“Huiduitslag door generieke medicatie. Zeer adequaat aangepakt door dokter Werker. Gelijk medicatie gegeven om de jeuk te bestrijden en een verwijzing naar de dermatoloog. Na een paar weken waren alle klachten weg.”

Meer uit deze serie:

>>  Astmazorg op ZorgkaartNederland
>>  10 x waarderingen over humor in de zorg
>>  Darmkankermaand: wat vinden de patiënten?
>>  Hoge cijfers voor behandeling zeldzame aandoeningen
>>  Kansen voor diëtisten



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders