Acute bronchitis

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Acute bronchitis is gewaardeerd met een 8.7 op basis van 46 waarderingen.

Wat zijn de oorzaken van acute bronchtis?

Geplaatst op 11 juni 2015 door - 9305 keer bekeken

Een bacterie of virus is meestal de boosdoener. Vaak is het dezelfde bacterie die verkoudheid of keelpijn of hetzelfde virus dat griep veroorzaakt. Van één van deze kwalen krijgt u eerst last. Meestal verdwijnt de verkoudheid of het griepvirus vanzelf weer uit uw lichaam. Maar bij acute bronchitis dringt het juist dieper uw longen in. Uw longen raken daardoor geïrriteerd en willen het virus of de bacterie zo snel mogelijk afvoeren. Daarom produceren zij rond de ontsteking extra slijm. U hoest dit slijm op en zo verdwijnt het virus of de bacterie uit uw lichaam.

Is acute bronchitis besmettelijk?

Acute bronchitis is besmettelijk. Dit komt doordat acute bronchitis vaak wordt veroorzaakt door een griepvirus-of verkoudheidsbacterie.  Lees op de site van het Longfonds hoe u besmet kunt raken met bronchitis en welke maatregelen u kunt nemen om dat te voorkomen.

Wat zijn de symptomen van acute bronchitis?

Als u na een griep of verkoudheid blijft hoesten, kunt u aan acute bronchitis denken. Het hoesten is vaak pijnlijker dan normaal. U heeft bijvoorbeeld een drukkend gevoel op de borst en ook voelt u zich kortademig. Dit gaat vaak samen met een piepende ademhaling. In het begin hoest u nog ‘droog’. Er komt geen slijm of ander vocht mee. Maar na een aantal dagen zult u merken dat u slijm ophoest. Aan de kleur van het slijm kunt u zien of een virus of bacterie de oorzaak is:

  • Als het slijm geel of groen is, dan is de oorzaak waarschijnlijk een bacterie.
  • Is het slijm wit, dan is de oorzaak waarschijnlijk een virus.


Naast hoestklachten overheerst een gevoel van algehele malaise. U voelt zich vermoeidheid en heeft eventueel koorts.

Veel van de genoemde symptomen komen overeen met een longontsteking. Het is daarom verstandig om met bovenstaande klachten naar de huisarts te gaan. Hij kan u duidelijkheid geven en eventueel doorverwezen naar het ziekenhuis.

Gebruikte bronnen: Longfonds.nlMedisch Centrum Haaglanden
Er zijn 2 reacties geplaatst


  • M Kolthof | 26 juli 2019

    Kleur van het slijm zegt niets over of het een bacterie dan wel virus betreft.

  • Joep Bijlmer | 25 juli 2019

    Helder verhaal, heel nuttig.


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland