Naar de navigatie Naar de inhoud

ADHD

Synoniemen: MBD, aandachtsdeficientie hyperactiviteitsstoornis, aandachtsdeficientie-/hyperactiviteitsstoornis, aandachtsdeficientie-hyperactiviteitsstoornis, aandachtsdeficientie/hyperactiviteitsstoornis, aandachtsdeficiëntie hyperactiviteitsstoornis, aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis, aandachtsdeficiëntie-hyperactiviteitsstoornis, aandachtsdeficiëntie/hyperactiviteitsstoornis, aandachtstekortstoornis, aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, aandachtstekortstoornissen, attention deficit disorder, attention deficit hyperactivity disorder, hyperkinetisch syndroom, minimal brain damage, minimal brain dysfunction

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Hoe kan mijn kind voor ADHD behandeld worden?

Geplaatst op 12 januari 2015 door - 4862 keer bekeken

ADHD is niet te genezen, wel te behandelen. De meest toegepaste behandelingen bij ADHD zijn:

Medicijnen bij ADHD

Met medicijnen wordt geprobeerd om de hersenen van kinderen met ADHD normaal te laten werken. Dan verminderen de symptomen vanzelf. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar. Enkele bekenden zijn:

  • Ritalin. Dit is het bekendste medicijn. Het werkt ongeveer drie tot zes uur. Uw kind moet dus regelmatig deze medicijnen slikken.
  • Concerta. Dit medicijn werkt ongeveer twaalf uur.
  • Equasym. Dit medicijn bevat een combinatie van snel- en langzaamwerkende stoffen. Het werkt zes tot acht uur. 
  • Medikinet. Ook dit is een combinatiemedicijn. Het werkt ongeveer acht uur.
  • Atomexetine. De werking hiervan is lang. Uw kind hoeft het medicijn maar één keer per dag te slikken.


Veel kinderen met ADHD hebben moeite met (in)slapen. Bovenstaande medicijnen kunnen dit probleem verergeren.

Training voor ouders en leerkrachten

Als ouder bent u dagelijks met uw kind bezig. Het is dan ook belangrijk om te begrijpen wat er in uw kind met ADHD omgaat. Waarom reageert hij zoals hij reageert? En waarom doet hij zoals hij doet? Dit is de eerst stap in de training. Daarna leert u hoe u met het gedrag om kunt gaan. Ook leert u hoe u structuur en duidelijkheid aanbrengt in het leven van uw kind. Tot slot leert u uw verwachtingen en eisen aan te passen aan wat uw kind kan.

Ook de leerkracht van uw kind kan begeleiding krijgen. Hij leert min of meer hetzelfde. De nadruk ligt op regelmaat en duidelijkheid bieden.

Gedragstherapie

Soms krijgen kinderen zelf therapie. Ze leren dan hun gedrag herkennen. Daarnaast leren ze controle te krijgen over hun gedrag.

Aanpassingen voeding

Dit is (nog) geen officiële behandeling. Uit onderzoek blijkt dat de symptomen van ADHD verminderen als kinderen een speciaal dieet volgen. Het gaat om een heel strikt dieet. In de eerste weken mag uw kind maar een beperkt aantal voedingsmiddelen eten. In die periode kijkt een diëtist of uw kind reageert op voeding. Heeft uw kind minder last van ADHD? Dan wordt elke week een ander product aan het dieet toegevoegd. Op die manier kan de diëtist controleren welke voeding voor een ADHD-prikkel zorgt. Dit mag uw kind dan niet meer eten.

Stel drie goede vragen

Welke behandeling voor uw kind geschikt is, is afhankelijk van zijn persoonlijke situatie, zoals:

  • Leeftijd.
  • Ernst van de ADHD.
  • Dagelijkse problemen door ADHD.


Ga daarom altijd met de behandelend arts in gesprek over de behandeling. Leg hem de volgende drie vragen voor:

  • Wat zijn de mogelijkheden voor mijn kind?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in de situatie van mijn kind?


Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts hoe en waar uw kind behandeld wordt. Lees hier meer over de campagne Stel drie goede vragen van Patiëntenfederatie NPCF en de Federatie Medisch Specialisten.  


Gebruikte bronnen:
ThuisartsSteunpunt ADHD, Nationaal Kompas



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders