Naar de navigatie Naar de inhoud

Wervelkolomaandoeningen

Synoniemen: aandoening van de wervelkolom, aandoeningen van de wervelkolom, afwijkingen van de wervelkolom, wervelkolomaandoening, ziekte van de wervelkolom, ziekten van de wervelkolom

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Artikel Heeft u de zeldzame botaandoening Osteogenesis Imperfecta?

Heeft u de zeldzame botaandoening Osteogenesis Imperfecta?

30 januari 2018 Redactie ZorgkaartNederland

Osteogenesis Imperfecta (OI) is een zeldzame, aangeboren en erfelijke bindweefselaandoening. Patiënten met Osteogenesis Imperfecta hebben broze botten waardoor deze snel breken. De aandoening heet daarom Osteogenesis Imperfecta, wat letterlijk ‘onvolmaakte botaanmaak’ betekent. Andere symptomen zijn slechthorendheid, blauw oogwit, achterblijvende groei en vervormingen van de botten. De symptomen verschillen sterk per persoon en per levensfase. OI is niet te genezen. De klachten van OI kunnen wel minder worden als u een goede begeleiding en behandeling krijgt.

Artikel 3 tips om een behandeling voor wervelkolomaandoeningen te kiezen die bij u past

3 tips om een behandeling voor wervelkolomaandoeningen te kiezen die bij u past

23 december 2016 Redactie ZorgkaartNederland

Nu u weet dat u een wervelkolomaandoening heeft en een dokter heeft gevonden die bij uw wensen past, dan is de volgende stap het kiezen van een behandeling die het beste bij u past. Maar hoe doet u dat? Deze tips kunnen u helpen in uw zoektocht.

Artikel 7 tips om een behandelaar voor wervelkolomaandoeningen te kiezen die bij u past

7 tips om een behandelaar voor wervelkolomaandoeningen te kiezen die bij u past

21 december 2016 Redactie ZorgkaartNederland

Als duidelijk is dat u voor een wervelkolomaandoening behandeld moet worden, dan is de volgende stap het vinden van een ziekenhuis of kliniek en een specialist. En dan het liefst eentje die bij uw wensen past. Maar hoe doet u dat? Deze zeven stappen kunnen u helpen in uw zoektocht.

Artikel Welke wervelkolomaandoeningen zijn er?

Welke wervelkolomaandoeningen zijn er?

21 juli 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Wervelkolomaandoeningen kunnen we indelen in vijf categorieën:

Welke klachten geven wervelkolomaandoeningen?

21 juli 2015 Redactie ZorgkaartNederland

De belangrijkste klacht bij een probleem aan uw wervelkolom is meestal rugpijn. Afhankelijk van de soort aandoening kunt u ook last hebben van:

Waar kan ik terecht met wervelkolomaandoeningen?

21 juli 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Met rugklachten gaat u naar de huisarts. Hij stelt vragen en doet lichamelijk onderzoek. De definitieve diagnose krijgt u van een neuroloog in het ziekenhuis. In Nederland is er ook een aantal neurochirurgische centra. Hierin werken neurochirurgen van hetzelfde ziekenhuis of van verschillende ziekenhuizen met elkaar samen. Er zijn ook zelfstandige behandelcentra waar u terecht kunt voor diagnose en behandeling.

Wat kan de Nederlandse Vereniging voor Rugpatiënten voor mij betekenen?

21 juli 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Een hernia, scoliose of andere afwijking aan de wervelkolom heeft een grote invloed op uw leven. Soms moet u dingen aanpassen of kunt u niet meer alles. Heeft u behoefte aan een luisterend oor van een lotgenoot? Of meer informatie over de behandelingsmogelijkheden? Dan kunt u terecht bij de Nederlandse Vereniging voor Rugpatiënten.

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders