Alvleesklierontsteking

Synoniemen: alvleesklierontstekingen, pancreatitis

Een alvleesklierontsteking (pancreatitis) is een ernstige aandoening waarbij de alvleesklier ontstoken is. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen, waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling én wat de Maag Lever Darm Stichting voor u kan betekenen. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom een alvleesklierontsteking ervaren. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

 

De behandeling van de aandoening Alvleesklierontsteking is gewaardeerd met een 8.3 op basis van 191 waarderingen.

In het kort

 • In veel gevallen is de ontsteking tijdelijk, dit is een acute alvleesklierontsteking. Bij een chronische alvleesklierontsteking is er sprake van een steeds terugkerende of langdurige ontsteking die vaak mild is.
 • De oorzaken van een acute alvleesklierontsteking zijn veel alcohol drinken en verstopping van de afvoergang van de alvleesklier door galstenen. Een chronische alvleesklierontsteking wordt veroorzaakt door langdurig alcohol drinken en steeds terugkerende aanvallen van een acute alvleesklierontsteking.
 • Symptomen van een acute ontsteking zijn hevige pijn in de bovenbuik die kan uitstralen naar rug, zij en schouders. Bijkomende klachten zijn misselijkheid, braken, koorts en versnelde hartslag. Symptomen van een chronische ontsteking zijn diarree, gewichtsverlies en buikpijn.
 • Het advies is minder of stoppen met alcohol drinken, stoppen met roken, kleine porties en gezond en gevarieerd eten.
 • Bij een chronische alvleesklierontsteking kunt u geopereerd worden. Bij beide ontstekingen kunt u medicijnen slikken tegen de klachten

 

Bron: MLDS.nl.

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

 • 9.3

  Ziekenhuis SJG Weert - St. Jans Gasthuis Weert - Weert

  10 september 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Ik was met een acuut gezondheids probleem op de spoedeisendehulp te recht gekomen meteen snel en goed opgevangen en behandeld met alle mogelijke middelen die ze nodig achte. En ook op de afdeling...

 • 1.7

  Ziekenhuis Maasstad Ziekenhuis - Rotterdam

  10 september 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Afgelopen dinsdag 4 september, voor een endoscopie-echo en eventueel een punctie op de afdeling MDL geweest. Voorgaande op deze afspraak is er meerdere malen het tijdstip van deze afspraak verzet,...

  1 persoon vindt dit een nuttige waardering.

  Reactie van/namens Ziekenhuis Maasstad Ziekenhuis - Rotterdam

  geplaatst op 10 september 2018

  Beste heer, mevrouw, we betreuren dat u ontevreden bent over de zorg en communicatie van deze afdeling. Graag zou onze...

 • 9.0

  Maag-Darm-Leverarts Baars, J.E. - Breda

  16 augustus 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Nog nooit iemand meegemaakt die zo vriendelijk en kundig je te woord staat en Waar ik heel veel vertrouwen in gekregen heb door haar manier van werken.

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Alvleesklierontsteking?

Er zijn in totaal 140 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Alvleesklierontsteking. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Feiten en meningen

Partners van ZorgkaartNederland