Naar de navigatie Naar de inhoud

Autisme

Synoniemen: autistische aandoening, autistische aandoeningen, autistische stoornis, autistische stoornissen, klassiek autisme

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

7 tips om een behandelaar voor autisme te kiezen die bij uw kind past

Geplaatst op 19 december 2016 door - 2016 keer bekeken

Foto 7 tips om een behandelaar voor autisme te kiezen die bij uw kind past

Als uw kind autisme heeft en hiervoor behandeld moet worden, dan is de volgende stap het vinden van een specialist. En dan het liefst eentje die bij uw wensen past. Maar hoe doet u dat? Deze zeven stappen kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Bepaal wat u belangrijk vindt

Wanneer uw kind autisme heeft, dan moet u soms naar een specialist. En als u naar de specialist moet met uw kind, wilt u niet te ver reizen. Maar het moet ook klikken met de specialist. U wilt misschien ook weten hoeveel ervaring hij of zij heeft of wat de wachttijd is. Zet daarom voor uzelf op een rijtje welke eisen u stelt aan een specialist of instelling.

2. Zoek naar betrouwbare, objectieve informatie

Heeft u uw wensen op een rijtje? Zoek dan informatie passend bij deze wensen. Op zowel de website van ziekenhuizen als op ZorgkaartNederland vindt u de actuele wachttijden. Verder vindt u op ZorgkaartNederland welke kwaliteitskeurmerken een ziekenhuis heeft. Zoek hiervoor op het betreffende ziekenhuis en kijk bij Wachttijden of Kwaliteit.

Heeft u geen idee wat uw wensen zijn? Dan kunt u stap 1 en 2 ook omdraaien. U zoekt eerst objectieve informatie en kiest daarna waaraan de zorg minimaal moet voldoen.

3. Lees ervaringen van anderen

Door algemene informatie te combineren met ervaringen van patiënten, krijgt u een completer beeld. Bij de aandoening autisme leest u hoe medepatiënten de zorg rondom autisme in een instelling en door specialisten waarderen. Kijk of hun ervaringen aansluiten bij de punten die u belangrijk vindt. Bij positieve reacties gaat u met meer vertrouwen naar de specialist. Vallen de reacties tegen? Bespreek dan met uw omgeving en huisarts wat verstandig is om te doen.

4. Bespreek met uw huisarts wat voor u telt

Geef bij uw huisarts aan dat u wilt meedenken over de beste specialist en de beste instelling voor u. Vertel dat reisafstand voor u geen enkel punt is, of juist wel. Of dat u op zoek bent naar een specialist die veel ervaring heeft met de behandeling die uw kind krijgt. Voordat uw huisarts u doorverwijst, besluit u zo samen welke specialist goed bij uw kind past.

5. Informeer bij uw zorgverzekeraar

U heeft het recht om zelf een arts of ziekenhuis te kiezen. Maar zorgverzekeraars sluiten contracten met specialisten en maken hierin steeds vaker keuzes. Zo kan het voorkomen dat u een specialist heeft gevonden, maar dat uw zorgverzekeraar geen contract met hem heeft. Dan moet u waarschijnlijk bijbetalen of een andere specialist kiezen. Kijk in uw polis of informeer bij uw verzekeraar.

6. Maak zo mogelijk eerst kennis

Het is belangrijk dat uw kind zich op zijn gemak voelt bij de specialist en bij de instelling. Bespreek in het eerste gesprek altijd zaken die u en uw kind belangrijk vinden. Heeft u ook nog vragen voorbereid? Geef dit dan aan het begin van het gesprek duidelijk aan. De specialist kan hier dan rekening mee houden. Stel de vragen die u heeft opgeschreven en schrijf de antwoorden op. Na de afspraak kunt u dan alles nog even rustig nalezen.

Als het eerste contact niet prettig verloopt, kunt u om een andere specialist vragen.

7. Second opinion

Het kan voorkomen dat u al een specialist heeft, maar dat u twijfelt over de diagnose of behandeling die hij of zij voorstelt. U kunt dan om de mening van een andere specialist vragen. U vindt het misschien lastig om uw specialist te vertellen dat u een tweede mening wilt, maar bedenk dat zo’n gesprek voor hem heel gewoon is. Hoe een second opinion in zijn werk gaat, leest u hier.Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders