Bevalling
Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.
Waaraan merk ik dat de bevalling begint?
Dat de bevalling begint, heeft u snel genoeg in de gaten. U merkt het aan het volgende:
- Er komt een beetje bloederig slijm uit uw vagina. De bevalling begint dan meestal binnen een paar uur of paar dagen. In de tussentijd kunt u het beste doorgaan met uw dagelijkse bezigheden. Heel soms verliest u het bloederige slijm pas tijdens de weeën. Verliest u veel bloed? Bel dan meteen uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts.
- De vliezen breken. U verliest opeens een plensje vruchtwater; u heeft een natte broek en er ligt een plas licht gekleurd water. Soms voelt u ook echt de vliezen knappen, voordat u het vruchtwater verliest. Let goed op de kleur van het vruchtwater. Normaal vruchtwater is helder, witte of roze, met wat witte vlokjes. Dit is de huidsmeer van de baby. Ziet uw vruchtwater geelgroenig? Bel dan meteen uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts. De baby heeft dan in het vruchtwater gepoept. En daardoor kan uw baby het benauwd krijgen.
- De weeën beginnen. Een wee doet veel pijn. Het lijkt op een heftige menstruatiepijn in de onderbuik. Een wee komt als een golf. De pijn komt langzaam op, wordt erger en zakt daarna af. Als de wee weg is, voelt u meestal niets meer. Totdat de volgende wee begint. Een wee duurt ongeveer 60 tot 90 seconden. En komt meestal om de 3 à 5 minuten. Soms heeft u eerst voorweeën. Ook wel oefenweeën. Voorweeën zijn minder pijnlijk dan echte weeën en duren ook korter. Voorweeën kunnen overgaan in ‘echte’ weeën, maar dat hoeft niet.
Wanneer moet ik tijdens de bevalling contact opnemen met de verloskundige, gynaecoloog of huisarts?
Bel uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts:
- Als de vliezen gebroken zijn.
- Als u denkt dat de bevalling begonnen is. Twijfelt u of bent u ongerust? Bel dan ook gewoon. Diegene die uw bevalling begeleidt, kan u verder helpen en advies geven.
De verloskundige, gynaecoloog of huisarts vertelt wat u moet doen en wanneer hij langskomt om u bij te staan. Of wanneer u naar het ziekenhuis moet.
Gebruikte bronnen: Thuisarts.nl, Deverloskundige.nl, de folder Zwanger!, de folder Hoe ga je om met pijn?
Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Bevalling?
Leer van ervaringen van anderen
Waarderingen
-
Wist u dat?
-
Er zijn waarderingen voor de behandeling van Bevalling
Hulp bij kiezen
Filter en sorteer alle zorgaanbieders
Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.
Bekijk alle zorgaanbiedersWelke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Bevalling?
Er zijn in totaal 1071 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Bevalling. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.
Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders
-
Vind een zorgaanbieder die gewaardeerd is op Bevalling