Naar de navigatie Naar de inhoud

Blaaskanker

Synoniemen: blaascarcinomen, blaascarcinoom

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Hoe kan ik voor blaaskanker behandeld worden?

Geplaatst op 11 april 2015 door - 9657 keer bekeken

Bij blaaskanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling voor u geschikt is, hangt af van uw persoonlijke situatie, zoals:

  • De soort tumor. Zit de tumor in de blaasspier of in het slijmvliesweefsel?
  • De grootte van de tumor.
  • De groeiwijze van de tumor. Lees meer over de manier waarop blaastumoren groeien.
  • Uit welke cellen de tumor bestaat.
  • Hoe kwaadaardig de tumor is.
  • Uw lichamelijke conditie.
  • En vooral: zijn er uitzaaiingen? 


Als u uitzaaiingen in andere organen heeft, is genezing meestal niet meer mogelijk. U krijgt dan een behandeling om de pijn te verlichten en (plas)klachten te verminderen. Is de kanker niet uitgezaaid? Dan is de behandeling gericht op genezing.

Behandelingen blaastumor in het slijmvliesweefsel

De meest toegepaste behandelingen bij een blaastumor in het slijmvliesweefsel zijn:

  • Operatie (TURT). TURT staat voor transurethrale resectie tumor. Dit is een operatie via de plasbuis. De arts brengt een cystoscoop in. Dit is een dunne, flexibele buis met daarbovenop een cameraatje. Ook zit er een dunne metalen draad aan de buis vast. Met deze draad snijdt de arts de tumor laagje voor laagje weg. Via de camera kijkt hij of dit goed gaat. Tijdens de operatie wordt de blaas gespoeld. Hierdoor kunnen stukjes weefsels in de blaas loskomen. Het spoelwater wordt opgevangen en de stukjes weefsels worden eruit gezeefd. Een arts onderzoekt het weefsel om meer informatie te krijgen over de tumor.
  • Blaasspoeling. Via een urinekatheter (dun slangetje) brengt de arts een speciale vloeistof met medicijnen in in de blaas, bijvoorbeeld:
    • Medicijnen die cellen doden en de celdeling remmen: cystotica.
    • Medicijnen die zorgen dat uw lichaam zelf de kankercellen gaat opruimen: immunomodulatoren.
    Met welke medicijnen u wordt behandeld, is afhankelijk van de kwaadaardigheid van de tumor. U krijgt een blaasspoeling meestal als aanvullende behandeling op een operatie. Een blaasspoeling kan de kans op een terugkeer van de tumor verkleinen door de beschermlaag van de blaaswand te herstellen.
  • Laserbehandeling. Deze behandeling wordt soms toegepast. Bijvoorbeeld als zich telkens kleine, nieuwe tumoren in blaas ontwikkelen. Net als bij een operatie gebruikt de arts ook voor een laserbehandeling een cystoscoop. Via de cystoscoop brengt de arts een laserdraad in. Hiermee kan hij heel gericht de kleine tumoren bestralen. De tumorcellen verdampen hierdoor.


Voor of na deze behandelingen kunt u ook nog bestraling, chemotherapie of immunotherapie krijgen. Met chemotherapie vóór de behandeling kan bijvoorbeeld worden geprobeerd om de tumor alvast kleiner te maken. Dit maakt dan de operatie ‘makkelijker’. Krijgt u bestraling na de operatie? Dan is vooral het doel om het eindresultaat te vergroten.

Behandelingen tumor in de blaasspier

De meest toegepaste behandelingen bij een tumor in de blaasspier zijn:

  • Blaasverwijdering. Eerst verwijdert de arts de lymfeklieren die rond de blaas liggen. Tijdens de operatie onderzoekt hij deze op de aanwezigheid van kankercellen. Als blijkt dat de kanker daarin is uitgezaaid, wordt soms de operatie afgebroken. U behoudt uw blaas. Is de kanker niet uitgezaaid, dan gaat de operatie sowieso verder. De arts verwijdert de blaas in zijn geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van waar de tumor zit. Verder haalt hij: 
    • Bij  mannen meestal de prostaat en de zaadblaasjes (deze produceren sperma) en soms ook de plasbuis weg.
    • Bij vrouwen meestal de baarmoeder, de plasbuis, een deel van de vagina en de eierstokken weg.
  • Omdat u na de operatie geen blaas meer heeft, krijgt u een kunstmatige uitgang voor de urine: een urinestoma. Of een kunstmatige blaas. Deze wordt gemaakt van een stuk darm.
  • Inwendige bestraling. U wordt van binnenuit bestraald. De arts plaatst radioactief materiaal in uw blaas: dicht bij of in de tumor. Dit gebeurt via een operatie. De arts plaatst holle, lege buisjes op de plek die bestraald moet worden. De buisjes worden gekoppeld aan een speciaal apparaat. Dat apparaat stuurt radioactieve bolletjes naar de buisjes. Als de bestraling klaar is, koppelt de arts u los van het apparaat en verwijdert hij de holle buisjes. Overigens krijgt u vaak voor de inwendige bestraling, eerst een uitwendige bestraling.
  • Uitwendige bestraling. U wordt door de huid heen bestraald. De arts bepaalt heel nauwkeurig welke plek bestraald moet worden, zodat gezond weefsel zo veel mogelijk wordt gespaard. Uitwendige bestraling heeft genezing als doel. Heeft u uitzaaiingen? Dan is bestraling vooral bedoeld om uw klachten te verlichten.
  • Chemotherapie. U krijgt medicijnen die tumorcellen doden of de groei remmen. Een chemokuur kunt u krijgen in de vorm van tabletten, injecties of een infuus. Chemotherapie wordt vaak gegeven in combinatie met  een operatie of bestraling. Als u alleen chemotherapie krijgt, dan is het meestal bedoeld om de ziekte te remmen en uw klachten te verminderen. Genezing is dan vaak niet meer mogelijk.


Stel drie goede vragen

Bespreek met uw behandelend arts welke van bovenstaande behandelingen het beste bij uw situatie past. Stel hem altijd de volgende drie vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in  mijn situatie?


Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts welk behandelingstraject u ingaat.

Gebruikte bronnen: Kanker.nl, KWF, Leven met blaas- of nierkanker, Allesoverurologie



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp