Naar de navigatie Naar de inhoud

Blaasontsteking

Synoniemen: blaasinfectie, blaasinfecties, blaasontstekingen, cystitis, urineblaasontsteking

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Artikel 3 tips om een behandeling voor een blaasontsteking te kiezen die bij u past

3 tips om een behandeling voor een blaasontsteking te kiezen die bij u past

19 december 2016 Redactie ZorgkaartNederland

Nu u weet dat u een blaasontsteking heeft en dokter heeft gevonden die bij uw wensen past, dan is de volgende stap het kiezen van een behandeling die het beste bij u past. Maar hoe doet u dat? Deze tips kunnen u helpen in uw zoektocht.

Artikel 7 tips om een behandelaar voor een blaasontsteking te kiezen die bij u past

7 tips om een behandelaar voor een blaasontsteking te kiezen die bij u past

19 december 2016 Redactie ZorgkaartNederland

Als duidelijk is dat u voor een blaasontsteking behandeld moet worden, dan is de volgende stap het vinden van een dokter. En dan het liefst eentje die bij uw wensen past. Maar hoe doet u dat? Deze zeven stappen kunnen u helpen in uw zoektocht.

Artikel Wat zijn de oorzaken van een blaasontsteking?

Wat zijn de oorzaken van een blaasontsteking?

12 januari 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Een blaasontsteking wordt door bacteriën veroorzaakt. Vaak is de E-coli-bacterie de grote boosdoener. Deze zit normaal gesproken in uw darm, maar kan via uw ontlasting ook in blaas terecht komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u verkeerd afveegt: van achteren naar voren in plaats van voor naar achteren. Op die manier brengt u de bacteriën dicht bij uw urinebuis. De E-coli-bacterie vermenigvuldigt zich daar en zoekt vervolgens een plekje in de blaas: hij nestelt zich in het slijmvlies. Het slijmvlies raak geïnfecteerd. U heeft een blaasontsteking.

Artikel Hoe kan ik voor een blaasontsteking behandeld worden?

Hoe kan ik voor een blaasontsteking behandeld worden?

12 januari 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Een behandeling van een blaasontsteking is niet per se nodig. De klachten verdwijnen meestal vanzelf. Zo nodig kunt u paracetamol tegen de pijn of verhoging gebruiken. Het helpt hierbij wel als u de volgende adviezen opvolgt:

Artikel Waar kan ik terecht met een blaasontsteking?

Waar kan ik terecht met een blaasontsteking?

12 januari 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Om te beginnen bij de huisarts. Deze kan een urineonderzoek doen om te kijken of u een blaasontsteking heeft. Is dit inderdaad het geval? Dan kan hij u een antibioticum voorschrijven. Als de blaasontsteking hardnekkig is, verwijst de huisarts u eventueel door naar een uroloog in het ziekenhuis. Deze kijkt of afwijkingen in de urinewegen de blaasontsteking veroorzaakt.

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders