Blaasstenen

Blaasstenen ontstaan uit de afvalstoffen van urine en kunnen op alle leeftijden voorkomen. Mannen hebben er vaker last van dan vrouwen. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen en waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom blaasstenen ervaren. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

De behandeling van de aandoening Blaasstenen is gewaardeerd met een 8.9 op basis van 11 waarderingen.

In het kort

 • In veel gevallen gaat het niet om blaasstenen, maar om nierstenen die blijven hangen in de blaas.
 • Blaasstenen bestaan hoofdzakelijk uit calcium. Vaak is de samenstelling een mengsel van verschillende kristallen. De steentjes kunnen enkele millimeters tot centimeters groot zijn.
 • Symptomen zijn bijvoorbeeld koorts en/of bloed bij het plassen, moeilijker kunnen plassen en pijn en een brandend gevoel tijdens het plassen. Blaasstenen kunnen ook een blaasontsteking veroorzaken.
 • Blaasstenen kunnen ontstaan als u niet goed uitplast, door littekenweefsel of oneffenheden in de blaas of door mensen die langdurig een blaaskatheter hebben.
 • Kleine blaassteentjes kunnen worden uitgeplast. Grotere worden vergruisd door een uroloog via de plasbuis. In sommige gevallen is een operatie nodig waarbij de stenen via de buik worden verwijderd.


Bronnen: Erasmusmc.nl, Rijnstate.nl en Kenniscentrum Urologie Slingeland Ziekenhuis

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

 • 3.8

  Uroloog Levens, W.J. - Eindhoven

  24 september 2017 - Goedgekeurd door de redactie

  Mede dank zij het onprofessionele werk van deze zich zelf "top uroloog" noemende arts heb ik nu een urine stoma. Door een andere arts, in een ander ziekenhuis, geopereerd. Deze wist me te vertellen...

  11 personen vinden dit een nuttige waardering.

  Reactie van/namens Ziekenhuis Máxima Medisch Centrum, locatie Veldhoven - Veldhoven

  geplaatst op 2 november 2017

  Geachte heer, mevrouw, Het spijt ons dat u ontevreden bent over uw behandeling. Wij nodigen u uit om uw ervaringen te bespreken...

 • 8.7

  Uroloog Stuurman-Wieringa, R.E. - Delft

  6 juni 2017 - Goedgekeurd door de redactie

  Mijn ervaringen met mevrouw Stuurman zijn heel goed. Zorgvuldig, ze luistert goed, en overlegt over de aanpak van (in mijn geval) het verwijderen van blaasstenen en het voorkomen van herhaling. Heb...

  1 persoon vindt dit een nuttige waardering.

 • 8.0

  Huisartsenpraktijk Gezondheidscentrum De Kroonsteen, Huisartsen Beneden - Malden

  6 juni 2017 - Goedgekeurd door de redactie

  Over het algemeen is de behandeling zeer goed. Jammer dat de diagnose blaasstenen gemist werd. Daardoor heeft het 4 maanden geduurd voordat een ziekenhuisbehandeling gestart kon worden.

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Blaasstenen?

Er zijn in totaal 11 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Blaasstenen. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Partners van ZorgkaartNederland