Blaasstenen

Synoniemen: blaassteen, calculus vesicalis

Blaasstenen ontstaan uit de afvalstoffen van urine en kunnen op alle leeftijden voorkomen. Mannen hebben er vaker last van dan vrouwen. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen en waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom blaasstenen ervaren. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

De behandeling van de aandoening Blaasstenen is gewaardeerd met een 8.6 op basis van 17 waarderingen.

In het kort

 • In veel gevallen gaat het niet om blaasstenen, maar om nierstenen die blijven hangen in de blaas.
 • Blaasstenen bestaan hoofdzakelijk uit calcium. Vaak is de samenstelling een mengsel van verschillende kristallen. De steentjes kunnen enkele millimeters tot centimeters groot zijn.
 • Symptomen zijn bijvoorbeeld koorts en/of bloed bij het plassen, moeilijker kunnen plassen en pijn en een brandend gevoel tijdens het plassen. Blaasstenen kunnen ook een blaasontsteking veroorzaken.
 • Blaasstenen kunnen ontstaan als u niet goed uitplast, door littekenweefsel of oneffenheden in de blaas of door mensen die langdurig een blaaskatheter hebben.
 • Kleine blaassteentjes kunnen worden uitgeplast. Grotere worden vergruisd door een uroloog via de plasbuis. In sommige gevallen is een operatie nodig waarbij de stenen via de buik worden verwijderd.


Bronnen: Erasmusmc.nl, Rijnstate.nl en Kenniscentrum Urologie Slingeland Ziekenhuis

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

 • 3.8

  Uroloog Blyweert, W. - Terneuzen

  26 april 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Blijweert weet zijn verhaal goed te brengen, maar de uitvoering was een totale mislukking. Ging naar deze arts voor het verwijderen van een blaassteen, maar was er na een operatie en 3 dagen...

 • 8.3

  Ziekenhuis ZorgSaam Ziekenhuis, locatie De Honte - Terneuzen

  25 april 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Vanaf de opvang tot het naar huis gaan, de volle aandacht, voorstellen wie ze zijn, geven een hand, en vlak voor de operatie een verwarmde deken krijgen, twee maal. In de o.k.vragen of je goed ligt...

 • 9.5

  Uroloog Gerbrandy-Schreuders, L.C. - Amsterdam

  23 april 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Luisteren, analyseren en aanpak uitstekend van deze invoelende arts. Hartelijk dank voor uw improvisatie om deze relatief kleine ingreep in het AMC met 1,5 mnd te bespoedigen welke inmiddels naar...

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Blaasstenen?

Er zijn in totaal 17 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Blaasstenen. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Partners van ZorgkaartNederland