Borderline

Synoniemen: borderline persoonlijkheid, borderline persoonlijkheidsstoornis, borderline persoonlijkheidsstoornissen, borderline syndroom, borderline-persoonlijkheidsstoornis, borderline-persoonlijkheidsstoornissen, borderlinepersoonlijkheidsstoornis, borderlinepersoonlijkheidsstoornissen, borderlinestoornis, borderlinestoornissen, borderlinesyndroom, emotie regulatie stoornis, emotie-regulatie-stoornis, emotieregulatiestoornis

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Borderline is gewaardeerd met een 7.3 op basis van 257 waarderingen.

3 tips om een behandeling voor borderline te kiezen die bij u past

Geplaatst op 19 december 2016 door - 1070 keer bekeken

Foto 3 tips om een behandeling voor borderline te kiezen die bij u past

Nu u weet dat u borderline heeft en u een specialist heeft gevonden die bij uw wensen past, dan is de volgende stap het kiezen van een behandeling die het beste bij u past. Maar hoe doet u dat? Deze tips kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Kijk naar behandelaanbod

Vaak zijn er verschillende manieren van behandelen mogelijk. Zorg dat u op de hoogte bent van deze mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld op de website van Stichting Borderline voor meer informatie over de verschillende behandelingen.

2. Stel 3 goede vragen

U heeft recht op goede informatie. De 3 goede vragen kunnen helpen om die goede informatie te krijgen. Neem deze vragen mee naar uw arts.

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
Zet met uw arts op een rij welke mogelijkheden er zijn. Dat zijn er altijd minstens twee, want even afwachten is ook een mogelijkheid. Voorbeelden: Een psychologisch onderzoek of eerst een aantal gesprekken? Direct behandelen of eerst afwachten?

2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kunnen medicijnen de klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw arts naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling u opleveren? Bespreek per mogelijke behandeling de risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

3. Wat betekent dat in mijn situatie?
Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is uw thuissituatie, hoe oud bent u, wat zijn uw wensen en uw doelen? Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij of zij het medische advies hierop kan aanpassen.

Andere tips voor tijdens het gesprek
Naast de 3 goede vragen heeft u vast ook andere vragen. Vragen die u thuis heeft bedacht, of vragen die tijdens het gesprek opkomen. Stel deze ook altijd. Domme vragen bestaan niet. Verder helpen de volgende tips u tijdens het gesprek met uw arts:

  • Geef aan als u iets niet helemaal begrijpt.
  • Geef aan als u ergens over twijfelt.
  • Neem uw vragen mee op papier en schrijf de antwoorden op. U kunt dan thuis de antwoorden nog even rustig nalezen.
  • Vat het gesprek aan het einde in uw eigen woorden samen. Zo kunt u samen met uw arts nagaan of u het begrepen heeft.
    Kijk voor meer informatie op www.3goedevragen.nl.

 

3. Check informatiekaart

Bekijk onze informatiekaart Samen beslissen: tips om een behandeling te kiezen die bij u past.

Print de kaart uit en neem ‘m mee naar uw arts.
Er is 1 reactie geplaatst


  • Tio | 4 januari 2019

    Borderline heeft vaak in de media gestaan en is hierdoor een hype geworden. Er is ook wel eens een misdiagnose gedaan bij mensen die achteraf iets anders hadden dan borderline leek uit second opinion. Vaak is er niet eens realitytest gedaan en gaan kort door de bocht een diagnose geven zonder genoeg ervaring dan zelfoverschatting en overmoed zo"n diagnose geven. Vaak branieschoppers met weinig ervaring die een onvolwassen instelling hebben en geen respect en discretie en het lijkt wel alsof ze mensen die in hun ogen so called borderline hebben beparodieren en begekken en neer zetten als een karikatuur bij anderen of een team. Achter je rug om hebben zij het er over met anderen en zonder medeweten des persoons geven zij gegevens door zonder medeweten en vragen ze medische dossiers op van familieleden zonder toestemming dan allemaal achter de rug om. het is eerder mishandeling dan behandeling en het zijn eerder


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland