Borderline

Synoniemen: borderline persoonlijkheid, borderline persoonlijkheidsstoornis, borderline persoonlijkheidsstoornissen, borderline syndroom, borderline-persoonlijkheidsstoornis, borderline-persoonlijkheidsstoornissen, borderlinepersoonlijkheidsstoornis, borderlinepersoonlijkheidsstoornissen, borderlinestoornis, borderlinestoornissen, borderlinesyndroom, emotie regulatie stoornis, emotie-regulatie-stoornis, emotieregulatiestoornis

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Borderline is gewaardeerd met een 7.3 op basis van 257 waarderingen.

7 tips om een behandelaar voor borderline te kiezen die bij u past

Geplaatst op 19 december 2016 door - 948 keer bekeken

Foto 7 tips om een behandelaar voor borderline te kiezen die bij u past

Als u borderline heeft en hiervoor behandeld moet worden, dan is de volgende stap het vinden van een instelling en een specialist. En dan het liefst eentje die bij uw wensen past. Maar hoe doet u dat? Deze zeven stappen kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Bepaal wat u belangrijk vindt

Wanneer u borderline heeft, dan moet u soms naar een specialist. En als u naar de specialist moet, wilt u niet te ver reizen. Maar het moet ook klikken met de specialist. U wilt misschien ook weten hoeveel ervaring hij of zij heeft of wat de wachttijd is. Zet daarom voor uzelf op een rijtje welke eisen u stelt aan een specialist of instelling.

2. Zoek naar betrouwbare, objectieve informatie

Heeft u uw wensen op een rijtje? Zoek dan informatie passend bij deze wensen. Op zowel de website van ziekenhuizen als op ZorgkaartNederland vindt u de actuele wachttijden. Verder vindt u op ZorgkaartNederland welke kwaliteitskeurmerken een ziekenhuis heeft. Zoek hiervoor op het betreffende ziekenhuis en kijk bij Wachttijden of Kwaliteit.

Heeft u geen idee wat uw wensen zijn? Dan kunt u stap 1 en 2 ook omdraaien. U zoekt eerst objectieve informatie en kiest daarna waaraan de zorg minimaal moet voldoen.

3. Lees ervaringen van anderen

Door algemene informatie te combineren met ervaringen van patiënten, krijgt u een completer beeld. Bij de aandoening borderline leest u hoe medepatiënten de zorg rondom borderline in een instelling en door specialisten waarderen. Kijk of hun ervaringen aansluiten bij de punten die u belangrijk vindt. Bij positieve reacties gaat u met meer vertrouwen naar de specialist. Vallen de reacties tegen? Bespreek dan met uw omgeving en huisarts wat verstandig is om te doen.

4. Bespreek met uw huisarts wat voor u telt

Geef bij uw huisarts aan dat u wilt meedenken over de beste specialist en de beste instelling voor u. Vertel dat reisafstand voor u geen enkel punt is, of juist wel. Of dat u op zoek bent naar een specialist die veel ervaring heeft met de behandeling die u krijgt. Voordat uw huisarts u doorverwijst, besluit u zo samen welke specialist goed bij u past.

5. Informeer bij uw zorgverzekeraar

U heeft het recht om zelf een arts of ziekenhuis te kiezen. Maar zorgverzekeraars sluiten contracten met specialisten en maken hierin steeds vaker keuzes. Zo kan het voorkomen dat u een specialist heeft gevonden, maar dat uw zorgverzekeraar geen contract met hem heeft. Dan moet u waarschijnlijk bijbetalen of een andere specialist kiezen. Kijk in uw polis of informeer bij uw verzekeraar.

6. Maak zo mogelijk eerst kennis

Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt bij de specialist en bij de instelling. Zeker als u regelmatig naar hem toe moet. Of als u lang in de instelling moet blijven. Bespreek in het eerste gesprek altijd zaken die u belangrijk vindt. Heeft u ook nog vragen voorbereid? Geef dit dan aan het begin van het gesprek duidelijk aan. De specialist kan hier dan rekening mee houden. Stel de vragen die u heeft opgeschreven en schrijf de antwoorden op. Na de afspraak kunt u dan alles nog even rustig nalezen.

Als het eerste contact niet prettig verloopt, kunt u om een andere specialist vragen.

7. Second opinion

Het kan voorkomen dat u al een specialist heeft, maar dat u twijfelt over de diagnose of behandeling die hij of zij voorstelt. U kunt dan om de mening van een andere specialist vragen. U vindt het misschien lastig om uw specialist te vertellen dat u een tweede mening wilt, maar bedenk dat zo’n gesprek voor hem heel gewoon is. Hoe een second opinion in zijn werk gaat, leest u hier.
Er is 1 reactie geplaatst


  • Tio | 4 januari 2019

    Er zijn mensen bij wie eerst borderline is gesteld en na een bezoek van een second opinion iets anders bleken te hebben. Er zijn er bij die je dit hardnekkig blijven aanpraten ook al is het niet zo. Vaak zit er iets anders achter en kan het zijn dat zij aan het narcissisitic abuse syndrome lijden of Stockholmsyndroom P.T.T.S. complexe trauma. Zij kunnen geen verbinding meer met de ziel maken omdat die door de mishandeling van de narcistische persoon partner volledig is verdwenen maar de ziel kan herstellen en weer in verbinding komen met zich zelf als men no contact gaat met die persoon die narcistische persoonlijkheidsskenmerken heeft. Soms worden diagnosen kort door de bocht gegeven en veralegemeniseerd waardoor het in waarde en kracht.z"n waarde verliest. Een traumatherapeut of counselor die je ervaringen serieus neemt en die weet waar je het over hebt en met mensen die in de relatie leven omgaan die zijn het meest helend.


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland