Naar de navigatie Naar de inhoud

Borderline

Synoniemen: borderline persoonlijkheid, borderline persoonlijkheidsstoornis, borderline persoonlijkheidsstoornissen, borderline syndroom, borderline-persoonlijkheidsstoornis, borderline-persoonlijkheidsstoornissen, borderlinepersoonlijkheidsstoornis, borderlinepersoonlijkheidsstoornissen, borderlinestoornis, borderlinestoornissen, borderlinesyndroom, emotie regulatie stoornis, emotie-regulatie-stoornis, emotieregulatiestoornis

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Hoe kan ik voor borderline behandeld worden?

Geplaatst op 15 januari 2015 door - 5978 keer bekeken

De eerste stap in de behandeling is het stellen van de juiste diagnose. Dit moet gebeuren door een deskundige, een psychiater of psycholoog. De volgende stap is het terugdringen van de ernstige verschijnselen, zoals zelfbeschadiging en/of alcohol- en drugsmisbruik. Tijdelijke opname is een psychiatrisch ziekenhuis kan dan nodig zijn. Hiertoe wordt besloten in samenspraak met u, uw huisarts, behandelaar en vaak ook uw familie.

Therapieën

Als de ernstige verschijnselen onder controle zijn, gaat u een volgende behandelingsfase in. U krijgt therapie. De volgende therapieën zijn mogelijk:

  • Pscyho-educatie. U krijgt samen met uw omgeving uitleg over wat borderline is en hoe hiermee om kan worden gegaan. Het idee: als iemand inzicht in zijn ziekte heeft, is hij beter in staat om hiermee om te gaan.
  • Gedragstherapie. Dit richt zich vooral op uw gedrag. Hoe pakt u dingen aan? En vooral: hoe zou u het op een andere manier kunnen doen?
  • Cognitieve therapie. Dit richt zich vooral op uw denkpatronen. Hoe denkt u? En hoe kunnen denkbeelden over uzelf of anderen die niet kloppen worden veranderd in reële gedachten.
  • Psychomotorische therapie. U leert hierbij onder meer om te gaan met spanningen en woede.


In het begin van de therapie ligt de nadruk op het opbouwen van een stabiele vertrouwensrelatie tussen u en uw behandelaar. Daarna wordt toegewerkt naar het uiteindelijke doel: stabiliteit in uw gedrag en emoties. Dus: minder ups en downs, minder impulsieve beslissingen en beter relaties met anderen, maar ook beter leren omgaan met teleurstellingen, minder diep in de put raken en leren relativeren.

Medicijnen

Vaak krijgt u naast therapie ook medicijnen bij borderline. Deze helpen de borderlineverschijnselen verminderen. U kunt de volgende medicijnen krijgen

  • Antipsychotica. Deze zorgen dat u minder impulsief reageert, minder heftige emoties en psychotische verschijnselen heeft.
  • Antidepressiva. Deze kunnen helpen bij langdurige somberheid en grote impulsiviteit.
  • Kalmeringsmiddelen. Deze verminderen vooral angst en onrust.


Stel drie goede vragen

Bespreek altijd met uw behandelaar welke therapie en/of medicijnen voor u het meest geschikt zijn. Leg hem de volgende drie vragen voor:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van mijn mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?


Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw behandelaar welke therapie en/ of medicijnen u krijgt.

Gebruikte bronnen: GGZ, Trimbos Instituut, Fonds Psychische Gezondheid, Mentaal Vitaal



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders