Naar de navigatie Naar de inhoud

Borderline

Synoniemen: borderline persoonlijkheid, borderline persoonlijkheidsstoornis, borderline persoonlijkheidsstoornissen, borderline syndroom, borderline-persoonlijkheidsstoornis, borderline-persoonlijkheidsstoornissen, borderlinepersoonlijkheidsstoornis, borderlinepersoonlijkheidsstoornissen, borderlinestoornis, borderlinestoornissen, borderlinesyndroom, emotie regulatie stoornis, emotie-regulatie-stoornis, emotieregulatiestoornis

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Wat zijn de oorzaken van borderline?

Geplaatst op 15 januari 2015 door - 57875 keer bekeken

De oorzaken van borderline zijn vaak niet bekend. Wel is duidelijk dat u meer kans op borderline heeft:

  • Als het in uw familie voorkomt.
  • Als u er aanleg voor heeft. Het kan zijn dat uw hersenen prikkels anders verwerkt. Hierdoor kunt u anders denken, voelen en reageren dan andere mensen.
  • Als u in uw jeugd een ingrijpende ervaring hebt meegemaakt en/ of zich onveilig hebt gevoeld. Bijvoorbeeld door mishandeling, seksueel misbruik of een scheiding van de ouders. Het kan ook zijn dat er geen oorzaak voor het onveilige gevoel is.


Wat zijn de symptomen van borderline?

Borderline is vaak moeilijk te herkennen. Dit komt doordat mensen met borderline vaak heel spontaan zijn en gemakkelijk contact maken. Dit verbloemt vaak de onderliggende problemen. Daarbij ontstaat borderline vaak in de leeftijd van 17 tot 25 jaar. Heftige emoties en snelle veranderingen passen bij die levensfase. De link met borderline wordt dan niet meteen gelegd.

Bij de volgende symptomen kunt u aan borderline denken:

  • Impulsief gedrag. Mensen met borderline storten zich in nieuwe relaties, projecten of veranderen plotseling van baan. Ze kunnen zich niet beheersen. Ook niet met geld, alcohol, seks of eten.
  • Stemmingswisselingen. Somberheid slaat om in euforie. Ook kan iemand met borderline om het minste of geringste in woede uitbarsten. 
  • Zwart-wit denken. Het is een wereld van uitersten. Iets of iemand is mooi of lelijk, stom of leuk, goed of slecht. Er is geen grijs gebied. Hierdoor zijn relaties vaak instabiel.
  • Angst om in de steek gelaten te worden. Mensen met borderline willen graag intieme relaties. Maar tegelijkertijd zijn ze extreem bang om alleen gelaten te worden.
  • Zelfverwonding. Veel mensen met borderline doen zichzelf opzettelijk pijn. Ze snijden in zichzelf of drukken een sigaret op hun lichaam uit. Het kan ook zijn dat ze een mislukte zelfmoordpoging doen en zichzelf daarbij verwonden.
  • Wisselend zelfbeeld. De ene keer is iemand met borderline vol zelfvertrouwen, het volgende moment ontzettend onzeker. Borderliners hebben moeite om te ontdekken wie ze nu eigenlijk zijn. 
  • Leegte. Mensen met borderline voelen zich vaak leeg. Ze hebben geen emotie, energie en voelen zich nutteloos.
  • Psychotische verschijnselen. Borderliners horen soms stemmen. Ook kunnen ze achterdochtig reageren, vooral tijdens stresssituatie. Achter elke boom zien ze dan een vijand.
  • Dissociatie. Dit is jezelf psychisch afscheiden van je lichaam en wat er om je heen gebeurt. Het kan dus zijn dat iemand met borderline ergens zit en niet door heeft wat er in zijn omgeving gebeurt. Hij kan het ook niet navertellen.

 

Gebruikte bronnen: GGZ, Trimbos Instituut, Fonds Psychische Gezondheid, Mentaal Vitaal



Er zijn 15 reacties geplaatst

Jolanda | 12 januari 2024

Hoi Henk zit jij nog op dit forum? Ik zou graag met je in contact willen komen. Maar ook anderen zijn welkom. Partners van mensen met bordetline of mensen met borderline.

Marjolein | 26 juli 2023

Wat klopt dit allemaal. Het verhaal van Sandra | 17 april 2022 lijkt wel mijn verhaal. Ik ben ook emotioneel verwaarloosd.
Wij mensen met BPS zijn juist echte bikkels die door de stormen van het leven zich staande proberen te houden. Respect daarvoor!

Hendrik | 10 juni 2022

Wat een fijn artikel. Mijn ex had hier ook last van. De ene dag was ik geweldig en de volgende dag was ik saai en niet inspirerend en wilde ze seksueel gaan ontdekken met andere mensen. Tijdens onze hele relatie heb ik eigenlijk de hele periode om de paar maanden te horen gekregen dat ze twijfels had. Dit zorgde voor veel onveiligheid in de relatie. Maar vervolgens was ze weer super lief en bood ze haar excuses aan waardoor ik haar weer kon vergeven.. als je in die dynamiek zit kan je dat echt niet zien hoe slopend zo’n relatie eigenlijk is. Ik baal dat het over is nu maar ik weet diep in m’n hart dat de twijfels altijd wel gebleven waren en we nooit een stabiele relatie hadden kunnen hebben. Dat doet pijn om te beseffen want in haar hart is ze een prachtig mens.

Sandra | 17 april 2022

Wat een herkenning en erkenning.
Borderline of liever emotie regulatie stoornis,.is een levensontwrichtende aandoening. De lijdenslast blijft groot.
Ik ben een vrouw met borderline, een stemmingsstoornis of vroeger dhysthemie genoemd. Het zal.
Ik blijk als kindje verwaarloosd te zijn geweest door mijn ouders. Niet bewust want ze wisten niet beter.
Een hele lijst aan typische gevallen van pech hebben, moeder dood toen ik net 8 was. Vader incompetent, onmachtig, in de rouw en ik vermoed psychisch ziek.
In tehuizen gewoond met m'n zus en broertje en vooral alles zelf willen doen.
Uiteraard vallen voor de charmes van een vriendelijke narcistische man op mijn 24ste
En nu in de overgang en niemand die weet hoe ze je kunnen helpen. Of laat ik mij nog steeds niet helpen?
Toch maar lotgenoten contact zoeken en verder in gesprek blijven met mijn super aardige en humoristische psychiater?
..ik heb al schema therapie gehad
Afschuwelijk maar uiteindelijk nuttig.
Tot zover

Jans | 24 november 2021

Borderliner zijn, is moeilijk vooral voor zichzelf en ook wel voor de naaste. Maar wat mij zo waanzinnig stoort is dat het op de site van borderline zo, zo zwart wordt beschreven. En dat vind ik jammer en pijnlijk. Niet elke borderline is het zelfde. Zeggen ze niet "ieder mens is uniek zoals hij is"?? Laat ook deze mensen in hun waarde,met hun goede en slechte eigenschappen zoals je ook bij "gezonde"mensen doet. Wees duidelijk naar deze mensen en accepteer dat ze zijn zoals ze zijn!

Sonja | 20 mei 2021

Ik heb zelf borderline en ik heb vanaf mijn vijftiende tot en met mijn 41e er enorm mee geworsteld. Geen vriendschappen en relaties kunnen behouden en een verslaving welke mijn leven niet veel goeds bracht. Een baan of opleiding kon ik niet behouden. Nu ben ik clean en heb ik daardoor DGT kunnen volgen, een jaar lang en mij inzet was prima! Het gaat echt veel beter ook omdat ik mij niet laat overprikkelen. Dat betekent momenten van inspanning even tot rust komen. Zoveel meer nog wat ik doe om mijn borderline in de hand te houden maar het werkt wel. En dit jaar wil ik voor MBT gaan, ook intensief maar ik wil beter worden, nog beter dan hoe het nu gaat.

Aelterman norbert | 18 november 2020

Ik zelf leef al 25 jaar met een vrouw die borderline heeft.het zijn wel lieve mensen,maarsoms kan het opeens omslaan met stemmingswisselingen.deze mensen vragen enorm veel aandacht, dat kan voor een partner zeer zwaar wegen.

Nosferatu | 14 oktober 2020

Ook ik heb borderline, het definieert mij niet maar het is soms erg moeilijk mee te leven. Zowel voor mijzelf als mijn partner en kinderen. De diagnose omvatte zowel borderline als antisociale trekken en een vermijdende persoonlijkheidsstoornis. Soms voel ik me gestoord, ik besta uit twee personen zo voelt het. Een zelfverzekerd, positief maar gevaarlijk en onberekenbaar persoon en een introvert, negatief, bang en onzeker persoon. Soms heb ik echt dissociatief gedrag en ben ik net een robot. Als je geluk hebt komt er een antwoord uit, en voor de rest staar ik wat voor me uit terwijl 'ik' ergens anders ben...

Amber Melissa | 24 mei 2020

Ik zelf lijd al jaren aan borderline en ik kan gewoon niet meer met mezelf leven, ik verpest altijd alles erdoor. Ik heb geen eens vrienden meer over of familie die van me houd en me begrijpt. Ik zou echt zo graag hulp willen. Of iemand waarmee ik kan praten dat zou echt fijn zijn want ik wil er zo graag vanaf.. ik stort om de maand in depressie zelfmoord gedachtes en raak er helemaal in verstrengelt.

Henk | 19 mei 2020

Mijn vriendin heeft MS. Maar heeft volgens mij ook BPS. Ze is eigenlijk heel lief als ik bij haar ben en grappig. Als ik er niet ben vraagt ze om aandacht via apps. Op vragen die ik dan stel in emotionele sfeer krijg nooit antwoord. Ze reageerd nooit op MIJN apps of sms of als ik haar bel. Haar display geeft immers mijn naam aan dus waarom pak je niet op. Ik ben toch je vriend. Niet belangrijk, ik amuseer me nu en jij wacht maar of ik stuur je wel een app als ik dat wil. Negeren, denegreren en doen also je niet bestaat. Bij conflicten niet reageren en niet toegeven dat ze fout is geweest. Respektloos behandeld worden maar heeft zij daar wel benul van?

Tina | 5 mei 2020

Zo ontzettend jammer dat er nog steeds te weinig bekend is over het ontstaan van borderline en hoe deze is te genezen. Zowel de persoon zelf als de personen om de borderline heen lijden vaak in stilte en er lijkt geen einde aan te komen. Borderline is een afschuwelijke aandoening waar we nog veels te weinig van weten.
Het is als een storm die gaat liggen en weer op staat op een moment dat niemand het verwacht.

Louis Van Breedam | 15 mei 2019

Als het ontstaan en het ziektebeeld zo veelomvattend en toch nietszeggend is, zit het dan misschien niet tussen de oren? Kan er via hersen-trainingsmethodes geen verbetering nagestreefd worden? Als het zo gevaarlijk is voor de partner. Wat is "gevaarlijk"? Het gaat hier toch om een geestelijke "activiteit". Dan moet er via deze weg ook een therapie kunnen gevonden worden? Om "pillen" te vermijden?

Jan | 8 januari 2019

Het komt mij voor, als het maar een naam heeft.

Tio | 4 januari 2019

Onbehandeld kan borderline levensgevaarlijk zijn voor die ander of die partner die er mee leeft. Eerst zet men lovebombing in en dat is iemand op een voetstuk stellen met complimenten om vervolgens als hun gevoel van verlating opkomt beginnen ze diegene te devalueren en dat kan op ieder moment gebeuren. Hun gevoel is niet consistent en spreken soms in superlatieven. De ene dag is die persoon geweldig en op het andere moment en dat kan zo veranderen is die persoon niets meer. Dan ben je verbaasd en ze waarschuwen dat je je beter niet in kunt laten met iemand die onbehandelde borderline heeft. Stay away from people with a personalitydisorder, like you should stay away from methheads pedophiles and arsonists. Eerst iemand de hemel in prijzen om vervolgens te verguizen tot een onwaardige nul en je begrijpt er niets van dat iemand zo snel van menig kan veranderen en dat al in korte tijd. Het kan zelfs je leven kosten.

Marie-Thérèse | 18 december 2018

Het artikel is voor 100% juist. Ikzelf lijd al jaren aan deze aandoening. Psycholoog, psychiater die samen werken. Leuk maar toch geraak ik van mijn impulsief gedrag niet van af. Zelf met aangepaste medicatie.


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders