Borderline

Synoniemen: borderline persoonlijkheid, borderline persoonlijkheidsstoornis, borderline persoonlijkheidsstoornissen, borderline syndroom, borderline-persoonlijkheidsstoornis, borderline-persoonlijkheidsstoornissen, borderlinepersoonlijkheidsstoornis, borderlinepersoonlijkheidsstoornissen, borderlinestoornis, borderlinestoornissen, borderlinesyndroom, emotie regulatie stoornis, emotie-regulatie-stoornis, emotieregulatiestoornis

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Borderline is gewaardeerd met een 7.3 op basis van 251 waarderingen.

Wat zijn de oorzaken van borderline?

Geplaatst op 15 januari 2015 door - 29286 keer bekeken

De oorzaken van borderline zijn vaak niet bekend. Wel is duidelijk dat u meer kans op borderline heeft:

 • Als het in uw familie voorkomt.
 • Als u er aanleg voor heeft. Het kan zijn dat uw hersenen prikkels anders verwerkt. Hierdoor kunt u anders denken, voelen en reageren dan andere mensen.
 • Als u in uw jeugd een ingrijpende ervaring hebt meegemaakt en/ of zich onveilig hebt gevoeld. Bijvoorbeeld door mishandeling, seksueel misbruik of een scheiding van de ouders. Het kan ook zijn dat er geen oorzaak voor het onveilige gevoel is.


Wat zijn de symptomen van borderline?

Borderline is vaak moeilijk te herkennen. Dit komt doordat mensen met borderline vaak heel spontaan zijn en gemakkelijk contact maken. Dit verbloemt vaak de onderliggende problemen. Daarbij ontstaat borderline vaak in de leeftijd van 17 tot 25 jaar. Heftige emoties en snelle veranderingen passen bij die levensfase. De link met borderline wordt dan niet meteen gelegd.

Bij de volgende symptomen kunt u aan borderline denken:

 • Impulsief gedrag. Mensen met borderline storten zich in nieuwe relaties, projecten of veranderen plotseling van baan. Ze kunnen zich niet beheersen. Ook niet met geld, alcohol, seks of eten.
 • Stemmingswisselingen. Somberheid slaat om in euforie. Ook kan iemand met borderline om het minste of geringste in woede uitbarsten. 
 • Zwart-wit denken. Het is een wereld van uitersten. Iets of iemand is mooi of lelijk, stom of leuk, goed of slecht. Er is geen grijs gebied. Hierdoor zijn relaties vaak instabiel.
 • Angst om in de steek gelaten te worden. Mensen met borderline willen graag intieme relaties. Maar tegelijkertijd zijn ze extreem bang om alleen gelaten te worden.
 • Zelfverwonding. Veel mensen met borderline doen zichzelf opzettelijk pijn. Ze snijden in zichzelf of drukken een sigaret op hun lichaam uit. Het kan ook zijn dat ze een mislukte zelfmoordpoging doen en zichzelf daarbij verwonden.
 • Wisselend zelfbeeld. De ene keer is iemand met borderline vol zelfvertrouwen, het volgende moment ontzettend onzeker. Borderliners hebben moeite om te ontdekken wie ze nu eigenlijk zijn. 
 • Leegte. Mensen met borderline voelen zich vaak leeg. Ze hebben geen emotie, energie en voelen zich nutteloos.
 • Psychotische verschijnselen. Borderliners horen soms stemmen. Ook kunnen ze achterdochtig reageren, vooral tijdens stresssituatie. Achter elke boom zien ze dan een vijand.
 • Dissociatie. Dit is jezelf psychisch afscheiden van je lichaam en wat er om je heen gebeurt. Het kan dus zijn dat iemand met borderline ergens zit en niet door heeft wat er in zijn omgeving gebeurt. Hij kan het ook niet navertellen.

 

Gebruikte bronnen: GGZ, Trimbos Instituut, Fonds Psychische Gezondheid, Mentaal Vitaal
Er zijn 9 reacties geplaatst


 • Aelterman norbert | 18 november 2020

  Ik zelf leef al 25 jaar met een vrouw die borderline heeft.het zijn wel lieve mensen,maarsoms kan het opeens omslaan met stemmingswisselingen.deze mensen vragen enorm veel aandacht, dat kan voor een partner zeer zwaar wegen.

 • Nosferatu | 14 oktober 2020

  Ook ik heb borderline, het definieert mij niet maar het is soms erg moeilijk mee te leven. Zowel voor mijzelf als mijn partner en kinderen. De diagnose omvatte zowel borderline als antisociale trekken en een vermijdende persoonlijkheidsstoornis. Soms voel ik me gestoord, ik besta uit twee personen zo voelt het. Een zelfverzekerd, positief maar gevaarlijk en onberekenbaar persoon en een introvert, negatief, bang en onzeker persoon. Soms heb ik echt dissociatief gedrag en ben ik net een robot. Als je geluk hebt komt er een antwoord uit, en voor de rest staar ik wat voor me uit terwijl 'ik' ergens anders ben...

 • Amber Melissa | 24 mei 2020

  Ik zelf lijd al jaren aan borderline en ik kan gewoon niet meer met mezelf leven, ik verpest altijd alles erdoor. Ik heb geen eens vrienden meer over of familie die van me houd en me begrijpt. Ik zou echt zo graag hulp willen. Of iemand waarmee ik kan praten dat zou echt fijn zijn want ik wil er zo graag vanaf.. ik stort om de maand in depressie zelfmoord gedachtes en raak er helemaal in verstrengelt.

 • Henk | 19 mei 2020

  Mijn vriendin heeft MS. Maar heeft volgens mij ook BPS. Ze is eigenlijk heel lief als ik bij haar ben en grappig. Als ik er niet ben vraagt ze om aandacht via apps. Op vragen die ik dan stel in emotionele sfeer krijg nooit antwoord. Ze reageerd nooit op MIJN apps of sms of als ik haar bel. Haar display geeft immers mijn naam aan dus waarom pak je niet op. Ik ben toch je vriend. Niet belangrijk, ik amuseer me nu en jij wacht maar of ik stuur je wel een app als ik dat wil. Negeren, denegreren en doen also je niet bestaat. Bij conflicten niet reageren en niet toegeven dat ze fout is geweest. Respektloos behandeld worden maar heeft zij daar wel benul van?

 • Tina | 5 mei 2020

  Zo ontzettend jammer dat er nog steeds te weinig bekend is over het ontstaan van borderline en hoe deze is te genezen. Zowel de persoon zelf als de personen om de borderline heen lijden vaak in stilte en er lijkt geen einde aan te komen. Borderline is een afschuwelijke aandoening waar we nog veels te weinig van weten.
  Het is als een storm die gaat liggen en weer op staat op een moment dat niemand het verwacht.

 • Louis Van Breedam | 15 mei 2019

  Als het ontstaan en het ziektebeeld zo veelomvattend en toch nietszeggend is, zit het dan misschien niet tussen de oren? Kan er via hersen-trainingsmethodes geen verbetering nagestreefd worden? Als het zo gevaarlijk is voor de partner. Wat is "gevaarlijk"? Het gaat hier toch om een geestelijke "activiteit". Dan moet er via deze weg ook een therapie kunnen gevonden worden? Om "pillen" te vermijden?

 • Jan | 8 januari 2019

  Het komt mij voor, als het maar een naam heeft.

 • Tio | 4 januari 2019

  Onbehandeld kan borderline levensgevaarlijk zijn voor die ander of die partner die er mee leeft. Eerst zet men lovebombing in en dat is iemand op een voetstuk stellen met complimenten om vervolgens als hun gevoel van verlating opkomt beginnen ze diegene te devalueren en dat kan op ieder moment gebeuren. Hun gevoel is niet consistent en spreken soms in superlatieven. De ene dag is die persoon geweldig en op het andere moment en dat kan zo veranderen is die persoon niets meer. Dan ben je verbaasd en ze waarschuwen dat je je beter niet in kunt laten met iemand die onbehandelde borderline heeft. Stay away from people with a personalitydisorder, like you should stay away from methheads pedophiles and arsonists. Eerst iemand de hemel in prijzen om vervolgens te verguizen tot een onwaardige nul en je begrijpt er niets van dat iemand zo snel van menig kan veranderen en dat al in korte tijd. Het kan zelfs je leven kosten.

 • Marie-Thérèse | 18 december 2018

  Het artikel is voor 100% juist. Ikzelf lijd al jaren aan deze aandoening. Psycholoog, psychiater die samen werken. Leuk maar toch geraak ik van mijn impulsief gedrag niet van af. Zelf met aangepaste medicatie.


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland