Naar de navigatie Naar de inhoud

Botbreuken

Synoniemen: botbreuk, botfracturen, botfractuur, breuk, breuken, fracturen, fractuur

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Wat zijn de oorzaken van botbreuken?

Geplaatst op 12 april 2015 door - 18626 keer bekeken

Botten zijn stijf. Ze geven wel een beetje mee, maar als ze te ver doorbuigen én de kracht te groot wordt, breken ze. Vergelijk het met een liniaal: deze kunt u ook buigen, maar niet te ver. Meestal zijn botbreuken het gevolg van een ongeval, valpartij, mishandeling of botsing. Maar u kunt ook iets breken door/omdat:

  • Overbelasting of een verkeerde belasting van uw botten. Er is dan sprake van een vermoeidheidsbreuk of stressfractuur. Zo’n botbreuk ontstaat meestal in het onderbeen of de voetbotjes. Op deze botten staat veel druk, vooral als u een sport beoefent, bijvoorbeeld hardlopen of voetbal. U maakt dan telkens dezelfde belastende bewegingen. Hierdoor komen er kleine scheurtjes in het bot. Deze worden steeds groter en monden uiteindelijk uit in een echte breuk.
  • U zwakke botten heeft. Hiermee kunt u geboren zijn. Ook kunt u zwakke botten krijgen door osteoporose of botkanker.


Wat zijn de symptomen van botbreuken?

Soms voelt of hoort u het bot knappen. U weet dan meteen dat u een botbreuk heeft. Maar ook als u niks hoort of voelt, heeft u vaak snel in de gaten dat er iets mis is. De plaats van de breuk kan namelijk:

  • veel pijn doen (bij aanraking);
  • snel opzwellen. Soms ontstaat er een bloeduitstorting;
  • misvormd zijn.


Meestal kunt u het gebroken lichaamsdeel niet normaal bewegen of belasten. En als u dat toch probeert, dan voelt u vaak een scherpe pijn. Als u beweegt kunnen botdelen over elkaar schuren. Als u dat merkt, stop dan meteen met bewegen. Door de wrijving kunnen (extra) beschadigingen ontstaan.

Gebruikte bronnen: patiëntfolder van Isala, patiëntfolder van RadboudUMC



Er is 1 reactie geplaatst

Bouchka | 29 januari 2019

Mijn man kreeg op een avond kramp in zijn r voet, dacht dat het uit zijn (slechte) rug kwam, na een week naar de huisarts gegaan, medicatie voor pijn en ontsteking voor 1 maand. De 2e maand ook nog medicatie. Vandaag weer naar de huisarts en voor de zekerheid röntgen foto. De voet bleek op 3 plaatsen breuken te hebben, terwijl hij gewoon zijn werk deed al die tijd als vrachtwagenchauffeur. Iedereen perplext dat hij "gewoon" kon werken. Hij krijgt binnenkort dan nog een botdichtheid onderzoek. We vragen ons af hoe dit kon ontstaan, terwijl hij er geen "ongelukje" mee had.


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders