Naar de navigatie Naar de inhoud

Burn-out

Synoniemen: burn out, burn out syndroom, burn outsyndroom, burn-out-syndroom, burn-outsyndroom, burnout, overwerkt

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Burn-out is gewaardeerd met een 8.7 op basis van 3169 waarderingen.

Hoe kan ik voor een burn-out behandeld worden?

Geplaatst op 6 mei 2015 door - 1645 keer bekeken

Een burn-out gaat niet over met een paar weken rust. U moet professionele hulp krijgen. Welke behandeling bij u past, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie, zoals:

  • De ernst van de klachten.
  • De duur van de burn-out.
  • De oorzaak van de klachten.
  • De fase van de burn-out.


De meest toegepaste behandeling bij een burn-out is cognitieve gedragstherapie. Bij deze therapie leert u uw manier van denken en uw gedrag te veranderen. Het idee erachter is dat uw gedachten bepalen hoe u zich gedraagt. Door negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten zult u zich beter voelen. U kunt cognitieve gedragstherapie in groepsverband volgen, maar ook individueel.

Na het volgen van de therapie bent u niet klaar. U moet het geleerde in de praktijk brengen. Dat duurt soms even. Belangrijk is om uw werk langzaam op te bouwen. Niet meteen weer veertig uur gaan werken, maar beginnen met een paar uur per week en dit zorgvuldig uitbreiden. Dan is de kans op een terugval het kleinst. Plan uw terugkeer op het werk met uw leidinggevende, personeelsadviseur, bedrijfsarts en eventueel een loopbaancoach.

Stel drie goede vragen

Bespreek altijd met uw arts welke behandeling voor u het meest geschikt is. Stel hem altijd de volgende drie vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van mijn mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?


Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts welke behandelingstraject u ingaat.

Gebruikte bronnen: Psychischegezondheid.nl, Thuisarts.nl, Volksgezondheidenzorg.info Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter