Caudalaesie

Synoniemen: cauda, caudalaesie, caudasyndroom

Caudalaesie is ook bekend onder de naam cauda equina syndroom. Caudalaesie ontstaat door een beschadiging van de zenuwen in de cauda equina, dus van de wortels van de ruggemergszenuwen tussen de wervels L1 en S5. Hierdoor kunnen allerlei klachten (uitvalsverschijnselen) optreden. ‘Cauda equina’ is Latijn voor ‘paardenstaart’; de bundel met zenuwwortels lijkt daar namelijk een beetje op. Een caudalaesie wordt ook wel een lage dwarslaesie genoemd. Deze kan onvolledig zijn of volledig. Daarom spreken we ook wel van een incomplete of complete lage dwarslaesie.
Dwarslaesie komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor. De aandoening komt vaker voor bij oudere mensen. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen en waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom caudalaesie ervaren en wat Dwarslaesie Organisatie Nederland voor u kan betekenen. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

Bron: Dwarslaesie Organisatie Nederland

De behandeling van de aandoening Caudalaesie is gewaardeerd met een 9.2 op basis van 16 waarderingen.

In het kort:

• Caudalaesie is een vrij zeldzame neurologische aandoening, waarbij de zenuwen van de cauda equina zijn beschadigd doordat zij bekneld zijn geraakt. De cauda equina is een bundel zenuwwortels.
• Door de beschadiging worden boodschappen niet meer (goed) doorgegeven en ontstaan er stoornissen in motoriek (beweging), gevoel en/of de functie van blaas en darmen (vegetatieve uitval).
• Bij caudalaesie gaat het bijna altijd om een incomplete laesie.
• Caudalaesie kan zorgen voor problemen met lopen, darmen, blaas, huid en seksualiteit. Ook kunt u last hebben van pijn.

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

 • 9.8

  Revalidatiearts Achterberg, W.J. - Amsterdam

  13 april 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Dr Achterberg is een lieve en kundige arts. Legt alles zeer duidelijk uit , en is eerlijk in de prognose tav herstel. alles na mijn cauda laesie in kaart gebracht, en actief poliklinisch...

 • 9.5

  Neuroloog Langedijk, M.J.H. - Stadskanaal

  5 februari 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Dr. Langedijk heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de problemen met mijn mobiliteit.Hij kwam bij mij over als goed luisterend, vakkundig, duidelijk en zeer direct.Hij maakte zeer veel werk van...

  2 personen vinden dit een nuttige waardering.

 • 9.0

  Fysiotherapeut Tutert, J.A.B.M. - Holten

  13 december 2017 - Goedgekeurd door de redactie

  Fysiotherapeuten Wendy Wolfskamp en Marieke Visser zijn bijzonder bekwaam om mensen met een caudalaesie te behandelen.

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Caudalaesie?

Er zijn in totaal 16 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Caudalaesie. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Feiten en meningen

Partners van ZorgkaartNederland