Caudalaesie

Caudalaesie is ook bekend onder de naam cauda equina syndroom. Caudalaesie ontstaat door een beschadiging van de zenuwen in de cauda equina, dus van de wortels van de ruggemergszenuwen tussen de wervels L1 en S5. Hierdoor kunnen allerlei klachten (uitvalsverschijnselen) optreden. ‘Cauda equina’ is Latijn voor ‘paardenstaart’; de bundel met zenuwwortels lijkt daar namelijk een beetje op. Een caudalaesie wordt ook wel een lage dwarslaesie genoemd. Deze kan onvolledig zijn of volledig. Daarom spreken we ook wel van een incomplete of complete lage dwarslaesie.
Dwarslaesie komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor. De aandoening komt vaker voor bij oudere mensen. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen en waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom caudalaesie ervaren en wat Dwarslaesie Organisatie Nederland voor u kan betekenen. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

Bron: Dwarslaesie Organisatie Nederland

De behandeling van de aandoening Caudalaesie is gewaardeerd met een 9.1 op basis van 9 waarderingen.

In het kort:

• Caudalaesie is een vrij zeldzame neurologische aandoening, waarbij de zenuwen van de cauda equina zijn beschadigd doordat zij bekneld zijn geraakt. De cauda equina is een bundel zenuwwortels.
• Door de beschadiging worden boodschappen niet meer (goed) doorgegeven en ontstaan er stoornissen in motoriek (beweging), gevoel en/of de functie van blaas en darmen (vegetatieve uitval).
• Bij caudalaesie gaat het bijna altijd om een incomplete laesie.
• Caudalaesie kan zorgen voor problemen met lopen, darmen, blaas, huid en seksualiteit. Ook kunt u last hebben van pijn.

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Caudalaesie?

Er zijn in totaal 9 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Caudalaesie. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Feiten en meningen

Partners van ZorgkaartNederland