Cerebrale parese

Synoniem: CP

Cerebrale parese (CP) is een houding- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door beschadiging van de hersenen. In Nederland wordt elke dag een baby geboren met deze aandoening. Er zijn tienduizenden mensen met cerebrale parese in Nederland. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen, waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling én wat BOSK voor u kan betekenen. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom cerebrale parese ervaren. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

 

De behandeling van de aandoening Cerebrale parese is gewaardeerd met een 8.5 op basis van 28 waarderingen.

In het kort

  • Cerebrale parese kan ontstaan door zuurstoftekort van de hersenen voor, tijdens of vlak na de geboorte.
  • Er zijn verschillende soorten cerebrale parese: spastische (70-80% van de kinderen met cerebrale parese), dyskinetische en atactische cerebrale parese (6%).
  • Het is in Nederland de meest voorkomende oorzaak van (motorische) beperkingen bij kinderen.
  • Symptomen zijn motorische stoornissen, sensibiliteitsstoornissen (problemen met zicht en het voelen), intellectstoornissen en andere stoornissen zoals epilepsie.
  • Revalidatietherapie kan helpen bij het aanleren van motorische vaardigheden en bij het verminderen van klachten. Vaak worden hierbij ook hulpmiddelen voorgeschreven, zoals een rolstoel of orthopedische schoenen.
  • In sommige gevallen kunnen medicijnen de klachten verminderen.

 

Bron: BOSK.nl.

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Cerebrale parese?

Er zijn in totaal 26 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Cerebrale parese. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Feiten en meningen

Partners van ZorgkaartNederland