Naar de navigatie Naar de inhoud

ME

Synoniemen: CVS, CVS/ME, ME/CVS, chronic fatigue and immune dysfunction syndrome, chronisch vermoeidheidssyndroom, chronische vermoeidheid syndroom, chronische vermoeidheidssyndroom, chronische-vermoeidheidssyndroom, chronischevermoeidheidssyndroom, chronischvermoeidheidssyndroom, myalgische encefalomyelitis, myalgische encephalomyelitis, postviraal syndroom

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening ME is gewaardeerd met een 8.4 op basis van 416 waarderingen.

Website ME/CVS Stichting Nederland / ME/cvs Vereniging / Stichting Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid

In het kort

ME (Myalgische Encefalomyelitis) is een chronische aandoening waarbij meerdere systemen in het lichaam niet goed werken. De aandoening kan een grote impact hebben op het leven en de activiteiten sterk beperken. Veel mensen gebruiken de naam Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), omdat ernstige en langdurige moeheid een veelvoorkomende klacht is. Maar deze naam geeft geen goed beeld van de aandoening. Deze houdt namelijk meer in dan alleen vermoeidheid. Patiëntenorganisaties vinden de term ME passender. De aandoening staat met deze term van oudsher internationaal bekend.
Ongeveer 30.000 tot 40.000 Nederlanders hebben ME. De aandoening komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Ook kinderen kunnen ME krijgen.

• Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is ME een neurologische aandoening. Niet alleen het zenuwstelsel, maar meerdere systemen in het lichaam werken niet goed.

• Ernstige vermoeidheid is één van de klachten bij ME. Ook heeft u last van andere klachten. Bijvoorbeeld slecht slapen, vergeetachtigheid, niet lang kunnen staan of zitten, pijn op verschillende plaatsen, koorts, overgevoeligheid voor bepaalde voeding, medicijnen of geuren en niet tegen licht en geluid kunnen.

• De belangrijkste klacht bij ME is dat na een (kleine) lichamelijke of geestelijke inspanning vaak herstel uitblijft en klachten verergeren.

• Behandeling bestaat uit het bestrijden of onderdrukken van symptomen. Bijvoorbeeld door pijnmedicatie, infectiebestrijding en slaapverbetering. Daarnaast kan een psycholoog, huisarts, maatschappelijk werker of ergotherapeut helpen bij het omgaan met de ziekte.

• ME kan veel gevolgen hebben voor het dagelijkse leven. De aandoening zorgt dat u niet (volledig) mee kunt doen op school of werk. De ernst kan verschillen. Het kan zijn dat u ook thuis moeite heeft om uw dingen te blijven doen. Sommige mensen zijn zo ziek dat ze hun huis niet uit kunnen of vooral in bed moeten blijven.

Bron: ME/CVS Stichting Nederland, ME/cvs Vereniging, Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid

Leer van ervaringen van anderen


Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden Schrijf een waardering

Waarderingen

Basisarts Kingma, S.J.G. - Amsterdam

15 september 2021 - Goedgekeurd door de redactie

Dr. Kingma zoekt bij chronische ziekte (ME/CVS, Fibromyalgie, etc) naar de onderliggende oorzaken en behandelt deze met reguliere geneesmiddelen. Ik ging vooruit tijdens mijn behandeling, waar...

9.5
Lees meer
GGZ Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid - Amsterdam

10 september 2021 - Goedgekeurd door de redactie

Het contact met de behandelaar was heel fijn en zeer doeltreffend. Ik ben zeer geholpen met alle hulp en steun die ik heb gekregen en het heeft mijn toekomst beeld zeer positief verbeterd. Ik kan...

9.8
Lees meer
Kinderarts Hoffmann-Haringsma, A.K.E. - Rotterdam

8 september 2021 - Goedgekeurd door de redactie

Mijn dochter is al haar hele leven onder behandeling bij kinderarts. Haringsma van het sfg ziekenhuis/ kleine heldenhuis. Nog nooit iemand ontmoet die zo vreselijk betrokken in in haar werkzaamheden....

9.5
Lees meer

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met ME?

Er zijn in totaal 387 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van ME. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Sensire thuiszorg gemeente Oost Gelre

Thuiszorg

Lichtenvoorde
10

2 waarderingen

Comans, M.L.A.

Beroep

Huisarts

Werkzaam bij

Medisch Centrum Elisabeth, Huisartsenpraktijk Comans, Alkmaar

10

1 waardering

Curans

GGZ

Oss
10

1 waardering

Bekijk alle zorgaanbieders

  • Vind een zorgaanbieder die gewaardeerd is op ME

Feiten en meningen