ME

Synoniemen: CVS, CVS/ME, ME/CVS, chronic fatigue and immune dysfunction syndrome, chronisch vermoeidheidssyndroom, chronische vermoeidheid syndroom, chronische vermoeidheidssyndroom, chronische-vermoeidheidssyndroom, chronischevermoeidheidssyndroom, chronischvermoeidheidssyndroom, myalgische encefalomyelitis, myalgische encephalomyelitis, postviraal syndroom

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening ME is gewaardeerd met een 8.1 op basis van 458 waarderingen.

Website ME/CVS Stichting Nederland / ME/cvs Vereniging / Stichting Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid

In het kort

ME (Myalgische Encefalomyelitis) is een chronische aandoening waarbij meerdere systemen in het lichaam niet goed werken. De aandoening kan een grote impact hebben op het leven en de activiteiten sterk beperken. Veel mensen gebruiken de naam Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), omdat ernstige en langdurige moeheid een veelvoorkomende klacht is. Maar deze naam geeft geen goed beeld van de aandoening. Deze houdt namelijk meer in dan alleen vermoeidheid. Patiëntenorganisaties vinden de term ME passender. De aandoening staat met deze term van oudsher internationaal bekend.
Ongeveer 30.000 tot 40.000 Nederlanders hebben ME. De aandoening komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Ook kinderen kunnen ME krijgen.

• Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is ME een neurologische aandoening. Niet alleen het zenuwstelsel, maar meerdere systemen in het lichaam werken niet goed.

• Ernstige vermoeidheid is één van de klachten bij ME. Ook heeft u last van andere klachten. Bijvoorbeeld slecht slapen, vergeetachtigheid, niet lang kunnen staan of zitten, pijn op verschillende plaatsen, koorts, overgevoeligheid voor bepaalde voeding, medicijnen of geuren en niet tegen licht en geluid kunnen.

• De belangrijkste klacht bij ME is dat na een (kleine) lichamelijke of geestelijke inspanning vaak herstel uitblijft en klachten verergeren.

• Behandeling bestaat uit het bestrijden of onderdrukken van symptomen. Bijvoorbeeld door pijnmedicatie, infectiebestrijding en slaapverbetering. Daarnaast kan een psycholoog, huisarts, maatschappelijk werker of ergotherapeut helpen bij het omgaan met de ziekte.

• ME kan veel gevolgen hebben voor het dagelijkse leven. De aandoening zorgt dat u niet (volledig) mee kunt doen op school of werk. De ernst kan verschillen. Het kan zijn dat u ook thuis moeite heeft om uw dingen te blijven doen. Sommige mensen zijn zo ziek dat ze hun huis niet uit kunnen of vooral in bed moeten blijven.

Bron: ME/CVS Stichting Nederland, ME/cvs Vereniging, Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met ME?

Er zijn in totaal 358 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van ME. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Feiten en meningen

Partners van ZorgkaartNederland