ME

Synoniemen: CVS, CVS/ME, ME/CVS, chronic fatigue and immune dysfunction syndrome, chronischevermoeidheidssyndroom, myalgische encefalomyelitis, postviraal syndroom

De behandeling van de aandoening ME is gewaardeerd met een 8.0 op basis van 473 waarderingen.

Website ME/CVS Stichting Nederland / ME/cvs Vereniging / Stichting Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid

In het kort

ME (Myalgische Encefalomyelitis) is een chronische aandoening waarbij meerdere systemen in het lichaam niet goed werken. De aandoening kan een grote impact hebben op het leven en de activiteiten sterk beperken. Veel mensen gebruiken de naam Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), omdat ernstige en langdurige moeheid een veelvoorkomende klacht is. Maar deze naam geeft geen goed beeld van de aandoening. Deze houdt namelijk meer in dan alleen vermoeidheid. Patiëntenorganisaties vinden de term ME passender. De aandoening staat met deze term van oudsher internationaal bekend.
Ongeveer 30.000 tot 40.000 Nederlanders hebben ME. De aandoening komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Ook kinderen kunnen ME krijgen.

• Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is ME een neurologische aandoening. Niet alleen het zenuwstelsel, maar meerdere systemen in het lichaam werken niet goed.

• Ernstige vermoeidheid is één van de klachten bij ME. Ook heeft u last van andere klachten. Bijvoorbeeld slecht slapen, vergeetachtigheid, niet lang kunnen staan of zitten, pijn op verschillende plaatsen, koorts, overgevoeligheid voor bepaalde voeding, medicijnen of geuren en niet tegen licht en geluid kunnen.

• De belangrijkste klacht bij ME is dat na een (kleine) lichamelijke of geestelijke inspanning vaak herstel uitblijft en klachten verergeren.

• Behandeling bestaat uit het bestrijden of onderdrukken van symptomen. Bijvoorbeeld door pijnmedicatie, infectiebestrijding en slaapverbetering. Daarnaast kan een psycholoog, huisarts of maatschappelijk werker helpen bij het omgaan met de ziekte.

• ME kan veel gevolgen hebben voor het dagelijkse leven. De aandoening zorgt dat u niet (volledig) mee kunt doen op school of werk. De ernst kan verschillen. Het kan zijn dat u ook thuis moeite heeft om uw dingen te blijven doen. Sommige mensen zijn zo ziek dat ze hun huis niet uit kunnen of vooral in bed moeten blijven.


Bron: ME/CVS Stichting Nederland, ME/cvs Vereniging, Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

 • 8.6

  Revalidatiecentrum Medinello ZO Brabant, locatie Deurne - Deurne

  10 december 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Fijne hulpverleners waar je altijd met alles terecht kunt. Ik ben erg goed geholpen hoe om te gaan met CVS. Ik heb hier grote stappen gemaakt en daardoor meer energie

  1 persoon vindt dit een nuttige waardering.

 • 7.8

  Zorgverzekeraar IZA - Eindhoven

  10 december 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Soms lang wachten voordat je aan de beurt bent als telefonisch contact probeert te krijgen.

  Reactie van/namens Zorgverzekeraar IZA - Eindhoven

  geplaatst op 12 december 2018

  Hartelijk bedankt voor het invullen van de review! Weet je dat je ons ook kunt benaderen via Facebook, Twitter of chat? Met...

 • GGZ Curans - Oss

  3 december 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Curans heeft groepstherapie en dit heeft mij super geholpen. Het is heel fijn om van andere mensen hun situatie te horen en te horen hoe zij dit opgelost hebben. Hiervan kan je zelf ook leren en op...

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met ME?

Er zijn in totaal 270 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van ME. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Feiten en meningen

Partners van ZorgkaartNederland