Naar de navigatie Naar de inhoud

COPD

Synoniemen: chronic obstructive pulmonary disease, chronisch obstructieve longziekte, chronisch-obstructieve longziekte, chronische obstructieve longziekte

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Website Longfonds

Hoe kan ik voor COPD behandeld worden?

Geplaatst op 15 januari 2015 door - 4309 keer bekeken

Er bestaat geen behandeling waardoor COPD overgaat. U kunt wel uw klachten verminderen met medicijnen. Als u COPD heeft, kunt u twee soorten medicijnen gebruiken:

  • Luchtwegverwijders. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de spiertjes rond uw luchtwegen zich ontspannen. Er bestaan kortwerkende en langwerkende luchtverwijders. De kortwerkende luchtwegverwijder werkt binnen vijf minuten en werkt maximaal 6 uur. De langwerkende luchtverwijder werkt 12 uur.
  • Ontstekingsremmers. Deze medicijnen verminderen de ontsteking in uw longen. Het duurt een aantal weken voordat ontstekingsremmers goed werken. U gebruikt ze een gedurende een langere periode. 

Deze medicijnen gebruikt u apart van elkaar of tegelijk (vormen samen één medicijn). Beide medicijnen ademt u in via een inhalator, ook wel puffer genoemd. U heeft de keuze uit verschillende inhalatoren. De inhalatietechniek verschilt per inhalator. Het is belangrijk dat u op de juiste manier inhaleert. Dan komen uw medicijnen op de goede plek in uw longen en hebben zij het meeste effect. In dit filmpje ziet u hoe medicijnen in uw longen werken.

Houdt u veel klachten en bent u erg benauwd? Dan kunt u prednison krijgen. Dit is een nog sterkere ontstekingsremmer. Als u ook nog koorts heeft en zich ziek voelt, dan krijgt u antibiotica.

Extra zuurstof

Bij ernstige benauwdheid kunt u extra zuurstof krijgen. Bijvoorbeeld via een neusslangetje. Er zijn verschillende soorten zuurstofapparaten. Bijvoorbeeld: een vaste zuurstoffles voor thuis, of een draagbare variant. Welk zuurstofapparaat voor u geschikt is, is afhankelijk van:

  • De mate van benauwdheid.
  • Hoe u woont.
  • Hoe vaak u op pad bent.


Longrevalidatie

Heeft u moeite om met uw COPD om te gaan? Dan kunt u longrevalidatie volgen. Longrevalidatie bestaat uit:

  • Het verbeteren van uw conditie. U leert ook hoe u uw energie het beste over de dag verdeelt.
  • Het leren omgaan met de beperkingen door de COPD. U krijgt tips om aanpassingen te doen in uw leven, waardoor u weer dingen kunt doen die u belangrijk vindt.

Longrevalidatie kunt u poliklinisch volgen. Dit betekent dat u een paar keer in de week naar een speciaal longrevalidatiecentrum gaat. U kunt er ook voor kiezen u te laten opnemen in het revalidatiecentrum. In de weekenden kunt u dan naar huis. Zoek een longrevalidatiecentrum bij u in de buurt.

Stel drie goede vragen

Bespreek altijd met uw arts welke medicijnen voor u het meest geschikt zijn. Stel hem altijd de volgende drie goede vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van mijn mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?


Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts welke behandeling het beste bij u past.

Gebruikte bronnen: Longfonds, Thuisarts, Nationaal Kompas



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders