Delier

Synoniemen: acute verwardheid, acuut optredende verwardheid, delieren, delirium, delirium tremens, plotseling optredende verwardheid, plotselinge verwardheid

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Delier is gewaardeerd met een 8.1 op basis van 136 waarderingen.

3 tips om een behandeling voor een delier te kiezen die bij uw naaste past

Geplaatst op 19 december 2016 door - 3485 keer bekeken

Foto 3 tips om een behandeling voor een delier te kiezen die bij uw naaste past

Nu u weet dat uw naaste voor een delier behandeld moet worden en u een ziekenhuis en specialist heeft gevonden die bij uw wensen past, dan is de volgende stap het kiezen van een behandeling die het beste bij uw naaste past. Maar hoe doet u dat? Deze tips kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Kijk naar behandelaanbod

Vaak zijn er verschillende manieren van behandelen mogelijk. Zorg dat u op de hoogte bent van deze mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld op Thuisarts voor meer informatie over de verschillende behandelingen.

2. Stel 3 goede vragen

U heeft recht op goede informatie. De 3 goede vragen kunnen helpen om die goede informatie te krijgen. Neem deze vragen mee naar de specialist van uw naaste.

1. Wat zijn de mogelijkheden voor mijn naaste?
Zet met uw specialist op een rij welke mogelijkheden er zijn. Dat zijn er altijd minstens twee, want even afwachten is ook een mogelijkheid. Voorbeelden: Een gesprek of een scan? Direct behandelen of eerst afwachten?

2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kunnen medicijnen de verschijnselen van een delier bij uw naaste snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw specialist naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling uw naaste opleveren? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

3. Wat betekent dat voor de situatie van mijn naaste?
De persoonlijke situatie van uw naaste is belangrijk voor de keuze. Hoe is zijn of haar thuissituatie, wat is het beroep, de leeftijd, wat zijn de wensen en doelen van uw naaste? Ook voor de specialist is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij of zij het medische advies hierop kan aanpassen.

Andere tips voor tijdens het gesprek
Naast de 3 goede vragen heeft u vast ook andere vragen. Vragen die u thuis heeft bedacht, of vragen die tijdens het gesprek opkomen. Stel deze ook altijd. Domme vragen bestaan niet. Verder helpen de volgende tips u tijdens het gesprek met de specialist:

  • Geef aan als u iets niet helemaal begrijpt.
  • Geef aan als u ergens over twijfelt.
  • Neem uw vragen mee op papier en schrijf de antwoorden op. U kunt dan thuis de antwoorden nog even rustig nalezen.
  • Vat het gesprek aan het einde in uw eigen woorden samen. Zo kunt u samen met de specialist nagaan of u het begrepen heeft.
    Kijk voor meer informatie op www.3goedevragen.nl.

 

3. Check informatiekaart

Bekijk onze informatiekaart Samen beslissen: tips om een behandeling te kiezen die bij uw naaste past.

Print de kaart uit en neem ‘m mee naar de specialist.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland