Naar de navigatie Naar de inhoud

Depressie

Synoniemen: depressief, depressies, depressieve stemmingsstoornis, depressieve stemmingsstoornissen, depressieve stoornis, depressieve stoornissen, depressieve-stemmingsstoornis, depressieve-stemmingsstoornissen, depressiviteit

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Website Depressie Vereniging

Hoe kan ik voor een depressie behandeld worden?

Geplaatst op 19 januari 2015 door - 5046 keer bekeken

Een depressie is meestal goed te behandelen. Welke behandeling bij u past, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie, zoals:

  • De ernst van de klachten.
  • De duur van de depressie.
  • De soort depressie.


Bij milde klachten kunt u proberen om zelf de depressie te overwinnen. Praten met uw familie en vrienden vormt dan een belangrijk onderdeel van de behandeling. Lucht uw hart en ga met hen op zoek naar de oorzaak van uw somberheid. Ook zelfhulpboeken kunnen helpen in uw strijd tegen de depressie. Deze staan vaak boordevol handige tips en oefeningen. Worden de klachten niet minder? Of heeft u al vanaf het begin ernstige klachten? Dan zijn dit de meest toegepaste behandelingen:

Medicijnen tegen depressie

U krijgt dan een antidepressivum en soms ook kalmeringsmiddelen. Een antidepressivum zorgt ervoor dat bepaalde stofjes in uw hersenen weer goed doorgegeven worden. Voor een goed resultaat moet u wel minstens zes tot negen maanden antidepressiva slikken. Ook al merkt u na vier tot zes weken meestal al het eerst resultaat: uw klachten nemen af en u bent vrolijker. Soms voelt u zich juist suf, slaperig of duizelig. Dit zijn dan bijwerkingen van de antidepressiva. Deze bijwerkingen zijn vervelend, maar worden over het algemeen na enige weken, of verdwijnen helemaal.

Therapie bij depressie

Twee therapieën die u kunt volgen zijn:

  • Cognitieve gedragstherapie. U leert om uw manier van denken en uw gedrag te veranderen. Het idee erachter is dat uw gedachten bepalen hoe u zich gedraagt. Door negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten zult u zich beter voelen. U kunt cognitieve gedragstherapie in groepsverband volgen, maar ook individueel.
  • Mindfulness. U leert dan om in het hier en nu te leven met meer aandacht voor uw gedachten en gevoelens op dat moment. Hierdoor leert minder te piekeren over bepaalde beslissingen en de gevolgen daarvan. Bij mindfulnesstherapie hoort meditatie. Ook krijgt u oefeningen die u thuis moet doen. U kunt mindfulness in groepsverband volgen, maar ook individueel. Het is belangrijk mindfulness te blijven toepassen in uw leven om terugval te voorkomen.

Lichttherapie

Dit is vooral geschikt bij een winterdepressie. Een gebrek aan licht in de winter kan namelijk depressieve gevoelens veroorzaken.

Bij lichttherapie zit u achter een lamp met fel kunstlicht. Zo’n tien tot vijftien minuten per dag. U heeft uw ogen open, maar kijkt niet direct in de lamp. Na een paar keer lichttherapie kunt u zich beter gaan voelen.

Stel drie goede vragen

Bespreek altijd met uw arts welke behandeling voor u het meest geschikt is. Leg hem de volgende drie vragen voor:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van mijn mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

 

Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts welke behandelingstraject u ingaat.

Gebruikte bronnen: Thuisarts, Depressie Vereniging, Nationaal Kompas, Fonds Psychische Gezondheid



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders