Diabetische retinopathie

Vrijwel iedereen met diabetes krijgt op de lange termijn complicaties aan de ogen. Bij mensen met diabetes komt diabetische retinopathie het meest voor. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen, waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar en behandeling én wat de Diabetes Vereniging voor u kan betekenen. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom diabetische retinopathie ervaren. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

 

De behandeling van de aandoening Diabetische retinopathie is gewaardeerd met een 8.6 op basis van 167 waarderingen.

In het kort

 • Diabetische retinopathie is de benaming voor beschadigde en vernauwde bloedvaatjes in het netvlies (het retina) als gevolg van de diabetes.
 • Dit kan vervelende klachten geven en zonder behandeling zelfs tot slechtziendheid of blindheid leiden. 
 • Klachten die u kunt krijgen, zijn minder scherp zien, minder goed kleuren kunnen zien, dubbel zien, waas voor de ogen, nachtblindheid, pijn aan de ogen, ogen minder goed kunnen bewegen, oogontstekingen, duidelijk slechter kunnen zien of plotselinge slechtziendheid.
 • Sommige van deze klachten kunnen tijdelijk zijn en verdwijnen als de bloedglucose weer normaal is, andere zijn blijvend.
 • Hoe langer u diabetes heeft, hoe meer kans op oogklachten. Een te hoge of juist lage bloedglucose of schommelingen in de bloedglucose, overgewicht, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en andere complicaties zoals nierproblemen, verhogen het risico op oogproblemen.
 • De behandeling kan bestaan uit een laserbehandeling of operatie. Maar voorkomen is beter dan behandelen. Een goede bloedglucose, een gezonde leefwijze, regelmatige controle door een oogarts en een tijdige behandeling helpen de problemen vertragen of verminderen. Ook lichamelijke inspanning zoals sport en tuinieren hebben een gunstig effect.

Bron: Oogvereniging.nl

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

 • 9.9

  Oogarts Jansen, A.F.G. - Rotterdam

  16 januari 2019 - Goedgekeurd door de redactie

  Zeer prettige arts in de omgang en behandeling. Neemt de tijd voor de patiënt en neemt de moeite om extra uitleg te geven.

 • 2.1

  Oogarts Klevering, B.J. - Nijmegen

  7 januari 2019 - Goedgekeurd door de redactie

  Heel slecht. Arrogante arts, wordt gauw boos, luistert niet en praat tijdens de operatie over de leuke feesten die hij heeft meegemaakt.Ondertussen is wel mijn oog verpest.

 • Thuiszorg Amstelring Wijkzorgteam Pax - Hoofddorp

  21 december 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Al bijna drie jaar komen ze vrolijk en opgeruimd mij verzorgen. Deze zelfsturende groep verdiend een ereprijs. Ik ben invalide sinds januari 2017 en heb hartproblemen en ruim veertig jaar Diabetes.

  1 persoon vindt dit een nuttige waardering.

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Diabetische retinopathie?

Er zijn in totaal 119 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Diabetische retinopathie. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Feiten en meningen

Partners van ZorgkaartNederland