Diabetische retinopathie

Vrijwel iedereen met diabetes krijgt op de lange termijn complicaties aan de ogen. Bij mensen met diabetes komt diabetische retinopathie het meest voor. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen, waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar en behandeling én wat de Diabetes Vereniging voor u kan betekenen. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom diabetische retinopathie ervaren. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

 

De behandeling van de aandoening Diabetische retinopathie is gewaardeerd met een 8.6 op basis van 164 waarderingen.

In het kort

  • Diabetische retinopathie is de benaming voor beschadigde en vernauwde bloedvaatjes in het netvlies (het retina) als gevolg van de diabetes.
  • Dit kan vervelende klachten geven en zonder behandeling zelfs tot slechtziendheid of blindheid leiden. 
  • Klachten die u kunt krijgen, zijn minder scherp zien, minder goed kleuren kunnen zien, dubbel zien, waas voor de ogen, nachtblindheid, pijn aan de ogen, ogen minder goed kunnen bewegen, oogontstekingen, duidelijk slechter kunnen zien of plotselinge slechtziendheid.
  • Sommige van deze klachten kunnen tijdelijk zijn en verdwijnen als de bloedglucose weer normaal is, andere zijn blijvend.
  • Hoe langer u diabetes heeft, hoe meer kans op oogklachten. Een te hoge of juist lage bloedglucose of schommelingen in de bloedglucose, overgewicht, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en andere complicaties zoals nierproblemen, verhogen het risico op oogproblemen.
  • De behandeling kan bestaan uit een laserbehandeling of operatie. Maar voorkomen is beter dan behandelen. Een goede bloedglucose, een gezonde leefwijze, regelmatige controle door een oogarts en een tijdige behandeling helpen de problemen vertragen of verminderen. Ook lichamelijke inspanning zoals sport en tuinieren hebben een gunstig effect.

Bron: Oogvereniging

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Diabetische retinopathie?

Er zijn in totaal 116 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Diabetische retinopathie. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Feiten en meningen

Partners van ZorgkaartNederland