Diabetische retinopathie

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Diabetische retinopathie is gewaardeerd met een 8.6 op basis van 183 waarderingen.

In het kort

 • Diabetische retinopathie is de benaming voor beschadigde en vernauwde bloedvaatjes in het netvlies (het retina) als gevolg van de diabetes.
 • Dit kan vervelende klachten geven en zonder behandeling zelfs tot slechtziendheid of blindheid leiden. 
 • Klachten die u kunt krijgen, zijn minder scherp zien, minder goed kleuren kunnen zien, dubbel zien, waas voor de ogen, nachtblindheid, pijn aan de ogen, ogen minder goed kunnen bewegen, oogontstekingen, duidelijk slechter kunnen zien of plotselinge slechtziendheid.
 • Sommige van deze klachten kunnen tijdelijk zijn en verdwijnen als de bloedglucose weer normaal is, andere zijn blijvend.
 • Hoe langer u diabetes heeft, hoe meer kans op oogklachten. Een te hoge of juist lage bloedglucose of schommelingen in de bloedglucose, overgewicht, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte en andere complicaties zoals nierproblemen, verhogen het risico op oogproblemen.
 • De behandeling kan bestaan uit een laserbehandeling of operatie. Maar voorkomen is beter dan behandelen. Een goede bloedglucose, een gezonde leefwijze, regelmatige controle door een oogarts en een tijdige behandeling helpen de problemen vertragen of verminderen. Ook lichamelijke inspanning zoals sport en tuinieren hebben een gunstig effect.

Bron: Oogvereniging.nl

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

 • Huisarts Michelbrink, G.A.A. - Hilvarenbeek

  12 september 2019 - Goedgekeurd door de redactie

  Zeer goede diagnose

 • Huisarts Nieuwenhof, A.H.M. van den - Prinsenbeek

  20 augustus 2019 - Goedgekeurd door de redactie

  Een hele goede huisarts

 • Ziekenhuis Franciscus Vlietland - Schiedam

  6 augustus 2019 - Goedgekeurd door de redactie

  Het was erg druk op de spoedeisende hulp, het was een komen en gaan van mensen. De doktoren en verpleegsters viel mij erg op liepen hun benen uit het lijf, en toch wil je wat vragen ze waren er. Mijn...

  3 personen vinden dit een nuttige waardering.

  Reactie van/namens Ziekenhuis Franciscus Vlietland - Schiedam

  geplaatst op 7 augustus 2019

  Bedankt voor het delen van uw ervaring en wat fijn om te lezen dat u zo tevreden bent over ons ziekenhuis en onze medewerkers....

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Diabetische retinopathie?

Er zijn in totaal 133 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Diabetische retinopathie. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Feiten en meningen

Partners van ZorgkaartNederland