Naar de navigatie Naar de inhoud

Diabetische retinopathie

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Hoe kan ik voor diabetische retinopathie behandeld worden?

Geplaatst op 25 september 2015 door - 1052 keer bekeken

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk dat u bij diabetes regelmatig uw ogen laat controleren. Ontdekt de oogarts tijdens de controle schade of afwijkingen? Dan kan hij deze niet herstellen. Hij kan wel erger voorkomen met de volgende behandelingen:

  • Laserbehandeling. Hiermee schakelt de oogarts een deel van uw netvlies uit, zodat er geen nieuwe bloedvaatjes ontstaan en het lekken afneemt. Lekken de bloedvaatjes heel erg? Dan is soms een voorbehandeling met vaatgroeiremmende injecties nodig. Hierdoor neemt het vocht af en heeft de laserbehandeling meer effect.
  • Bevriezing. In uw oogbol heeft u een glasvochtruimte. Deze ruimte is gevuld met een dikke vloeistof en via deze ruimte komt het licht op uw netvlies. Soms zit er een bloeding in de glasvochtruimte door de suikerziekte. Bevriezing kan deze bloeding verminderen.
  • Vitrectomie. Helpt bevriezing niet bij bloeding? Dan kan een vitrectomie nodig zijn. Dit is een operatie aan uw oog waarbij de arts de dikke vloeistof met bloed vervangt door een schone vloeistof. 


Welke behandeling voor u geschikt is, hangt onder meer af van:

  • De ernst van de oogafwijking.
  • Waar de schade in het oog zit.
  • Wat de schade precies is: lekkende bloedvaatjes of een bloeding.
  • Uw leeftijd.


Stel drie goede vragen

Bespreek altijd met uw arts welke behandeling voor u het meest geschikt is. Stel hem altijd de volgende drie vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van mijn mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?


Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts hoe u behandeld wordt. Lees hier meer over de campagne Stel drie goede vragen van Patiëntenfederatie NPCF en de Federatie Medisch Specialisten.

Gebruikte bronnen: Diabetesvereniging Nederland, Diabetesfonds, Oogfonds, Thuisarts.nl



Er is 1 reactie geplaatst

D. | 31 maart 2016

Wow eng dit hebben ze me nooit verteld wel over controle bij oogarts maar niet ditte, ik ga er werk van maken zsm en toch mn dieet aanpassen ben door omstandigheden iets te makkelijk geworden dacht van zal allemaal wel..


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders