Dikkedarmkanker

Synoniemen: CRC, coloncarcinomen, coloncarcinoom, colorectaal carcinomen, colorectaal carcinoom, colorectaal kanker, colorectaalcarcinomen, colorectaalcarcinoom, colorectaalkanker, colorectale carcinomen, colorectale carcinoom, colorectale kanker, dikkedarmtumor, dikkedarmtumoren, dikkedarmtumors

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Dikkedarmkanker is gewaardeerd met een 9.0 op basis van 1356 waarderingen.

Hoe kan ik voor dikkedarmkanker behandeld worden?

Geplaatst op 19 januari 2015 door - 1758 keer bekeken

Bij darmkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling voor u geschikt is, hangt af van uw persoonlijke situatie, zoals:

 • Waar de tumor zit.
 • De grootte van de tumor.
 • Uw leeftijd.
 • En vooral: zijn er uitzaaiingen? 


Als u uitzaaiingen heeft, is genezing meestal niet meer mogelijk. U krijgt dan een behandeling om de pijn te verlichten en buik- en darmklachten te verminderen. Is de kanker niet uitgezaaid? Dan is de behandeling gericht op genezing.

De meest toegepaste behandelingen bij dikkedarmkanker zijn:

 • Darmoperatie. De chirurg verwijdert de tumor ruim, dus ook stuk gezond darm. Dit vergroot de kans dat alle kankercellen inderdaad weg zijn. De chirurg hecht de twee uiteinden van de darm weer aan elkaar. Soms heeft u voor altijd of tijdelijk een stoma nodig. Een stoma is kunstmatige uitgang op uw buik. Via de stoma verlaat de ontlasting uw lichaam. Het komt dus niet langs de aan elkaar gehechte uiteinden, waardoor deze in alle rust aan elkaar kunnen groeien.
 • Bestraling. Röntgenstraling doodt tumorcellen. De radiotherapeut bepaalt hoeveel straling u krijgt. Gezond weefsel probeert hij zoveel mogelijk te sparen, maar dat lukt niet altijd. Bestraling is vooral geschikt als u een tumor in de endeldarm heeft.
 • Chemotherapie. U krijgt medicijnen die tumorcellen doden of de groei remmen. Een chemokuur kunt u krijgen in de vorm van tabletten, injecties of een infuus. Een chemokuur tast ook de gezonde cellen aan. U kunt daardoor bijvoorbeeld last krijgen van haaruitval.
 • Doelgerichte therapie. Dit lijkt heel erg op chemotherapie. U krijgt ook medicijnen die tumorcellen doden of de groei remmen. Alleen doelgerichte therapie beschadigt gezonde cellen minder dan chemotherapie. Nog een belangrijk verschil: met doelgerichte therapie kunt u niet genezen. Het verlicht alleen uw pijn en klachten.

 

Stel drie goede vragen

Bespreek met uw behandelend arts daarom altijd welke behandeling het beste bij uw situatie past. Leg hem de volgende drie vragen voor:

 • Wat zijn mijn mogelijkheden?
 • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
 • Wat betekent dat in mijn situatie?


Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts welk behandelingstraject u ingaat.

Gebruikte bronnen: Kanker.nlKWF, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal, Thuisarts, Nationaal Kompas

Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


 • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland