Naar de navigatie Naar de inhoud

Dikkedarmkanker

Synoniemen: CRC, coloncarcinomen, coloncarcinoom, colorectaal carcinomen, colorectaal carcinoom, colorectaal kanker, colorectaalcarcinomen, colorectaalcarcinoom, colorectaalkanker, colorectale carcinomen, colorectale carcinoom, colorectale kanker, dikkedarmtumor, dikkedarmtumoren, dikkedarmtumors

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Wat zijn de oorzaken van dikkedarmkanker?

Geplaatst op 19 januari 2015 door - 40478 keer bekeken

De oorzaak van dikkedarmkanker is nog niet duidelijk. Wel is er een aantal risicofactoren bekend. Zo heeft u een grotere kans op een darmtumor, als u een darmaandoening heeft, zoals:

  • Darmpoliepen. Deze zijn vaak goedaardig, maar ze kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Een darmpoliep geeft meestal niet tot nauwelijks klachten. Alleen via inwendig darmonderzoek komt u erachter of u een darmpoliep heeft.
  • Ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Beide aandoeningen kenmerken zich door chronische ontstekingen in de darm.
  • Eerder behandelde dikkedarmkanker of endeldarmkanker. U blijft een verhoogde kans houden op een nieuwe tumor.


Ook leef- en eetgewoonten kunnen bijdragen aan het ontstaan van dikkedarmkanker. Zo heeft u meer kans op dikkedarmkanker als u:

  • veel rood vlees eet;
  • veel bewerkt vlees eet;
  • weinig beweegt;
  • overgewicht heeft;
  • rookt;
  • dagelijks drie of meer glazen alcohol drinkt. 


Tot slot kan dikkedarmkanker erfelijk zijn. Dit geldt bij vijf tot tien procent van de mensen met dikkedarmkanker. U kunt aan erfelijke darmkanker denken als u voor 50e jaar darmkanker krijgt. Of als drie familieleden darmkanker hebben gehad, waarvan één direct familielid, bijvoorbeeld uw ouder, broer of zus. Nog meer kenmerken van erfelijke dikkedarmkanker vindt u hier. Lees ook meer informatie over twee erfelijke dikkedarmkankers: lynch-syndroom en FAP.

Wat zijn de symptomen van dikkedarmkanker?

Van welke symptomen u last heeft, hangt af van de plaats van de tumor. Als de tumor aan het begin van de dikke darm zit, heeft u andere klachten dan bij een tumor aan het einde. Er zijn ook enkele gemeenschappelijke klachten.

Symptomen darmtumor aan het begin van dikke darm

Bij een dikkedarmtumor aan het begin heeft u veel later klachten dan bij een tumor aan het einde. Dit komt doordat aan het begin van de dikke darm de voedselbrij nog waterig is. Hierdoor kan het gemakkelijk langs de darmtumor. U heeft daardoor geen stoelgangproblemen. Vaak heeft u wel de volgende symptomen:   

  • Vermoeidheid.
  • Duizeligheid.
  • Vage buikpijn.
  • Een gevoelige plek in de buik.


Symptomen darmtumor aan het eind van dikke darm

Aan het eind van de darm is al het water uit de voedselbrij onttrokken. Het is dan dikke, stevige ontlasting. Dit kan moeilijker langs de tumor. U krijgt daardoor last van:

  • Verstoppingen of juist diarree.
  • Bloed en/of slijm bij de ontlasting.
  • Loze aandrang.


Gemeenschappelijke symptomen

Zowel bij een tumor aan het begin als aan het einde kunt u last hebben van:

  • Een vol gevoel.
  • Gebrek aan eetlust.
  • Winderigheid.
  • Verandering van uw ontlastingspatroon. U moet vaker of minder naar de wc, uw poep ruikt vreemd en ziet er anders uit.

 

Gebruikte bronnen: Kanker.nlKWF, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal, Thuisarts, Nationaal Kompas 



Er zijn 8 reacties geplaatst

Hilda | 12 september 2021

Het kan komen,ook door stres,stress is slecht voor de darmen.

Mirjam | 8 december 2020

Ik ben 43 en bij mij is dikke darm kanker vastgesteld. Mijn moeder had ook darmkanker. Zij is gelukkig genezen. Maar zij was veel ouder toen zij het kreeg. Er is gekeken naar erfelijkheid maar volgens de artsen is het niet erfelijk. Er zijn gelukkig geen uitzaaiingen gevonden in de omliggende organen. De operatie krijg ik in januari. Dan gaan ze nog kijken naar de lymfeklieren of daar uitzaaiingen zijn. Ik hoop het niet. Ben erg bang dat ik een stoma moet. Maar ja als dat de prijs is voor het leven dan natuurlijk. Ik wil nog niet dood. De dreun kwam hard aan bij ons omdat ik me helemaal niet ziek voel. Hopelijk is dat een goed teken.

077 | 31 juli 2020

Bij mijn vader van bijna 73 is een kwaadaardige tumor aangetroffen in de endeldarm. Deze tumor heeft behoorlijk schade aangericht, zoals een blaas die lange tijd te vol is gebleven en dus groter is geworden, uitzaaiing op de lever, ontzettend slechte conditie, ademhalingsproblemen, geen controle meer over ontzettend slechte stoelgang, alleen maar diarree (omdat de normale ontlasting geen doorgang meer had); inmiddels is de urineweg omgeleid en is er een stoma aangebracht om de organen tot rust te laten komen en er chemo kan worden opgestart. Hoe het uitziet met het prostaat en andere organen wil ik momenteel even niet weten. Bekend is dat er een lange en omslachtige weg te bewandelen is voor mijn vader die twee maanden vooraf zijn vrouw, mijn moeder, naar een verpleeghuis heeft moeten brengen in verband met dementie. We hopen met z'n allen dat alles weer goed komt.

mf jonker | 1 juli 2020

ik heb vorig jaar een dikkedarmoperatie gehad, er was een lymfeklier licht aangetast. moest vier chemokuren hebben. ben na 2 gestopt omdat ik heel hevig reageerde op oxalplatine. tot nu toe zijn alle uitslagen goed. het is ontdekt door het bevolkingsonderzoek. had wel diarree maar verder helemaal geen klachten. wat is het toekomstbeeld voor mij?

hans spies | 27 augustus 2019

ik ben 70 jaar heb ongeveer drie jaar anemie 6 keer in mijn darmen gekeken videocapcule gehad nooit niks gevonden ik krijg elke maand een ijzerinfus nu laatste keer een h.b. van 4.9 twee zakken bloed en een ijzer na 3 weken zit op 5.6 h.b. weer een infus na een week nog
op 5.6 h.b. ik voel me niet lekker wat te doen?

C.A. | 13 maart 2019

Had een laag Hb, en snel moe. Ontlasting laten onderzoeken. Er zat bloed in de onlasting. Vervolgens darm onderzoek en verwijdering van een stuk dikkedarm. Geen uitzaaingen. Ik ben 73 jaar

Maria | 30 augustus 2016

Hoe en waardoor het komt doet het erbij ons niet meer toe. Mijn partner 47 jaar is darmkanker gevonden met uitzaaiingen naar het buikvlies toe. Wij gaan knokken wat er nog valt te knokken. Het buikvlies is het ergste. In zijn familie komt het niet voor. Het leven kan plots Swart worden!

Tineke | 16 mei 2016

Ik heb dit alles nagelezen, de oorzaak vind ik vreemd, rood en bewerkt vlees eten doen wij weinig. Mijn man is een fervent wandelaar, slank rookt en drinkt zijn hele leven niet. In de hele familie komt het bij zijn weten niet voor, maar de symptomen kloppen heel erg goed met wat hij heeft, het ergste is nog dat alles uitgezaaid is in al zijn organen, hij is een man van 71.
Bij ons dreunt alleen de vraag waarom waarom hoe kan dat nou


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders