Dwarslaesie

Synoniemen: dwarslaesies, gebroken nek, gebroken rug

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg, waardoor uitval van de zenuwen ontstaat die onder het niveau van de beschadiging van het ruggenmerg ontspringen. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen en waar u en uw naasten op kunt letten bij het kiezen van een traumacentrum, revalidatiecentrum, behandelaar of behandeling. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom een dwarslaesie ervaren en wat Dwarslaesie Organisatie Nederland voor u kan betekenen. Dwarslaesie Organisatie Nederland benadrukt dat u voor de revalidatie moet worden verwezen naar een in dwarslaesie gespecialiseerd revalidatiecentrum. Op www.dwarslaesie.nl vindt u een overzicht van de gespecialiseerde centra. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven

Bron: Dwarslaesie Organisatie Nederland

 

De behandeling van de aandoening Dwarslaesie is gewaardeerd met een 8.5 op basis van 141 waarderingen.

In het kort

 •  Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg, waardoor uitval van de zenuwen ontstaat die onder het niveau van de beschadiging van het ruggenmerg ontspringen.
 •  Een complete of incomplete laesie zegt iets over de mate van beschadiging. Een complete dwarslaesie betekent dat er geen gevoel of motoriek meer aanwezig is  onder het niveau van de beschadiging; je hebt dan ook geen gevoel in je anus en je kunt deze niet aanspannen. Wanneer één van beide nog wel aanwezig is, spreken we van een incomplete laesie. Sommige functies boven het niveau van de beschadiging doen het dan nog wel; dit verschilt van geval tot geval.
 • Een dwarslaesie komt in de helft van de gevallen door een ongeval. Verkeer en sport zijn daarbij belangrijke oorzaken; de andere helft heeft een medische oorzaak, bijv. een tumor of een bloeding.
 • De gemiddelde leeftijd bij het oplopen van een dwarslaesie is 56 jaar.
 • Na ontslag uit het traumacentrum of ziekenhuis volgt een klinisch of poliklinisch revalidatietraject.

 

Informatie voor patiënten over revalideren na een dwarslaesie

Speciaal voor mensen die revalideren na een dwarslaesie heeft Dwarslaesie Organisatie Nederland in samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten patiënteninformatie ontwikkeld:

Lees hier de patiënteninformatie

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

 • 9.6

  Revalidatiearts Smit, C.A.J. - Amsterdam

  25 mei 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Zeer kundige arts, en ook een zeer innemend mens. Enorm verlies Reade en haar patiënten. Veel succes in je verdere loopbaan.

 • 9.3

  Huisarts Sikkema, R. - Zwolle

  18 mei 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Al vélé jaren is Dr. Sikkema onze Huisarts, ik denk dat als elke Huisarts in Nederland over de helft van alle eigenschappen zou bezitten als die van hem, iédéréén dik tevreden zou zijn! Ik zou...

 • 8.1

  Orthopeed Nanninga, A.J. - Rotterdam

  18 mei 2018 - Goedgekeurd door de redactie

  Dokter Nanninga heeft mij twee keer geopereerd. Beide keren aan mijn ruggenwervels. Duidelijkheid , oprecht, meelevend én accuraat kwam hij op mij over. Lichtte alle voor en nadelen goed toe, gaf...

  Reactie van/namens Ziekenhuis Maasstad Ziekenhuis - Rotterdam

  geplaatst op 18 mei 2018

  Beste heer, mevrouw, wat fijn dat u zo tevreden bent over de wijze waarop deze arts u heeft geholpen. Dank voor het delen van uw...

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Dwarslaesie?

Er zijn in totaal 128 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Dwarslaesie. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Feiten en meningen

Partners van ZorgkaartNederland