Naar de navigatie Naar de inhoud

Dwarslaesie

Synoniemen: dwarslaesies, dwarsleasie, dwarslesie, dwarslesies, gebroken nek, gebroken rug

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Website Dwarslaesie Organisatie Nederland

3 tips om een behandeling voor dwarslaesie te kiezen die bij u past

Geplaatst op 22 februari 2017 door - 1303 keer bekeken

Foto 3 tips om een behandeling voor dwarslaesie te kiezen die bij u past

Nu u weet dat u een dwarslaesie heeft en een ziekenhuis/revalidatiecentrum en specialist heeft gevonden die bij uw wensen past, dan is de volgende stap het kiezen van een behandeling die het beste bij u past. Maar hoe doet u dat? Deze tips kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Kijk naar behandelaanbod

Vaak zijn er verschillende manieren van behandelen mogelijk. Zorg dat u op de hoogte bent van deze mogelijkheden. Op de website van de Dwarslaesie Organisatie Nederland vindt u meer informatie over de gevolgen van dwarslaesie en hoe u eventueel aan herstel/revalidatie kunt werken. Het gratis boekje 'Een dwars- of caudalaesie....en dan?' biedt u meer informatie.

2. Stel 3 goede vragen

U heeft recht op goede informatie. De 3 goede vragen kunnen helpen om die goede informatie te krijgen. Neem deze vragen mee naar uw arts.

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
Zet met uw arts op een rij welke mogelijkheden er zijn. Bijvoorbeeld of het mogelijk is om poliklinisch te revalideren of dat opname noodzakelijk is.

2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kan een bepaalde behandeling uw klachten verminderen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw arts naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling u opleveren? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

3. Wat betekent dat in mijn situatie?
Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is uw thuissituatie, wat is uw beroep, hoe oud bent u, wat zijn uw wensen en uw doelen? Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij of zij het medische advies hierop kan aanpassen.

Andere tips voor tijdens het gesprek
Naast de 3 goede vragen heeft u vast ook andere vragen. Vragen die u thuis heeft bedacht, of vragen die tijdens het gesprek opkomen. Stel deze ook altijd. Domme vragen bestaan niet. Verder helpen de volgende tips u tijdens het gesprek met uw arts:
•    Geef aan als u iets niet helemaal begrijpt.
•    Geef aan als u ergens over twijfelt.
•    Neem uw vragen mee op papier en schrijf de antwoorden op. U kunt dan thuis de antwoorden nog even rustig nalezen.
•    Vat het gesprek aan het einde in uw eigen woorden samen. Zo kunt u samen met uw arts nagaan of u het begrepen heeft.
Kijk voor meer informatie op www.3goedevragen.nl.

3. Check informatiekaart

Bekijk onze informatiekaart Samen beslissen: tips om een behandeling te kiezen die bij u past. Print de kaart uit en neem ‘m mee naar uw arts.Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders