Naar de navigatie Naar de inhoud

Dwarslaesie

Synoniemen: dwarslaesies, dwarsleasie, dwarslesie, dwarslesies, gebroken nek, gebroken rug

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Website Dwarslaesie Organisatie Nederland

Informatie voor patiënten over revalideren bij een dwarslaesie

Geplaatst op 29 januari 2018 door - 1607 keer bekeken

Foto Informatie voor patiënten over revalideren bij een dwarslaesie

Speciaal voor mensen die revalideren na een dwarslaesie heeft Dwarslaesie Organisatie Nederland in samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten patiënteninformatie ontwikkeld.

Op basis van de Richtlijn Dwarslaesierevalidatie uit 2017.

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. Het ruggenmerg bestaat uit een bundel zenuwbanen. De zenuwbanen lopen vanaf de hersenen door de wervelkolom. Vanuit de hersenen gaan signalen door de zenuwbanen naar de rest van uw lichaam toe. Ook andersom gaan er signalen vanaf uw lichaam naar uw hersenen toe. Bij een dwarslaesie zijn deze zenuwbanen beschadigd. De signalen vanuit de hersenen komen nu niet meer goed aan bij bepaalde delen van uw lichaam. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld uw benen niet meer bewegen. Andersom komen ook signalen vanuit uw lichaam niet meer goed aan bij uw hersenen. U heeft bijvoorbeeld geen gevoel meer in een deel van uw lichaam. Dus als u per ongeluk een warme pan aanraakt, dat zou u niet merken dat uw huid daardoor verbrandt.

Het oplopen van een dwarslaesie is een heftige en ingrijpende gebeurtenis. Een dwarslaesie is een ernstige aandoening en geneest over het algemeen niet meer. 

De richtlijn heeft niet tot doel om het hele zorgproces omvattend te beschrijven. Hiervoor wordt verwezen naar onder andere het Handboek Dwarslaesierevalidatie en de Zorgstandaard Dwarslaesie De richtlijn geeft tien verschillende aanbevelingen. Die gaan over zaken die mensen met een dwarslaesie belangrijk kunnen zijn, zoals operaties en medicatie voor zenuwpijn.

Waar kunt u de patiënteninformatie vinden?

 



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders