Naar de navigatie Naar de inhoud

Fibromyalgie

Synoniemen: fibromyalgia, fibromyalgiesyndroom, fibromyositis, fibrositis, myofasciaal pijnsyndroom, weke delen reuma

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Website Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland

3 tips om een behandeling voor fibromyalgie te kiezen die bij u past

Geplaatst op 19 december 2016 door - 3670 keer bekeken

Foto 3 tips om een behandeling voor fibromyalgie te kiezen die bij u past

Nu u weet dat u fibromyalgie heeft en een ziekenhuis, kliniek of specialist heeft gevonden die bij uw wensen past, dan is de volgende stap het kiezen van een behandeling die het beste bij u past. Maar hoe doet u dat? Deze tips kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Kijk naar behandelaanbod

Vaak zijn er verschillende manieren van behandelen mogelijk. Zorg dat u op de hoogte bent van deze mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld op Thuisarts naar de behandeling van fibromyalgie. Ook op de website van het Reumafonds en de Nationale Vereniging voor fibromyalgie-patiënten vindt u meer informatie over de verschillende behandelingen.

2. Stel 3 goede vragen

U heeft recht op goede informatie. De 3 goede vragen kunnen helpen om die goede informatie te krijgen. Neem deze vragen mee naar uw arts.

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
Zet met uw arts op een rij welke mogelijkheden er zijn. Dat zijn er altijd minstens twee, want even afwachten is ook een mogelijkheid. Voorbeeld: Een lichamelijk onderzoek of even afwachten? Een doorverwijzing naar een reumatoloog of eerst uw leefpatroon aanpassen om de klachten proberen te verminderen?

2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kunnen pijnstillers uw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw arts naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling u opleveren? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

3. Wat betekent dat in mijn situatie?
Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is uw thuissituatie, wat is uw beroep, hoe oud bent u, wat zijn uw wensen en uw doelen? Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij of zij het medische advies hierop kan aanpassen.

Andere tips voor tijdens het gesprek
Naast de 3 goede vragen heeft u vast ook andere vragen. Vragen die u thuis heeft bedacht, of vragen die tijdens het gesprek opkomen. Stel deze ook altijd. Domme vragen bestaan niet. Verder helpen de volgende tips u tijdens het gesprek met uw arts:

  • Geef aan als u iets niet helemaal begrijpt.
  • Geef aan als u ergens over twijfelt.
  • Neem uw vragen mee op papier en schrijf de antwoorden op. U kunt dan thuis de antwoorden nog even rustig nalezen.
  • Vat het gesprek aan het einde in uw eigen woorden samen. Zo kunt u samen met uw arts nagaan of u het begrepen heeft.
    Kijk voor meer informatie op www.3goedevragen.nl.

 

3. Check informatiekaart

Bekijk onze informatiekaart Samen beslissen: tips om een behandeling te kiezen die bij u past.

Print de kaart uit en neem ‘m mee naar uw arts.



Er zijn 2 reacties geplaatst

Rina | 19 november 2017

Ik was vijftig jaar en twee maanden,kon mijn bed niet uit komen,zo stijf was ik,mijn ogen moest ik s morgens open doen met mijn vingers.
Ik ben nu achtenzeventig ga elke dag door vanaf het begin ,nooit thuisgebleven van het werk.Huisarts adviseerde niet gaan zitten! Ben altijd moe,zo moe dat ik wel tien tot twaalf uur achterelkaar slaap.

K. | 7 januari 2017

Afgelopen zomer ( 2016 ) ben ik door mijn huisarts verwezen naar Revalidatiecentrum Rijndam; Locatie Dordrecht.

Na een intake gesprek zou ik in november, 2 weken gaan proefdraaien en aan de hand daarvan zou een behandelplan opgesteld worden.
Deze proefperiode heeft echter nooit plaatsgevonden. Jammer.
Nu zit ik er over na te denken om maar helemaal niet meer te gaan en een goede fysiotherapeut te zoeken.

Nog nooit in mijn leven is er in één keer iets goed gegaan en ik ben moe om tegen al die muren aan te lopen en dan er zelf weer achterheen te moeten gaan om die muren te slopen. Ik wil geen bedelaar meer hoeven zijn.

Het enige wat mijn reumatoloog 18 geleden tegen mij zei, was: U heeft Fibromyalgie, ik zie u niet meer terug. Mijn klachten heb ik echter al 42 jaar en ik ben moegestreden.


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders