Galstenen

Synoniemen: cholelithiase, cholelithiasis, galsteen, galsteenziekte

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Galstenen is gewaardeerd met een 8.6 op basis van 573 waarderingen.

Is de kans op een galblaasoperatie in elk ziekenhuis hetzelfde?

Geplaatst op 7 mei 2015 door - 5295 keer bekeken

Het is belangrijk dat u goed nadenkt over waar u behandeld wilt worden. Uit gegevens van zorgverzekeraars blijkt namelijk dat u in het ene ziekenhuis meer kans op een galblaasoperatie heeft dan in het andere ziekenhuis. Dit heet praktijkvariatie.

Operatiekans verschilt tussen ziekenhuizenHoe komt het dat het ene ziekenhuis sneller opereert dan het andere?

De verschillen tussen ziekenhuizen zijn meestal goed te verklaren. Iedere patiënt is uniek; iedere patiënt heeft zijn eigen klachten en wensen. De arts stemt daarop de behandeling af. Door deze zorg op maat ontstaan verschillen. De verschillen ontstaan ook door:

  • Onduidelijkheid bij artsen wanneer een operatie nodig is. De ene arts vat de richtlijnen voor behandeling anders op dan de ander. Daarbij schat de ene arts de klachten anders in dan de ander.
  • Het behandelbeleid van artsen. De ene arts gaat sneller over op opereren dan de andere.


Door praktijkvariatie  worden patiënten soms vaker geopereerd dan je zou verwachten. Dit heet overbehandeling. U heeft dan kans onnodig onder het mes te gaan. Het omgekeerde kan ook: patiënten worden minder vaak geopereerd dan je zou verwachten. Dit heet onderbehandeling. In dat geval loopt u de kans dat u geen galblaasoperatie krijgt, terwijl dat wel nodig is.

Kies een behandeling die bij u past

Het is belangrijk dat u niet geopereerd wordt als dat niet nodig is. Een operatie heeft namelijk altijd risico’s. Andersom is het belangrijk dat u wél een operatie krijgt als dat voor u de beste optie is.

Hoe is dat in uw situatie? Ga hierover in gesprek met uw arts door deze ‘drie goede vragen’ te stellen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voordelen en nadelen van deze mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?


Meer tips voor het gesprek met uw arts? Ga naar 3goedevragen.nl.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland