Naar de navigatie Naar de inhoud

Galstenen

Synoniemen: cholelithiase, cholelithiasis, galsteen, galsteenziekte

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Galstenen is gewaardeerd met een 8.7 op basis van 509 waarderingen.

Website IQ healthcare

Wat zijn de oorzaken van galstenen?

Geplaatst op 7 mei 2015 door - 32586 keer bekeken

Wat de precieze oorzaak van galstenen is, is niet duidelijk. Mogelijk spelen de samenstelling van de gal, de werking van galblaas en erfelijkheid een rol. Wel is bekend dat u een grote kans op galstenen heeft bij:

  • Overgewicht.
  • Te veel gewichtsverlies in één keer (bijvoorbeeld door te snel afvallen).


Meestal bestaan de galstenen vooral uit cholesterol. Er zit dan te veel cholesterol in uw gal. Dit soort cholesterolgalstenen komen met name bij vrouwen voor. Waarschijnlijk spelen vrouwelijke hormonen hierbij een rol.

Wat zijn de symptomen van galstenen?

Galstenen kunnen jarenlang in de galblaas zitten zonder dat u er iets van merkt. Soms krijgt u wel klachten.  Het gaat  dan vaak om hevige buikpijnaanvallen. U kunt zich dan ook misselijk voelen, soms met braken, opboeren of winderigheid. Ook heeft u een scherpe pijn rechts boven in de buik. Deze pijn ontstaat meestal  doordat er een steentje vast zit. Pas als het steentje los komt en verder kan, stopt de pijn. Blijft de steen vastzitten? Dan kunt u last krijgen van:

  • Een galwegontsteking.
  • Een galblaasontsteking.
  • Een alvleesklierontsteking.


Deze ontstekingen gaan samen met hevige buikpijn en vaak ook koorts.

Is uw poep anders van kleur? Dan kunt u ook aan galstenen denken. Gal zorgt namelijk voor belangrijk deel dat uw poep bruin van kleur is. Als de gal niet goed doorstroomt, kan het zijn dat uw poep helemaal geen kleur meer heeft. Vaak kleurt uw huid  dan ook gelig. Dit noemen we geelzucht.Er zijn 4 reacties geplaatst

Roos | 1 juni 2021

Ik vind het goede informatie, voor diegenen die het onbenullig vinden, die moeten het zelf maar eens gehad hebben, dan piept u wel anders.

Biense de Jager | 8 mei 2021

Waardevolle informatie

Henk | 14 oktober 2020

Dat heb ik met het voetbal dat fc twente speelt

fc twente | 25 juni 2019

ik vind het onderwerp heel onbenullig,suf en saai


Laat een reactie achter