Naar de navigatie Naar de inhoud

Gordelroos

Synoniem: herpes zoster

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Artikel 3 tips om een behandeling voor gordelroos te kiezen die bij u past

3 tips om een behandeling voor gordelroos te kiezen die bij u past

20 december 2016 Redactie ZorgkaartNederland

Nu u weet dat u gordelroos heeft en een specialist heeft gevonden die bij uw wensen past, dan is de volgende stap het kiezen van een behandeling die het beste bij u past. Maar hoe doet u dat? Deze tips kunnen u helpen in uw zoektocht.

Artikel 7 tips om een behandelaar voor gordelroos te kiezen die bij u past

7 tips om een behandelaar voor gordelroos te kiezen die bij u past

20 december 2016 Redactie ZorgkaartNederland

Als duidelijk is dat u voor gordelroos behandeld moet worden, dan is de volgende stap het vinden van een ziekenhuis of kliniek en een specialist. En dan het liefst eentje die bij uw wensen past. Maar hoe doet u dat? Deze zeven stappen kunnen u helpen in uw zoektocht.

Artikel Wat zijn de oorzaken van gordelroos?

Wat zijn de oorzaken van gordelroos?

19 januari 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Gordelroos wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Ook al heeft u als kind waterpokken gehad, dit virus verdwijnt nooit helemaal uit uw lichaam. Soms leeft het virus weer op. Waardoor dit komt, is niet bekend. Wel lijkt het virus eerder op te leven als u een verminderde weerstand heeft. Bij het ouder worden vermindert uw weerstand langzaam een beetje. Vandaar ook dat ouderen waarschijnlijk vaker gordelroos hebben. Ook mensen met een lage weerstand door een ernstige ziekte of medicijngebruik, hebben een grotere kans op gordelroos.

Artikel Hoe kan ik voor gordelroos behandeld worden?

Hoe kan ik voor gordelroos behandeld worden?

19 januari 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Een behandeling is meestal niet nodig bij gordelroos. De blaasjes drogen meestal vanzelf in en vallen vervolgens van uw huid af. U kunt het indrogen wel een handje helpen door een indrogende zalf op de blaasjes te smeren. Uw huisarts kan tegen de pijn pijnstillers voorschrijven.

Artikel Waar kan ik terecht met gordelroos?

Waar kan ik terecht met gordelroos?

19 januari 2015 Redactie ZorgkaartNederland

U kunt even afwachten hoe de gordelroos zich ontwikkelt. Vaak verdwijnen de klachten vanzelf. Zo niet, dan kunt u naar de huisarts. Die schrijft u medicijnen voor. Als u gordelroos in uw gezicht heeft en blaasjes op uw neus heeft, is het sowieso verstandig om naar de huisarts te gaan. U krijgt dan medicijnen om te voorkomen dat u een oogontsteking krijgt. Eventueel wordt u doorverwezen naar een oogarts.

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders