Naar de navigatie Naar de inhoud

Hartritmestoornissen

Synoniemen: aritmie, boezemfibrilleren, geleidingsstoornis, geleidingsstoornissen, hartritmestoornis, ritmestoornis, ritmestoornissen

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

3 tips om een behandeling voor hartritmestoornissen te kiezen die bij u past

Geplaatst op 20 december 2016 door - 6819 keer bekeken

Foto 3 tips om een behandeling voor hartritmestoornissen te kiezen die bij u past

Nu u weet dat u hartritmestoornissen heeft en een ziekenhuis en specialist heeft gevonden die bij uw wensen past, dan is de volgende stap het kiezen van een behandeling die het beste bij u past. Maar hoe doet u dat? Deze tips kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Kijk naar behandelaanbod

Vaak zijn er verschillende manieren van behandelen mogelijk. Zorg dat u op de hoogte bent van deze mogelijkheden. Kijk bijvoorbeeld op Thuisarts naar de behandeling van hartritmestoornissen. Ook op de website van de Harteraad vindt u meer informatie over de verschillende behandelingen.

2. Stel 3 goede vragen

U heeft recht op goede informatie. De 3 goede vragen kunnen helpen om die goede informatie te krijgen. Neem deze vragen mee naar uw arts.

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
Zet met uw arts op een rij welke mogelijkheden er zijn. Dat zijn er altijd minstens twee, want even afwachten is ook een mogelijkheid. Voorbeelden: Een lichamelijk onderzoek of een scan? Direct behandelen of eerst afwachten?

2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kunnen medicijnen uw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw arts naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling u opleveren? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

3. Wat betekent dat in mijn situatie?
Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is uw thuissituatie, wat is uw beroep, hoe oud bent u, wat zijn uw wensen en uw doelen? Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij of zij het medische advies hierop kan aanpassen.

Andere tips voor tijdens het gesprek
Naast de 3 goede vragen heeft u vast ook andere vragen. Vragen die u thuis heeft bedacht, of vragen die tijdens het gesprek opkomen. Stel deze ook altijd. Domme vragen bestaan niet. Verder helpen de volgende tips u tijdens het gesprek met uw arts:

  • Geef aan als u iets niet helemaal begrijpt.
  • Geef aan als u ergens over twijfelt.
  • Neem uw vragen mee op papier en schrijf de antwoorden op. U kunt dan thuis de antwoorden nog even rustig nalezen.
  • Vat het gesprek aan het einde in uw eigen woorden samen. Zo kunt u samen met uw arts nagaan of u het begrepen heeft.
    Kijk voor meer informatie op www.3goedevragen.nl.

 

3. Check informatiekaart

Bekijk onze informatiekaart Samen beslissen: tips om een behandeling te kiezen die bij u past.

Print de kaart uit en neem ‘m mee naar uw arts.Er is 1 reactie geplaatst

martha de boer | 16 augustus 2019

sinds 2008 is bekent dat ik hartritme stoornis heb. dit is mij bekent gemaakt door een narcotiseur . de huisarts en de éne cardioloog hebben niets gezegd en hebben mij gewoon door laten lopen met de woorden je bent te dik, zonder mij iets mede te delen en te vragen.
nu ben ik in het ziekenhuis bij 2 cardiologen geweest. de één zei je hebt niets, maar je bent veel te dik. hij nam wel wat tijd voor mij. de andere cardioloog kwam al binnen met het recept van bloedverdunners , ik zei, ik kan niet tegen bloedverdunners, ik heb het al geprobeerd, maar werd er dement van. dat gaf niet zei hij, dit is een nieuw medicijn en dat moet ik maar proberen, tot volgend jaar. dat is in mijn ogen geen cardioloog, hij wist ook dat ik onregelmatige hartslag heb en ook hartritmestoornis. dan ga je toch medicijnen geven wat die ziekte op kan heffen.


Laat een reactie achter