Naar de navigatie Naar de inhoud

Hartritmestoornissen

Synoniemen: aritmie, boezemfibrilleren, geleidingsstoornis, geleidingsstoornissen, hartritmestoornis, ritmestoornis, ritmestoornissen

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Hoe kan mijn hartritmestoornis behandeld worden?

Geplaatst op 21 januari 2015 door - 96955 keer bekeken

U hoeft niet altijd behandeld te worden voor hartritmestoornissen. Of u een behandeling krijgt en welke, hangt af van uw persoonlijke situatie, zoals:

  • Uw leeftijd.
  • Het soort hartritmestoornis.
  • De ernst van de hartritmestoornis.
  • De oorzaak van de hartritmestoornis.


De meest toegepaste behandelingen om uw hartritme weer normaal te krijgen zijn:

  • Medicijnen. Bijvoorbeeld bètablokkers, calciumblokkers of digoxine. Let op: deze medicijnen genezen de hartritmestoornis niet. Ze controleren uw hartritme en zorgen dat stoornissen minder vaak voorkomen.
  • Cardioversie. Dit is geschikt als u boezemfibrilleren of -flutter heeft. U kunt een elektrische cardioversie of cardioversie via medicijnen krijgen:
  • Elektrische cardioversie: onder narcose krijgt u een elektrisch schokje om zo uw hartritme weer normaal te krijgen. Dit is alleen mogelijk als u lange tijd last heeft van boezemfibrilleren of -flutter.
  • Cardioversie met medicijnen: u krijgt per infuus medicijnen. Dit is alleen mogelijk als u korter dan 48 uur last heeft van boezemfibrilleren of –flutter.
  • Ablatie. Dit is een kleine ingreep. De arts brengt via uw lies een katheter naar uw hart. Aan de katheter zitten elektroden. Hiermee brandt de arts weefsel weg dat ervoor zorgt dat elektrische prikkels niet goed worden doorgegeven. 
  • Pacemaker. Een pacemaker is een klein apparaatje dat uw hartritme regelt. Een arts plaatst een pacemaker onder uw huid, boven de linker- of rechterborstspier. 
  • ICD. Dit is een inwendige defibrillator. Het geeft een schok om uw normale hartritme te herstellen en voorkomt zo een hartstilstand. Een ICD is geschikt als u ernstig kamerfibrilleren of -tachycardie heeft.
  • Een operatie om de oorzaak weg te nemen, zoals een:
    • Hartklepoperatie. De arts repareert of vervangt uw hartklep. Repareren heeft de voorkeur, maar is niet altijd mogelijk.
    • Bypassoperatie. Dit is nodig als er nog nauwelijks bloed door uw kransslagaders kan. Bij een bypassoperatie maakt de arts een nieuwe ader waardoor er weer genoeg bloed naar het hart kan stromen. 


Stel drie goede vragen

Bespreek met uw behandelend arts welke van bovenstaande behandelingen het beste bij uw situatie past. Leg hem de volgende drie vragen voor:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?


Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts welk behandelingstraject u ingaat.

Gebruikte bronnen: Hartstichting, Hart&Vaatgroep, Thuisarts, Hartwijzer


Er zijn 18 reacties geplaatst

lambrichts | 22 december 2023

ik heb boezem hartritme storingen.
Er zijn te veel plaatsen op de boezem die een signaal doorgeven.
Hierdoor is het weghalen van deze signalen niet mogelijk volgens de cardioloog.
Daarnaast heb ik als bijwerking van het medicijn om de storingen weg te halen veel last van mijn darmen.
Ook moet ik geopereerd worden aan mijn rug, je moet dan twee dagen van te voren stoppen met de bloedverdunner.
Het risico tijdens de operatie is dan een bloedklontertje dat naar de hersens kan gaan.
Ik ga voorstellen om mij een pacemaker in. te bouwen voor de operatie in mijn rug. Ik hoef dan geen medicijn te nemen om de
hartritme storing weg te nemen en er vormt zich tijdens de oparatie geen bloedklontertje.

Florian | 14 juli 2023

ik heb ook hartritmestoornissen. Heb medicatie genomen betablokker maar dit maakte mij echt moe. Door die medicatie kon ik wel slapen maar probeer dit minimaal te houden en enkel als het noodzakelijk is. Ik probeer nu strickt dieet te volgen van pure cacao 90% of meer en genoeg mineralen en vitaminen niet van de apotheek maar 100% puur fruit en groenten te eten en probeer regelmatig te vasten omwille dat als je hartritmestoornissen hebt je hart is beschadigd en weet niet precies wat hij wil. Met deze natuurlijke alternatief kan je stamcellen vermeerderen de cellen die alles maken in u lichaam. Bij mij werkt het goed. Ga woensdag ook eens mijn bloed reinigen door therapie genaamd chelatie want ik geloof dat het vaccin van corona een rol in speelde bij mijn hartproblemen. Zien hoe dat verder loopt. Probeer altijd dokter te raadplegen bij natuurlijk alternatief want met vasten ( niet eten maar wel veel drinken) heb je begeleiding nodig.

Stevens Marie jose | 28 mei 2023

Ik heb hartritmestoornissen en. Ben heel bang

Alexander Vredevoogd | 20 april 2023

Hallo.allemaal
Ik heb een onderwand infarct gekregen in 1997 sinsdien boiezemfibrileren eerst medicijnen toen Electro shocks daarna ablatie heeft goed gewerkt..6 maanden geleden gedotterd met een stent.
sindsdien hartkloppingen en overslagen constant de hele dag door, ik had het daarvoor ook al maar niet zo frequent als nu.
Echo en Mri wijst niks uit. Mijn cardioloog is geen voor stander van een pace maker. ook verscheidenen medicijnen geprobeerd.
Ik ben niet benauwd of duizelig geeft een rot gevoel in mijn maagstreek wel een hele lage hartslag 40-45 slagen kan wel sporten maar vooral problemen in rust.
soms kan ik niet eens mijn bloeddruk meten. . Misschien weet iemand een oplossing.

m | 22 januari 2023

Sinds 2005 heb ik boezemfibrileren . 4 x cardioversie , helpt wel een poosje maar nu gebruik ik een betablokker al 15jaren . Ben wel snel moe bij inspanningen , maar kan er mee leven . Ben nu 91 jaar en verder goed . Dat laatste tijdje laat ik er maar niets meer aan doen .

kristine | 17 september 2022

verleden week op controle naar huis dokter bloed resultaat was in orde maar hart overslag ook heb ik wat stress in begin van dit jaar had ik ook het zelfde gevoel met acupuntuur helpt het mij en ben ik rustiger

maykel muurmans | 27 juni 2022

Goede dag ik heb momenteel veel stress ook allerlei onderzoeken gehad en gisteren is het gelukkig 1 x op de monitor van de ecg te zien dat ik uit het niks mijn hartslag plotseling 220 p m gaat…. Ene x 1 x per week 1 minuut maar wel eens half uur/ uur zijn er meer mensen die hier bekend mee zijn

Frits Beulen | 7 augustus 2021

Ik heb onschuldige vervelende hartoverslagen. Geen behandeling mogelijk behalve medicijnen. Wie weet effectieve natuurprodukten en/of medicijnen met nagenoeg geen bijwerkingen tegen hartoverslagen ?

Mohamed | 8 maart 2021

Ik ben paar dagen geleden begonnen met joggen na een paar 100 meter als ik me inspan en me hartslag gaat omhoog begint mij hart over te slaan
Achter elkaar ik moet dan stoppen en gaan zitten
Elke keer als ik me inspan krijg ik dat echt erg en angstig allemaal

Sijbe Wop Houtsma | 13 januari 2021

Ik had vanaf 2010 hartritme stoornissen (boezemfibrilleren) Heb 21x een cardioversie gehad (schok) Niet geholpen daarna 2x Ablatie. Ook niet geholpen. Kwam heel toevallig via, via in contact met Dokter J de Groot en dokter Driesen uit het AMC Amsterdam.
Op advies en aanraden van beide cardiologen ben in in het AMC geopereerd. De zogenaamde . mini maze operatie. deze operatie is in 2014 uitgevoerd door dokter Driesen en dokter de Groot. En zinsdien heb ik nooit meer een een ritmestoring (boezemfibrilatie). Voor info zouden jullie met het AMC kunnen bellen. Groeten Sijbe Wop Houtsma

Pfaff | 7 december 2020

Ik heb hartritmestoornissen sins 2016 daar kan ik moeilijk accepteren ik ben nu 48. Nu is het 7 dec 2020
Ik heb elkedag moeite om daar mee om te gaan ik heb 27 jaar fijn gewerkt ik ben op nieuw getrouwd en uit huis gezet door mij ex waar ik 20 je meegetrouw geweest bent
Maar over hartfalen is moeilijk meete leven ik ben heel de dag extreem duizelig en dat is hoe het is er is niks tegen te doen! Mvg Geert uit gldp

Ilse Jacobs | 24 juli 2020

beste,
ik gebruik al jaren cipralan tegen hartstoornissen
het is uit de handel in belgie
kennen jullie een goed vervangmiddel

Johanna Gowert | 13 juli 2020

Ik heb ook poosje nu de béthablokkers lijk net dat net mij steeds beter gaat

Jannie smits | 1 juni 2020

Ik heb al jaren ritmestoornissen...mijn hart slaat dan heel snel en onregelmatig en dan ineens weer normaal...een heel eng en angstig gevoel echt schokken op mijn borst en snelle hartslag..kan geen kwaad word er steeds gezegd maar het word steeds erger en vaker het is Zo angstig weet iemand wat ik hier aan kan doen?

Anko Schol | 23 december 2019

Sinds enige jaren heb ik hartrithme storingen. Hiervoor was ik onder controle bij een cardioloog. Om de twee jaar deed ik een fietstest. Daaruit bleek dat ik in goede conditie verkeerde (144% en 150%).
Aan mijn probleem is verder niets gedaan. Vervolgens heeft mijn Cardioloog mij ontslaan van verdere controle. Toch maak ik mij ongerust over dit probleem, omdat de storing niet is afgenomen en de cardioloog mij heeft ontslaan van verdere controle.

Alfons Bouwmeesters | 28 november 2019

Sta voor Keuze bij Cardioloog A) Leren leven met hartritmestoornis. Of B) pacemaker plus medicijnen. I v m verwijde boezems volgens arts twijfelachtig. Voorgeschiedenis: in 2016 open hartoperatie met 2 kleppen reparatie 1 omleiding me maze I miss stoornis. Volgens arts levensverwachting gelijk bij stoornis waar ik niet zoveel last Van heb. Pacemaker in verband met lage hartslag na medicijnen. Vr groet. Alfons

Luuk vinken | 28 augustus 2019

Hallo met Luuk ik ben 15 jaar en we hebben vandaag me bloeddruk getest we kregen te horen dat ik een hartritmestoornis heb althans dat zei het apparaat (ik geloof het eerlijk gezegt niet) morgen gaan we weer testen of hij het weer aangeeft misschien kunt u hier over zeggen ?

lieven | 28 januari 2019

Op 16 januari ll. heb ik een electroschock gekregen in het OLV Aalst
de behandelende cardioloog kwam mij ontslaan uit het ziekenhuis en zei dat het gelukt was mijn vraag : wanneer komt mijn normale hartslag van 59/minuut terug nu varieert die tussen 79 en 99/minuut?


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders