Schisis

Synoniemen: cheiloschisis, gehemeltespleet, gespleten gehemelte, hazenlip, hazenlippen, kaakspleet, kaakspleten, lipspleet, lipspleten, palatoschisis, verhemeltespleet, verhemeltespleten

Schisis is ook bekend onder de naam hazenlip. Deze aandoening ontstaat in de eerste weken van de zwangerschap, als bovenlip, bovenkaak en het gehemelte niet goed aan elkaar groeien. Sommige vormen van een schisis komen meer bij jongens voor, andere juist meer bij meisjes. Per 10.000 kinderen worden er ongeveer 15 met een vorm van een schisis geboren. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen, waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom een schisis ervaren. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.


Bron: Erfelijkheid.nl

De behandeling van de aandoening Schisis is gewaardeerd met een 9.1 op basis van 44 waarderingen.

In het kort

• Schisis is het Griekse woord voor ‘spleet’ of ‘splijting’. Kinderen met schisis hebben namelijk een spleet in lip, kaak en/of gehemelte.
• Vormen van een schisis zijn een dubbele schisis, een enkelzijdige schisis en een gehemeltespleet.
• Erfelijkheid speelt een rol bij het ontstaan van een schisis. Ook door sommige medicijnen, röntgenstralen en infectieziekten als rode hond kan schisis ontstaan.
• Mogelijke behandelingen voor een schisis zijn afhankelijk van het schisistype. Vaak vindt in het eerste levensjaar een aantal zware operaties plaats. In de jaren erna volgen verdere onderzoeken en eventueel nog extra ingrepen als correcties nodig zijn.

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Schisis?

Er zijn in totaal 39 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Schisis. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Partners van ZorgkaartNederland