Naar de navigatie Naar de inhoud

Rughernia

Synoniemen: HNP, discushernia, discushernia's, hernia, hernia in de onderrug, hernia in de rug, hernia nuclei pulposi, hernia van de onderrug, hernia van de rug, hernia van de tussenwervelschijf, hernia's, lage rughernia, lage-rughernia, lumbale hernia

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

8 tips om een behandelaar voor een rughernia te kiezen die bij u past

Geplaatst op 20 december 2016 door - 7151 keer bekeken

Foto 8 tips om een behandelaar voor een rughernia te kiezen die bij u past

Als duidelijk is dat u voor een rughernia behandeld moet worden, dan is de volgende stap het vinden van een ziekenhuis of kliniek en een specialist. En dan het liefst eentje die bij uw wensen past. Maar hoe doet u dat? Deze acht stappen kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Bepaal wat u belangrijk vindt

Bij een moeilijke operatie vindt u misschien de ervaring van het ziekenhuis belangrijk. Hoe vaak doen zij de operatie? Bij een eenvoudige operatie kan wachttijd een rol spelen. En als u vaak naar de dokter moet, wilt u niet te ver reizen. Zet daarom voor uzelf op een rijtje welke eisen u stelt aan een arts en ziekenhuis.

2. Zoek naar betrouwbare, objectieve informatie

Heeft u uw wensen op een rijtje? Zoek dan informatie passend bij deze wensen. Op zowel de website van het ziekenhuis als op ZorgkaartNederland vindt u de actuele wachttijden. Verder vindt u  op ZorgkaartNederland welke kwaliteitskeurmerken het ziekenhuis heeft. Zoek hiervoor op het betreffende ziekenhuis en kijk bij Wachttijden of Kwaliteit.

Heeft u geen idee wat uw wensen zijn? Dan kunt u stap 1 en 2 ook omdraaien. U zoekt eerst objectieve informatie en kiest daarna waaraan de zorg minimaal moet voldoen.

3. Raadpleeg vergelijkingshulpen

U vindt op ZorgkaartNederland ook vergelijkingshulpen, zoals de vergelijkingshulp hernia en stenose. In een vergelijkingshulp komen de objectieve informatie en uw wensen samen. U geeft hierin aan wat u belangrijk vindt. Als resultaat ziet u welk ziekenhuis het beste bij uw wensen past. Vervolgens kunt u het zorgaanbod en de waarderingscijfers van ziekenhuizen met elkaar vergelijken. Op de site van de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten vindt u deze vergelijkingshulp ook, en nog meer informatie.

Vergelijkingshulp rughernia
 

4. Lees ervaringen van anderen

Door algemene informatie te combineren met ervaringen van patiënten, krijgt u een completer beeld. Bij de aandoening rughernia leest u hoe medepatiënten de zorg rondom een rughernia in het ziekenhuis en door artsen waarderen. Kijk of hun ervaringen aansluiten bij de punten die u belangrijk vindt. Bij positieve reacties gaat u met meer vertrouwen naar het ziekenhuis. Vallen de reacties tegen? Bespreek dan met uw omgeving en huisarts wat verstandig is om te doen.

5. Bespreek met uw huisarts wat voor u telt

Geef bij uw huisarts aan dat u wilt meedenken over de beste specialist en het beste ziekenhuis voor u. Vertel dat reisafstand voor u geen enkel punt is, of juist wel. Of dat u op zoek bent naar een specialist die veel ervaring heeft met de behandeling die u krijgt. Voordat uw huisarts u doorverwijst, besluit u zo samen welke specialist goed bij u past.

6. Informeer bij uw zorgverzekeraar

U heeft het recht om zelf een arts of ziekenhuis te kiezen. Maar zorgverzekeraars sluiten contracten met dokters en maken hierin steeds vaker keuzes. Zo kan het voorkomen dat u een dokter heeft gevonden, maar dat uw zorgverzekeraar geen contract met hem heeft. Dan moet u waarschijnlijk bijbetalen of een andere dokter kiezen. Kijk in uw polis of informeer bij uw verzekeraar.

7. Maak zo mogelijk eerst kennis

Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt bij uw arts en in de kliniek of het ziekenhuis. Zeker als u vaak naar hem of haar toe moet. Of als u lang in het ziekenhuis moet blijven. Bespreek in het eerste gesprek altijd zaken die u belangrijk vindt. Doe dit bijvoorbeeld aan de hand van het geprinte resultaat van de vergelijkingshulp. Heeft u ook nog vragen voorbereid? Geef dit dan aan het begin van het gesprek duidelijk aan. De arts kan hier dan rekening mee houden. Stel de vragen die u heeft opgeschreven en schrijf de antwoorden op. Na de afspraak kunt u dan alles nog even rustig nalezen.

Als het eerste contact niet prettig verloopt, kunt u om een andere dokter vragen.

8. Second opinion

Het kan voorkomen dat u al een arts heeft, maar dat u twijfelt over de diagnose of behandeling die hij of zij voorstelt. U kunt dan om de mening van een andere arts vragen. U vindt het misschien lastig om uw arts te vertellen dat u een tweede mening wilt, maar bedenk dat zo’n gesprek voor artsen heel gewoon is. Hoe een second opinion in zijn werk gaat, leest u hier.



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp