Naar de navigatie Naar de inhoud

Rughernia

Synoniemen: HNP, discushernia, discushernia's, hernia, hernia in de onderrug, hernia in de rug, hernia nuclei pulposi, hernia van de onderrug, hernia van de rug, hernia van de tussenwervelschijf, hernia's, lage rughernia, lage-rughernia, lumbale hernia

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Overzicht van alle blogs over Rughernia

Blog Over de grens

Over de grens

20 augustus 2020 Tineke den Boer

“Ach mevrouwtje, het is maar een kleine hernia, dat kan nooit zoveel pijn geven als u nu aangeeft.” Daarmee werd ik door mijn Nederlandse neuroloog weggestuurd.

Blog Ik kan niet zonder mijn neurostimulator

Ik kan niet zonder mijn neurostimulator

22 juli 2019 Tineke den Boer

Ik ben een - zoals men noemt - uitbehandelde patiënt. Mijn onderste drie ruggenwervels zijn vastgezet. Medicijnen werken niet, maar ik verga van de zenuwpijn in mijn linkerbil, -heup en -been tot aan mijn tenen toe. Maar ik wil zo graag van de pijn af. Ik ben geopereerd en heb een wegenkaart van West Brabant aan littekens. Nog heb ik zenuwpijn. Ook liep ik een klapvoet op. De werkgever is failliet. Ik kom eigenlijk niet meer buiten. Kortom, ik zit thuis tegen vier muren te kijken.

Blog Hernia en lage rugklachten: de diagnose moet scherper

Hernia en lage rugklachten: de diagnose moet scherper

27 november 2014 Cindy Stello

“Gaat u maar even op uw buik op de behandeltafel liggen.” Het was de derde afspraak die ik had met mijn fysio- en shiatsutherapeut. Zijn oordeel over mijn ernstige lage rugpijn met uitvalsverschijnselen en zenuwpijn in mijn rechterbeen: “Een geïrriteerde uittredende zenuwwortel.” Dat behandelde hij door mij behoorlijk stevig onder handen te nemen, met als uitleg: “We moeten de diepere spierlagen zien te ontspannen.”

Blog Alleen als je patiënt blijft?

Alleen als je patiënt blijft?

26 juni 2014 Rene Borkus

Ruim 10 jaar geleden kreeg ik voor het eerst rugklachten, bij wat tuinwerk ineens een enorme pijnscheut in mijn rug en de dag erna was er zonder pijn geen beweging meer in mijn lijf te krijgen. ‘Hoe kom ik mijn bed uit, hoe moet ik lopen, kan ik de trap wel af, hoop dat ik kan zitten’; en dat soort gedachten gaan door je hoofd. Als lopen niet meer vanzelf gaat is het een moeilijke ‘opdracht’.

Blog Steuntje in de rug; antwoord op 10 belangrijke vragen over rughernia

Steuntje in de rug; antwoord op 10 belangrijke vragen over rughernia

27 januari 2014 Jacqueline Baardman

Vijf jaar geleden lag er ijs op de sloot achter ons huis. Ik trok mijn schaatsen aan en ging het ijs op, blij dat er weer geschaatst kon worden. Maar dat had ik dus beter niet kunnen doen....

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp
Website banner "Samen beslissen"