Heupvervanging

Synoniemen: heupgewrichtsprothese, heupgewrichtsprothesen, heupgewrichtsprotheses, heupimplantaat, heupimplantaten, heupprothese, heupprothesen, heupprotheses, heupvervangingen, kunstheup, kunstheupen, nieuwe heup, nieuwe heupen

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Heupvervanging is gewaardeerd met een 9.0 op basis van 6702 waarderingen.

Wat kost een totale heupprothese?

Geplaatst op 3 juni 2015 door - 22163 keer bekeken

Het plaatsen van een heupprothese kost niet in elk ziekenhuis en kliniek hetzelfde. De ene instelling is duurder dan de ander, zie hieronder:

Kijk hier voor een overzicht van de kosten van een heupoperatie

Waardoor ontstaan deze prijsverschillen? 

Er kunnen verschillende verklaringen zijn voor het verschil in prijs: zo zal een instelling waar vooral ongecompliceerde patiënten behandeld worden, minder kosten in rekening brengen dan een instelling waar veel gecompliceerde patiënten behandeld worden. Denk bijvoorbeeld aan patiënten die voor een 2e keer een nieuwe heup krijgen. Ook is de prijs in een groot ziekenhuis (bijvoorbeeld een academisch ziekenhuis)  vaak hoger dan in een kleine kliniek. Dit komt doordat in de prijs ook de vaste lasten berekend zijn, zoals kosten voor bijvoorbeeld het gebouw en de faciliteiten.

Moet ik de kosten voor een nieuwe heup zelf betalen?

In principe hoeft u bovenstaande kosten niet zelf te betalen. Deze worden in zijn geheel door uw basisverzekering vergoed. Voorwaarde is wel dat u naar een ziekenhuis gaat waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft. Als uw eigen risico nog niet op is, moet u wel een deel van de kosten zelf betalen. U maakt eerst uw eigen risico op. De basisverzekering vergoedt de rest. Na de operatie heeft u fysiotherapie nodig. In principe wordt dit niet standaard vergoed. U kunt zich hiervoor aanvullend verzekeren. Neem voor de operatie contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie. 
Er zijn 8 reacties geplaatst


 • Johanna | 1 november 2018

  Ik ben , met medewerking van het VGZ, in Benidorm aan mijn heup geopereerd, in het HCB Clinica. Benidorm. 1 week ziekenhuis - en 3 weken interne intensieve revalidatie. Fantastisch! 6 dagen per week fysio van 1/12 uur .en na deze 4 weken ging ik , zonder ook maar een moment pijn te hebben gehad, lopende ( zonder stokken ) de deur uit. Alles vergoed door het VGZ! ( natuurlijk wel een stukje eigen risico). Niet elke zorgverzekeraar vergoed dit!

 • pim | 5 oktober 2018

  Wat een interessant verschijnsel dat in een kleinere kliniek de kosten voor een prothese lager zijn dat bij een groot ziekenhuis. Over het algemeen geldt, hoe groter de organisatie hoe goedkoper de dienst kan worden aangeboden. Wel goed dat de heupoperaties en de fysiotherapie vergoed worden.

 • Jan | 10 juni 2018

  ben 21 en 22 jaar voorzien van twee complete kunst heupen. Maar nu begin ik behoorlijk wat pijn te krijgen in mijn onder rug en deze pijn straalt uit naar alle bij mijn benen. Kan deze pijn veroorzaakt worden door mijn beiden kunst heupen.?? M.v.g Jan (bijna 85 jaar oud )

 • Felice | 27 maart 2018

  In januari in de Helioskliniek in Krefeld geopereerd . Een totale heupprothese. ,voorste benadering. Ik ben 8 dagen met zeer goede verzorging in Krefeld geweest en van daar uit naar de Revaldatiekliniek gebracht voor 2 weken therapie. Pittig maar het brengt je wel heel veel. Al met al was ik 3 weken van huis maar kon al heel veel toen ik thuis kwam. Ik zou het iedereen aanbevelen. Informeer bij je zorgverzekering. Deze kunnen je goed voorlichten. Mijn zorgverzekering,VGZ,heeft alles geregeld en betaald. Super.

 • Redactie ZorgkaartNederland | 22 september 2016

  Beste meneer/mevrouw M,
  Dank voor deze waardevolle reactie. Wij zijn voor onze informatie afhankelijk van artsen/ziekenhuizen en onderhandelen doorlopend met hen over welke informatie verplicht transparant gemaakt moet worden. Patiëntenfederatie Nederland maakt zich ook voor heupvervanging hard voor beter inzicht in (kwaliteit van) het behandelaanbod van ziekenhuizen en klinieken, maar de discussie met de artsen en ziekenhuizen hierover is lastig. Graag gebruiken we uw reactie om bij de Nederlandse Vereniging van Orthopeden (NOV) nogmaals het belang te onderstrepen van deze specifieke informatie over operatietechniek bij heupvervanging. U geeft hét voorbeeld waarom we deze informatie breed beschikbaar willen hebben zodat iedereen bewust kan kiezen voor het ziekenhuis/centrum dat de beste zorg levert.

 • M. | 19 september 2016

  Wat de voorlichting op deze sites betreft ben ik zeer teleurgesteld, want waarom niet de verschillende manieren van opereren uitgelegd? Zelf ben ik 3 weken geleden in Haga (Den Haag) geopereerd, omdat zij de voorste benadering toepassen waardoor minder schade en snellere genezing. Zelfs revalidatie en fysio is niet nodig! De oude methode is met incisie aan de zijkant en heeft veel langere tijd nodig voor herstel. Ik (80) loop al een week zonder hulpmiddel en rijd al een week weer auto!! Toevallig hoorde ik dat deze methode hier ontwikkeld was 10 jaar geleden, maar niemand kon mij vertellen waar die voorste benadering nog meer toegepast wordt, behalve in Ede, waar ik niet naar toe wilde. Ik woon in de omgeving van A'foort, dus was waarschijnlijk niet naar Den Haag gegaan als ik geweten had dat er daar op dezelfde manier geopereerd wordt!
  Mijn oproep: geef in uw voorlichting op internet duidelijk aan hoe de operatie geschied>

 • Sonya | 11 april 2016

  Vorig jaar heb ik een nieuwe heup gekregen. Door mijn reuma ben ik elk jaar door mijn eigen risico heen dus dit reken ik niet mee. Maar ik heb verder geen kosten gehad en ben voortreffelijk geholpen. Mocht zelfs na 2 nachtjes zelfs al naar huis!

 • Jan met de lege pet | 17 februari 2016

  Let op DEZE pagina gaat over de totale heup vervanging...heel simpel gewoon omdat ze niks anders kunnen in Nederland. Voor een resurfing heup moet je in België zijn. Ze hebben het jarenlang geprobeerd in Nederland met een goedkopere ASR heup die overal inde wereld dus ook Nederland fout ging maar in België zitten top chirurgen die de juiste BHR heup kunnen plaatsen met veel goede resultaten maar helaas vergoed sinds 2014 de Nederlandse zorgverzekeraars zodat er in Nederland vele jonge mensen in diepe problemen zitten omdat zij de operatie ZELF mogen betalen 9800 Euro...bedankt zorgverzekeraar! Bedankt mij jaren lang laten betalen jarenlang met pijn laten zitten en BEDANKT voor mijn gezin in de diepe financiële problemen te brengen...


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland