Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoge bloeddruk

Synoniemen: hypertensie, verhoogde bloeddruk

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Wat zijn de oorzaken van een hoge bloeddruk?

Geplaatst op 20 januari 2015 door - 340402 keer bekeken

Meestal is de oorzaak van een hoge bloeddruk niet bekend. Wel is er een aantal risicofactoren bekend. Zo is de kans op een hoge bloeddruk hoger door:

  • roken;
  • te zout eten;
  • veel alcohol drinken; 
  • veel drop eten;
  • bepaalde medicijngebruik, zoals pijnstillers of corticosteroïden;
  • anticonceptiepilgebruik;
  • diabetes;
  • overgewicht;
  • langdurige stress; 
  • erfelijke aanleg. In sommige families komt een hoge bloeddruk vaker voor.


Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap een hoge bloeddruk. Na de zwangerschap herstelt de bloeddruk zich vaak weer. Maar er is wel een verhoogde kans dat de hoge bloeddruk op latere leeftijd terugkeert.

Wat zijn de symptomen van een hoge bloeddruk?

U heeft meestal geen klachten of symptomen van een hoge bloeddruk. Als de bloeddruk extreem hoog (bovendruk boven de 200)  is, kunt u last hebben van:

  • hoofdpijn;
  • kortademigheid;
  • problemen met zien;
  • duizeligheid.


Gevolgen van een hoge bloeddruk

Ook al merkt u vaak niets van een verhoogde bloeddruk, het is wel schadelijk voor uw lichaam. Als u langdurig een hoge bloeddruk heeft, heeft u meer kans op: 

  • hart- en vaatziekten;
  • nieraandoeningen;
  • aderverkalking.


Gebruikte bronnen: Thuisarts, Hartstichting, Nationaal Kompas



Er zijn 50 reacties geplaatst

H.boerma | 4 maart 2023

Na stress duizelig paar minuten bloeddruk hoog 200 100 na paar metingen weer normaal kan dit kwaad

Reactie van Redactie ZorgkaartNederland

Bedankt voor de redactie. De behandelend arts kan hier meer over vertellen.

Soe raghoe | 20 oktober 2022

Mijn bloeddruk was 175/100 had al irbesartan 12,5 werd verhoogd 25 gram maar bloeddruk zakt naar 160/90 dus nogsteeds hoog slik nu 2 mnd vandaag in ziekenhuis voor hartfilmpje geweest en echo voor hart nog steeds hoog bloeddruk.Begrijp niks meer lees ik dat je in beweging moet blijven dan lees ik dat het sporten gevaarlijk is als je bloeddruk hoog is.Ik weet me ook geen raad ik ben 57 jaar heb diabetes 2 mijn gewicht is 75 kg heb 2 metfomine per dag en gebruik ook sivastine voor cholesterol.

Freyer | 12 mei 2022

Ik heb overdag vaak een verhoogde bloeddruk 150/110 (maar gemiddeld 140/95, maar van zodra ik me neerleg, zakt die binnen de twee minuten naar 120/80. 's ochtends voor het opstaan rond de 105/70, 15 minuten na het opstaan, zit ik alweer op 130-140/80-95 Kan men dat dan hoge bloeddruk noemen of niet. 1 x laagste dosis v bloeddrukverlager voorgeschreven gekregen (weet de naam niet meer), maar toen bloeddruk daalde naar 70/45 tijdens de nacht en maximaal 100/65, terug moeten stoppen, vooral omdat ik toen evenwichtsstoornissen kreeg.

johannes | 28 december 2021

Sinds ik sinds een paar dagen in isolatie ben gaat m'n bloeddruk, die toch al hoog/normaal was plotseling omhoog. Net nog 135/97. Is dit een bekend effect van isolatie?

Jeanine | 6 november 2021

Ben 64. Mijn cardioloog vindt ook 135 als bovendruk de max waarde. Bij mij was de bloeddruk jarenlang een probleem, maar meer sporten en vooral zingen ( schijnt bekend te zijn) hielp hem met 1 pilletje hydrochloorthiazide van standaard minimaal 160 naar 120!
Nu even een terugval want veel pijnstillers geslikt afgelopen weken. Blijft een gevoelig gebied. Maar ik weet nu hoe ik het moet aanpakken. Toch, hoe gezond je ook leeft, hou die bloeddruk in de gaten. Mijn zus ( fit en slank, eet heel gezond) ging niet naar de dokter en kreeg op haar 51ste ineens een hersenbloeding.
Neem verantwoordelijkheid voor jezelf.

Chrissie | 31 oktober 2021

Ik heb sedert 4 dagen een gevaarlijke hoge bloeddruk
Tensie was 229 bovendruk en onderdruk 140...moest meteen naar het ZH en heb aardig wat onderzoeken gehad.. moet zeggen ik heb wel 2 tia's in één. Oog gehad enkele weken geleden. Vandaar ook de onderzoeken. Ze weten niet waar de te hoge bloeddruk vandaan komt omdat bloedonderzoek ook goed was en de vaten ook..Gisteren weer beland in SEH.,.met een tensie van 219/ 138...zakte daar weer iets. Maar het blijft eng hoog .. moet zeggen ik ben 72 jaar. Vind het echt doodeng...we zien wel hoe verder. Dinsdag weer bij de huisarts terugkomen.

Wim | 25 oktober 2021

Ik gebruik Hibiscus thee, en omega 3, ben gestopt met alcohol en vanzelf gewicht verloren nu is mijn bloeddruk 140 en 105, dat is voor mijn leeftijd niet zo hoog dat de dokter daar medicijnen voor wil geven.
Die hibiscus thee werkt mooi, niet teveel nemen dat is ook schadelijk voor je lever.

Peter | 29 augustus 2021

Ik ben 59 en ik heb al jaren bloeddruk 155/90.Ik leef gezond en
er is geen erfelijke aanleg.Wat zegt die 155 dan? Ik kan er niets
mee.

Lentjes | 28 augustus 2021

Al jaren last van extreme hoge bloeddruk tot hypertensie toe, zovel medicijnen gebprobeert, maar nikswerkt, Heb een behoorlijke TIA gehad met directe spraak stoornissen, veel te lang mee thuis gehzeten op dag 2 naar het ziekenhuis gebracht, Utrechts gezonden, onderzoeken, kwam niks uit, nou zo gaat het aljaren, verwacht niet veel meer, vorig jaar 50 geworden, onderzoeken gehad, maar er word niks gezonden, word dus maar naar huis gestuurd

Sebastiaan | 29 juni 2021

Ik ben 22 en mijn bloeddruk is gemiddeld 150/91 pols van gemiddeld 90 ben snel moe vaak duizelig maar de dokter zegt er is niks aan de hand dat ik kern gezond ben en dat m'n bloeddruk top in orden is

Johan | 6 juni 2021

Bij sommige reacties heb ik wel mijn bedenkingen.
Maar geloof me de beste bloeddruk die kan hebben is 120/80. Heb je een hogere bloeddruk, ga naar de huisarts. Hij/zij kan dan medicatie voorschrijven of je door verwijzen naar een cardioloog. Ga dus zelf geen doktertje spelen. Een goede bloeddruk 120/80 is van vitaal belang om je lichaam goed te kunnen laten functioneren. Word je snel moe, heb je vaak hoofdpijn, kortademig, duizelig, slecht zien enz. Dat kunnen allemaal aanwijzingen zijn van een verhoogde bloeddruk. Ben je ouder dan 60 koop een door de hartstichting aanbevolen bloeddrukmeter.

Mario | 19 mei 2021

Ik heb nog steeds hoge bloeddruk van 195/115. Ik ben naar de huisarts geweest en krijgt medicijnen maar geen effect. 2e 187/110 weer andere medicijnen ook geen veranderingen. Ik heb elke dag bloeddruk gemeten maar toch hoog. 3e 185/110 weer andere medicijnen gekregen, nu neem 2 verschillinde bloeddruk medicijnen.

ton wedijk | 8 mei 2021

Heb last van een reverse dip in mijn bloeddruk. Overdag heb ik een bloeddruk van 140/80 (keurig volgens mijn arts) Maar nachts gaat die omhoog naar 180/80. De nierfunctie is in orde en ik heb geen diabetes. ik krijg nu Valsartan 160 waardoor de bloedruk zowel overdag als nachts met 10 punten omlaag is gegaan. Wie heeft ervaring met de zogenaamde reverse dip in de bloeddruk.

Andre | 14 april 2021

Bij alle vragen die hier gesteld worden.. Kan je ook aan huisarts stellen. Het lichaam zit complexer in elkaar dan hier genoemd kan. Bij mij moet het wel stress zijn. Alle andere oorzaken zijn 0. Stress lijkt gerelateerd aan intelligentie en persoonlijkheid. Je zorgen (kunnen) maken om zaken en mensen is goede eigenschap.

Willem | 25 maart 2021

Voor alle mensen die bij het opstaan een hoge bloeddruk hebben. Je lichaam maakt stresshormoon aan om jezelf wakker te maken uit de slaap daarom is je bloeddruk gelijk bij opstaan hoger, ook ksn je nachtmerries gehad hebben (die je je bij opstaan niet meer kan herinneren) die het stressniveau nog meer omhoog drijven. Meet daarom je bloeddruk minimaal een uur na opstaan

Peter | 6 maart 2021

Nou Pieter | 26 november 2020, je moet niet iedereen over de zelfde kam scheren. Ik drink geen alcohol, loop iedere dag een uur, ik let op mijn voeding, heb geen overgewicht. Toch is mijn bloeddruk momenteel 150/95. Kreeg er 1 pilletje voor, nu 2. Mijn opa stierf toen hij 60 was, mijn vader kreeg een infarct toen hij 63 was (gelukkig op tijd bij).... Dus, jou preek gaat niet op vriend!

Guido | 14 januari 2021

Ben deze morgen bij mijn huisarts geweest voor mijn 3-maandelijks bloedonderzoek. Ik heb diabetes en ben 62 jaar.

Bloeddruk was te hoog : 14,80 over 10,20.
Ik heb altijd een neiging tot hogere bloeddruk gehad.

Laatste periode heb ik wel veel stress door negatieve gedachten.

Graag reactie aub
Mvg, Guido

Jb | 7 januari 2021

Hoezo 140 normale bloeddruk ik zit normaliter rond de 80/85 zelfs in de zwangerschap werd me zelfs geadviseerd neem jij maar paar dropjes per dag. Ik zit nu over de 130/135 en merk al hypertensie klachten zoals duizeligheid en misselijkheid, hoofdpijn. Dus wat voor de één 140 normaal is is hoor de ander tegen de 140 risicovol al. Ik baal er een beetje van dat ze altijd volgens vaste protocollen werken wat standaard zou moeten zijn en dat sommige daar vele risico's door ervaren. Of medische fouten worden gemaakt. Zo 9 goede embryo's door verloren ondadat ze volgens protocol werken. Ieder mens in uniek en monitor deze ipv aan protocollen te doen en symptoombestrijding en achteraf sorry ja dat was niet zo goede insteek geweest.

Shirley | 20 december 2020

Ik ben 68 welke hoogte beneden en bovendruk is aannemelijk?
Kan de mobile de hoogebloeddruk bevorderen

Redactie ZorgkaartNederland | 7 december 2020

@Ton van Mook: van wie zou u een reactie willen? Of heeft u zelf tips voor de anderen? Wij zijn geen huisarts. We hopen dat u elkaar helpt met antwoorden. En dat u zelf de informatiebronnen gebruikt op deze website.

Ton van mook | 6 december 2020

Waarom kan er geen reactie af over de vragen. Dit geschrijf is nutteloos. Het is net als een bezoek aan de dokter. waardeloos.
De universiteit heeft een opzienbarende ontdekking gedaan. Kan ik daar uitsluitsen van krijgen?

JL | 30 november 2020

Ook een tekort aan Vitamine D3 heeft effect op de bloeddruk. Iedere Nederlander zou na zijn 45ste Vitamine D3 bij moeten slikken evenals een organische Multivitamine. Ook schildklierwerking, slaapapneu en diverse (stress)hormonen hebben invloed op onze bloeddruk. Eet zo gezond mogelijk (vers) en probeer iedere dag een half uurtje te wandelen. De huidige farmaceutische industrie wimpelt natuurlijke (Orthomoleculaire) geneeskunde af als kwakzalverij maar hun werkzame stoffen zijn feitelijk gesynthetiseerde versies van onze "oude kruiden geneeskunde". Voor bijna elk medicijn is een natuurlijke oplossing te vinden. Stress is in onze huidige maatschappij niet altijd te vermijden. Probeer de balans terug te krijgen in je leven en ga meer bewegen en maak kleine stapjes in gezonde ongeraffineerde voeding. Tip: wat je bed-over groot oma niet zou herkennen in de supermarkt = niet kopen.

JL | 30 november 2020

Gebruik natuurzuiver zout zoals Keltisch Zeezout of Himalaya Zout. Geraffineerd zout bestaat alleen maar uit natriumchloride (NaCi). Dit is het zogenoemde Jozo Keukenzout. Deze is gebleekt en gejodeerd. Dit geraffineerde zout wordt werkelijk in alles gebruikt maar is slecht voor de gezondheid. Het is een misvatting dat ZOUT en dan heb ik het over natuurzuiverzout zoals Keltisch Zeezout of Himalaya Zout de bloeddruk verhoogt. Zouten hebben we nodig in ons lichaam voor een hele hoop processen. Maar de voedingsindustrie vind het kennelijk noodzakelijk om voeding te raffineren. Hierdoor worden natuurlijke voedingsmiddelen onnatuurlijk. In natuurlijke zouten zitten een hoop mineralen waaronder Magnesium. Dit mineraal verlaagd de bloedruk. De verhogende factor in zout NaCi wordt dus in natuurlijk zout door het magnesium geneutraliseerd. Dus investeer in een gezonde zout. Eet vers en ongeraffineerd en voeg hier naar smaakt Keltisch zeezout toe.

Pieter | 26 november 2020

Al die mensen met hoge , verhoogde bloeddruk, u heeft veel zelf in de hand. Kook zoutloos, nee niet janken, wenje ontzettend snel aan. Kook elke dag vers of eet een dag zoutloosbrood. Eet geen voorverpakt voedsel en kijk op elk product naar de hoeveelheid zout en suiker. Beweeg elke dag stevig een half uur, of beter savonds nog 15 minuten erbij. Geen drop,geen haring of gerookte zalm, allemaal te zout. Gebruik weinig kaas. Eet fruit en drink zo weinig mogelijk alcohol. 1 glas rode wijn om de dag bij het eten bv. In de zomer is de bloeddruk ook lager.

Adam Van Hoof | 16 oktober 2020

Volgens mij is een normale bloeddruk 140//90. Er zijn meerdere bronnen die dat zeggen zoals bijvoorbeeld op flinndal.nl.

Ik lijd al ontzettend lang aan een hoge bloeddruk, maar probeer door gezond te eten en voldoende Omega 3 mijn bloeddruk onder controle te houden.

Kees verschiet | 9 oktober 2020

Johan de Weijs: Lijkt op slaap apneu probleem..(nacht 245/125)

Johan de Weijs | 6 oktober 2020

Heb diabetes type 2 heb meestal 130/80 maar ook al jaren ineens uitschieters meestal midden in de nacht 245/125 of nog hoger gebruik linosapril..hoe is deze exreme verhoging mogelijk...dokterspost gebeld..geen advies hoefde niet te komen verder geen medicatie vastgesteld...mijn vraag is.. wanneer moet je de arts of dokterspost bellen met dit probleem..graag een zinnig antwoord

Redactie ZorgkaartNederland | 1 oktober 2020

@Peter: van wie zou u een reactie willen? Of heeft u zelf tips voor de anderen? Wij zijn blij met alle ervaringen die mensen hebben en bereid zijn te delen. We hopen dat mensen op ideeën komen voor vragen aan arts of behandelaar. Of om te gaan inlezen over bepaalde medicijnen die genoemd worden. Veel sterkte gewenst met uw zoektocht.

Peter | 30 september 2020

Geen Hond die reageert op de best wel zinvolle vragen die hier gesteld worden...Wat is het nut dan van deze reactiemogelijkheid?
Hier heeft u de microfoon, maar hij staat wel uit...
Totaal nutteloos...

Patrick | 28 juli 2020

Wat ik er vind
Is dat ze je maar medicatie blijven geven zonder je echt te onderzoeken of je door te sturen
En wat je voor je bloeddruk krijg is funest voor de rest van je lichaam

Nierfalen enz enzo

W vd Velde | 4 juli 2020

Mijn zus heeft er van een hersenbloeding van gekregen bij bloeddruk 230

diane max | 16 juni 2020

Ik heb jarenlang hoge bloeddruk. Laatste half jaar: meestal 12(onderdruk) op 17(bovendruk). 's Morgens ook. Nam vroeger Aldactazine, was ok.(uit markt) Lisinopril, Spironolactone en Indapamide hielpen niet. Vandaag naar cardioloog geweest: hartklep werkt niet optimaal, beetje verdikking van de hartspier. Het gevolg van jaren hoge bloeddruk. Het is dus vicieuze cirkel. Compleet andere medicatie gekregen. Stress is dus niet altijd de uitleg ... Ik zou zeggen: raadpleeg cardioloog. Binnen twee weken terug en zien wat nieuwe medicatie oplevert. Succes iedereen.

Benders | 3 juni 2020

Hoe kan het na een goede nachtrust ik opsta met hoofdpijn en bloeddruk v 189/135 heb. Na een uur heb ik zelfs lage bloeddruk 100/62 . Overdag fluctueert de onderdruk van 60 naar 74 - 95 of zelfs tot 135 . Voel me moe. Slik geen medicatie en ben 72 jaar.
Huisarts zegt stress maar ik vertrouw het niet daar ik bij lopen in de natuur soms stil moet staan vanwege druk gevoel bij keel.
Vr gr

Marie Knoop-Net | 30 januari 2020

Sta in de ochtend op met hoofdpijn en heb dan ook rond de 215 bovendruk onderdruk rond 110, stres zeg de arts. Maar ik ben opgestaan zonder stres. STERKTE ALLEMAAL. Hartelijke groet Marie.

D. Hiemstra | 9 januari 2020

Ik heb enige tijd in het ziekenhuis gelegen wegens een veel te hoge bloeddruk. De hoofd verpleegkundige vertelde mij dat zij een bloeddruk van 100 en tel daar je leeftijd bij op voor de bovendruk dat goed rekende, lager is beter maar als het niet lukt maak je dan niet druk.

Lenny | 27 december 2019

Ik reis vaak .Nu heb ik steeds wisselende bloeddruk .190/120 dan weer 140 /95 Per dag wel 4 keer verschillende getallen.De ene dokter zegt je kan rustig vliegen , maar ben zo vaak dagen doof.
Heb medicijnen varanderd van Ibersatan naar aprovil. Als het hoog is voel ik me zo duizelig en misselijk . Ben nu zo onzeker en heb nu hart tablet ???? Ga nu ademhalingscursus volgen .

Henk Koppies | 10 december 2019

Door toeval dit forum ontdekt. Ik lijdt al jaren onder extreme hoge bloeddruk. Af en toe uitschieters van 240-130 ben hiervoor al een paar keer met spoed opgenomen. Ook heb ik Diabetes 2! Aan medicijnen neem ik Doxasozine, Nebivolol, Lercanipidin en simvastatine! Voor de Diabetes Metforin ! Hierdoor heb ik veel last van zware hoofdklachten pijn, druk op de slapen enz, verbonden met lopen onzekere gang! Ik durf geen pijnstillers te gebruiken met oog op gevaarlijke reacties met de Bloeddruk Medicatie! Of kan dit geen kwaad? MvG

R burgers | 24 oktober 2019

Kan hoge bloeddruk ook veroorzaakt worden door hormonen?

felina | 15 oktober 2019

Marja Kok, ik heb dezelfde klachten nu al weer een jaar. Nu heb ik ook een hoge bloeddruk. Deze klachten komen door EHS, elektrohypersensitiviteit. Het is om gek van te worden.

Imgriet | 14 oktober 2019

De belangrijkste oorzaak is stress, door stress ga je teveel ademen, dat is een normale reactie omdat je vecht en een vluchtrespons wordt ingeschakeld. Als je gaat vechten, heb je zuurstof nog voor je spieren, maar wij hebben stress op de stoel en gebruiken onze spieren niet, maar de stress geeft wel de prikkel tot sneller ademen en hogere hartslag. Zo ontstaat chronische hyperventilatie. We ademen teveel, waardoor onze concentratie CO2 in het bloed afneemt. CO2 heeft oa als functie het gladde spierweefsel te ontspannen, dit zit rond onze organen en ook om de bloedvaten. Gespannen bloedvaten geeft hoge bloeddruk. Leer goed te ademen met de Buteyko-methode!

Evie nijhof | 5 september 2019

Geachte m.,Ben vandaag wezen fietsen in het ziekenhuis en moest stoppen omdat ik over de grens gaat die men houden.
Heb nu nog een pil erbij, maar kunt u mij zeggen waar dit vandaar kan komen. Nooit gerookt, gedronken, geen zout (moeder had 1 nier).
Komen hart klachten voor. Vader zware hersenbloeding, broer hartklep, andere een sten.
Bloeddruk met fietsen was 253 / 127.

Marijke | 29 augustus 2019

Ik gebruik voor mijn bloeddruk vasexten en doxazosine

Roberto | 21 juni 2019

Er bestaat ook een verband tussen emotioneel onder Stres slapen en hoge bloeddruk. Door dat de geest snachts overactief is door te veel invloeden ervaren op de dag. Ook triggers als cafeïne in koffie en chocolade puur spelen een rol in Stres. In gelijk verband cortisol en overgewicht. Goed en gezond Slapen is de eerste stap tegen hoge bloeddruk. Daarnaast voeding en beweging.

Marjan Kok | 16 juni 2019

Mijn bloeddruk is nu al tijden en nu ook weer ondanks de tabletten (Lisinopril 10 mg) in de vroege ochtend rond 4/5 uur vaak te hoog, 175/98 dan slaap ik niet meer en mijn hoofd en oren suizen dan heel erg, ik krijg hoofdpijn en hartkloppingen, duizelig en soms zelfs misselijk, mijn mond is kurkdroog, ik heb ook erge dorst en moet vaak naar het toilet.. In de loop van de dag daalt hij dan wel weer naar 150/85 of zo . Ik heb een 24 uurs kastje gehad maar helaas stopte hij in de nacht steeds dus ik denk niet dat de meting juist was al zegt de dokter van wel... Wat kan ik doen?

Peter Zijlmans | 18 mei 2019

Ik heb te hoge bloeddruk en slik daarvoor medicijnen. Ik vind het wel vervelend dat er geen andere methoden zijn.Van de hierboven vernoemde oorzaken voldoet er eigenlijk geen enkele. Soms heb ik wel wat stress, maar ook niet altijd. Wat kunnen dan de oorzaken zijn en wat kan ik er zelf aan doen.

Jo Bindels | 5 maart 2019

Ben diabeet 2, vaak veel schommeling in meten, heb een open hart operatie gehad, heb een pacemaker. Slik diverse pillen en ook een bloeddrukpil, maar nu heb ik pas mijn zoon verloren en mij sterk gehouden. Nu na een paar dagen opeens een bloeddruk van 190/85 schommelt steeds in die graden. Ben ook duizelig bij opstaan, heb een leeg hoofd. Nu krijg ik een bloeddrukkastje om te kijken hoe de druk zich houdt. Volgens mij is de oorzaak stress na dat verlies moet je er toch mee klaar komen. Hoop dat het minder wordt.

brouwer | 26 december 2018

Ik heb 2 jaar geleden een tia-tje gehad daar moest ik bloedverdunners en bloeddruk verlagers voor gebruiken ,trouw gedaan. Nu was ik bij mijn huisarts en die vond mijn bloeddruk veel te hoog 150-78-68 en schreef extra bloeddruk verlagers voor ,waar ik doodziek van ben. Ben met de extra pillen gestopt maar voel me wat beter maar dood moe. Het liefs zou ik de gehele dag slapen. Maar dat kan niet omdat mijn man niets buiten huis kan doen en we nog een schoonvader hebben van 97 jaar in een verzorgingshuis, Ik denk zelf dat het door de stress komt maar dat kan ik deze nieuwe huisarts niet aan haar verstand brengen (Dan doet u dat toch niet) is haar woord

Frank | 22 oktober 2018

Ik was leraar installatietechniek en zie een mogelijke oorzaak van hoge bloeddruk, los van eventuele risicofactoren: Het hart met aderen is m.i. te vergelijken met een cv-installatie. Als er door een leidingvernauwing te weinig liters warmwater geleverd dreigt te worden gaat de cv-pomp automatisch de druk opvoeren om toch het het aantal liters te leveren om de radiatoren de vereiste warmte te laten afgeven. Gaan door een adervernauwing te weinig liters bloed naar het brein dan gaat het hart (=pomp) automatisch meer druk leveren om de noodzakelijke liters bloed te transporten. leuk he?

Ad Koster | 24 januari 2016

Het valt me op dat er zoveel verschil in geadviseerde bloeddruk voorkomt op de verschillende sites over gezondheid. Ook valt het me op dat artsen een steeds lagere bloeddruk als norm stellen.
3 jaar geleden was 150 als bovendruk nog prima en nu moet het al 130 maximaal zijn. Ik vraag me af of dat met geld verdienen te maken heeft, of echt met de gezondheid.
Ik heb nu pillen om mijn bloeddruk beneden de 130 te houden, maar heb het nu erg vaak (zelfs in de zomermaanden) koud. De kachel stond vroeger op 20 en nu op 22. Mijn vrouw heeft het heet en ik heb het koud.

Kalsbeek | 11 september 2015

Wat is een normale bloeddruk? De een zegt 160-80. De ander120- 60. Nu weet ik het niet meer. Dank u!


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders