Ziektevrees

Synoniemen: hypochondrie, ziekte angststoornis, ziekte-angststoornis, ziekteangststoornis, ziektefobie

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Ziektevrees is gewaardeerd met een 8.9 op basis van 40 waarderingen.

7 tips om een behandelaar voor ziektevrees te kiezen die bij u past

Geplaatst op 21 februari 2017 door - 266 keer bekeken

Foto 7 tips om een behandelaar voor ziektevrees te kiezen die bij u past

Als duidelijk is dat u doorverwezen moet worden, dan is de volgende stap het vinden van een goede psychologiepraktijk en psycholoog. En dan het liefst eentje die bij uw wensen past. Maar hoe doet u dat? Deze zeven stappen kunnen u helpen in uw zoektocht.

Als duidelijk is dat u doorverwezen moet worden, dan is de volgende stap het vinden van een goede psychologiepraktijk en psycholoog. En dan het liefst eentje die bij uw wensen past. Maar hoe doet u dat? Deze zeven stappen kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Bepaal wat u belangrijk vindt

Bij een moeilijke operatie vindt u misschien de ervaring van de psychologiepraktijk belangrijk. Zijn de behandelaars begripvol? Moet u lang in de wachtkamer zitten? En als u vaker naar de psycholoog moet, wilt u niet te ver reizen. Zet daarom voor uzelf op een rijtje welke eisen u stelt aan een psycholoog.

2. Zoek naar betrouwbare, objectieve informatie

Heeft u uw wensen op een rijtje? Zoek dan informatie passend bij deze wensen. Verder vindt u  op ZorgkaartNederland welke kwaliteitskeurmerken de psychologiepraktijk heeft. Zoek hiervoor op het betreffende psychologiepraktijk en kijk bij Kwaliteit.

Heeft u geen idee wat uw wensen zijn? Dan kunt u stap 1 en 2 ook omdraaien. U zoekt eerst objectieve informatie en kiest daarna waaraan de zorg minimaal moet voldoen.

3. Lees ervaringen van anderen

Door algemene informatie te combineren met ervaringen van patiënten, krijgt u een completer beeld. Bij de aandoening ziektevrees  leest u hoe medepatiënten de zorg rondom ziektevrees in psychologiepraktijken en door psychologen waarderen. Kijk of hun ervaringen aansluiten bij de punten die u belangrijk vindt. Bij positieve reacties gaat u met meer vertrouwen naar het psychologiepraktijk. Vallen de reacties tegen? Bespreek dan met uw omgeving en huisarts wat verstandig is om te doen.

4. Bespreek met uw huisarts wat voor u telt

Geef bij uw huisarts aan dat u wilt meedenken over de beste psycholoog en de beste psychologiepraktijk voor u. Vertel dat reisafstand voor u geen enkel punt is, of juist wel. Of dat u op zoek bent naar een specialist die veel ervaring heeft met de behandeling die u krijgt. Voordat uw huisarts u doorverwijst, besluit u zo samen welke specialist goed bij u past.

5. Informeer bij uw zorgverzekeraar

U heeft het recht om zelf een arts of psychologiepraktijk te kiezen. Maar zorgverzekeraars sluiten contracten met dokters en maken hierin steeds vaker keuzes. Zo kan het voorkomen dat u een dokter heeft gevonden, maar dat uw zorgverzekeraar geen contract met hem heeft. Dan moet u waarschijnlijk bijbetalen of een andere dokter kiezen. Kijk in uw polis of informeer bij uw verzekeraar.

6. Maak zo mogelijk eerst kennis

Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt bij uw arts en in de kliniek of het psychologiepraktijk. Zeker als u vaak naar hem of haar toe moet. Of als u lang in het psychologiepraktijk moet blijven. Bespreek in het eerste gesprek altijd zaken die u belangrijk vindt. Doe dit bijvoorbeeld aan de hand van het geprinte resultaat van de vergelijkingshulp. Heeft u ook nog vragen voorbereid? Geef dit dan aan het begin van het gesprek duidelijk aan. De arts kan hier dan rekening mee houden. Stel de vragen die u heeft opgeschreven en schrijf de antwoorden op. Na de afspraak kunt u dan alles nog even rustig nalezen.

Als het eerste contact niet prettig verloopt, kunt u om een andere dokter vragen.

7. Second opinion

Het kan voorkomen dat u al een psycholoog heeft, maar dat u twijfelt over de diagnose of behandeling die hij of zij voorstelt. U kunt dan om de mening van een andere psycholoog  vragen. U vindt het misschien lastig om uw psycholoog te vertellen dat u een tweede mening wilt, maar bedenk dat zo’n gesprek voor artsen heel gewoon is. Hoe een second opinion in zijn werk gaat, leest u hier.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland