Naar de navigatie Naar de inhoud

Urineverlies

Synoniemen: urine incontinentie, urine-incontinentie

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Hoe kan ik voor incontentie behandeld worden?

Geplaatst op 21 juli 2015 door - 4449 keer bekeken

Welke behandeling u krijgt, hangt onder meer af van:

  • de soort incontinentie;
  • de hoeveelheid urineverlies.


Daar moet de huisarts eerst achterkomen. Dat kan aan de hand van een plasdagboek, dat u zelf bijhoudt. Hierin schrijft u op welke momenten u plas verloor en hoeveel. U houdt zo’n dagboek minimaal twee weken bij. Daarna geeft u het aan uw huisarts. Hij bespreekt samen met u de mogelijke behandelingen.

Behandelingen bij spanningsincontinentie

Als u te zwaar bent en/of regelmatig alcohol drinkt, dan raadt de huisarts u aan hier iets aan te doen. Dus: onder begeleiding van een diëtist afvallen en  geen of minder alcohol drinken. 

Bekkenbodemtraining

Verder krijgt u bekkenbodemspieroefeningen om de spieren rondom uw blaas te versterken. U kunt deze oefeningen alleen doen. Lukken de oefeningen niet? Dan kunt u hulp krijgen van een gespecialiseerde fysiotherapeut. U traint uw bekkenbodemspieren meestal een paar maanden. Bij vrouwen helpt verder soms een pessarium tegen ongewenst urineverlies. Een pessarium is een kunststofkapje in de vagina. U kunt een pessarium zelf inbrengen. Let op: dit is slechts een tijdelijke oplossing.

Operatie

Helpt de bekkenbodemtraining niet? Dan kan een operatie een mogelijkheid zijn. Tijdens de operatie maakt de chirurg de plasbuis sterker. Een sterkere plasbuis zorgt ervoor dat de blaas beter sluit. Onder de plasbuis plaatst de chirurg daarom een bandje. Dit kan hij op twee manieren doen: via een klein sneetje boven het schaambeen (TVT) of via de liezen (TOT).

Behandelingen bij aandrangsincontinentie

Eerst kijkt de arts of u grote kans op een prikkelbare blaas heeft.  Bent u te zwaar, drinkt u veel of eet u bijvoorbeeld zoete dingen? Dan raadt de huisarts aan dit te veranderen.

Blaastraining

Verder krijgt u blaastraining. Het doel hiervan is dat u niet meteen meer naar de wc gaat als u moet plassen. U probeert steeds iets langer te wachten voordat u gaat plassen. Op die manier traint u uw blaas en kunt u plas beter ophouden. De blaastraining duurt meestal enkele weken. Als de training na drie maanden nog niet heeft geholpen, dan kunt u hiermee ophouden. Ter vervanging krijgt u dan medicijnen. U slikt deze vier weken.

Operatie

Helpen de blaastraining en medicijnen niet? Dan kan het zijn dat u voor behandeling naar het ziekenhuis moet. U kunt één van de volgende behandelingen krijgen:

  • Injectie met botox.
  • Zenuwstimulatie.


Stel drie goede vragen

Bespreek met uw behandelend arts welke van de behandeling hierboven het beste bij uw situatie past. Stel hem altijd de volgende drie vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?


Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts welk behandeling het beste bij u past. Lees hier meer over de campagne Stel drie goede vragen van Patiëntenfederatie NPCF en de Federatie Medisch Specialisten.

Gebruikte bronnen: Thuisarts.nl, Folder Antonius Ziekenhuis, Folder Isala Klinieken, NHG-folder



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp