Keelkanker

Synoniemen: amandelkanker, farynxkanker, hypofarynxkanker, keelholtekanker, mond-keelholtekanker, nasofarynxkanker, neus-keelholtekanker, orofarynxcarcinomen, orofarynxcarcinoom, orofarynxkanker, tongbasiscarcinomen, tongbasiscarcinoom, tongbasiskanker, tonsilcarcinomen, tonsilcarcinoom, tonsilkanker

Een andere naam voor keelkanker is larynxcarcinoom. Keelkanker is een vorm van kanker die in de keelholte ontstaat. Er zijn drie soorten keelkanker, het soort hangt af van de plek in de keel waar de kanker ontstaat. De drie soorten zijn neuskeelholtekanker, mondkeelholtekanker en hypofarynxkanker. Keelkanker komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor. Keelkanker komt vaker voor bij mensen ouder dan 45 jaar. Jaarlijks krijgen ongeveer 550 Nederlanders de diagnose keelkanker. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen en waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom keelkanker ervaren en wat de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de patiëntenvereniging Hoofd-Hals voor u kunnen betekenen. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

 

Bron: kanker.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl

 

 

De behandeling van de aandoening Keelkanker is gewaardeerd met een 8.9 op basis van 73 waarderingen.

In het kort

  • Keelkanker is een soort kanker die in de keelholte ontstaat.
  • De drie soorten keelkanker zijn neuskeelholtekanker, mondkeelholtekanker en hypofarynxkanker.
  • Zaken die de kans op keelkanker kunnen vergroten, zijn roken, alcohol, erfelijkheid en het Humaan papillomavirus (HPV).
  • De symptomen van keelkanker zijn in het begin vrij onduidelijk. Daarom is het lastig om keelkanker snel te ontdekken. De symptomen hangen af van de plek waar de keelkanker ontstaat.
  • Symptomen zijn onder meer verstopte neus, oorklachten en hoofdpijn (neuskeelholtekanker), pijnklachten in de mondkeelholte, veel slijm in de keel en een blijvend gevoel van een brok in de keel (mondkeelholtekanker) of slikproblemen, keelpijn en heesheid (hypofarynxkanker)
  • Herkent u deze symptomen, ga dan naar uw huisarts. Mogelijke onderzoeken zijn een biopsie, laryngoscopie en inspectie van mond, neus, keel en oren. Soms zijn daarna nog vervolgonderzoeken nodig.

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Keelkanker?

Er zijn in totaal 51 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Keelkanker. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Partners van ZorgkaartNederland