Naar de navigatie Naar de inhoud

Knievervanging

Synoniemen: (totale) knievervanging, knieprothese, knieprothese-operatie, knieprothesen, knieprotheses, knievervangingen, kunstknie, kunstknieen, kunstknieën, nieuwe knie, nieuwe knieen, nieuwe knieën

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Hoe kan ik voor knieartrose behandeld worden?

Geplaatst op 3 juni 2015 door - 4802 keer bekeken

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij knieartrose. Welke behandeling voor u geschikt is, hangt af van uw persoonlijke situatie, zoals:

  • Uw leeftijd.
  • Uw leefstijl.
  • Uw gewicht.
  • De hoeveelheid pijn.
  • En in hoeverre u wordt beperkt in uw dagelijks leven. Kunt u bijvoorbeeld uw knie nog buigen of lukt dat niet meer?


Medicijnen en oefentherapie

De behandeling begint meestal met voorlichting over bijvoorbeeld leefstijl, medicijnen en bewegingstherapie. Bij bewegingstherapie leert u hoe u moet omgaan met de klachten. U krijgt ook verschillende oefeningen die u thuis kunt doen. Als u zich goed beweegt en de knie niet te veel belast, kunt u minder pijn ervaren.

Knievervanging

Heeft u zoveel pijn dat u niet meer kunt doen wat u zou willen? Dan kunt u een halve of totale knieprothese krijgen. U krijgt een halve prothese als het kraakbeen aan één kant van uw knie (uiteinde van het bovenbeen óf onderbeen) is afgesleten.  Een totale knieprothese krijgt u als aan beide kanten bijna of helemaal geen kraakbeen meer zit. In de rest van de tekst gaan we vooral in op een totale knieprothese.

Totale knieprothese

Een totale knieprothese bestaat uit drie delen: twee van metaal en één van hard plastic. Eén metalen onderdeel vervangt het uiteinde van het bovenbeen, de andere het uiteinde van het onderbeen. Het plastic deel komt daartussen. Het zorgt ervoor dat uw onderbeen soepel scharniert ten opzichte van uw bovenbeen. De metalen onderdelen kunnen op twee manieren worden vastgezet:

  • Met cement. Dit is geen echt botcement, maar kunsthars. Dit wordt aan de achterkant van de metalen onderdelen gesmeerd. Na 10 minuten is het cement keihard en zit de prothese muurvast.
  • Zonder cement. De metalen onderdelen hebben een ruw oppervlak. Dit zorgt ervoor dat ze op hun plaats blijven en het botweefsel erop vastgroeit.

Onderzoek moet nog aantonen welke manier van vastzetten in welke situatie het beste is. Tijdens de operatie beslist de orthopeed of u ook nieuwe knieschijf moet of extra ondersteuning.

Hoelang gaat een totale knieprothese mee?

Een kunstknie blijft maar beperkte tijd goed, zo’n 10 tot 15 jaar. Dit is onder meer sterk afhankelijk van uw activiteiten: hoe actiever u bent, hoe korter de kunstknie meegaat. Zware lichamelijke inspanning en sporen kunnen de tijd dat de kunstknie meegaat beperken. Vraag hierover advies aan uw orthopedisch chirurg.

Heeft u op jonge leeftijd al last van een versleten knie? Dan wordt de operatie zo lang mogelijk uitgesteld. Anders zou u meerdere keren in uw leven een knieoperatie moeten ondergaan. En dat gaat niet, omdat er dan te veel bot moet worden verwijderd.

Gewrichtsbesparende operatie

Een alternatief bij knieartrose op jonge leeftijd is soms een gewrichtsbesparende behandeling.  Dat heet knieosteotomie. De orthopedisch chirurg haalt een beetje bot uit het onderbeen. De stand van uw been verandert daardoor. Dat is nodig, omdat het de druk op uw knie vermindert. Door een kniebesparende operatie kunt u tien jaar lang minder klachten hebben. Wel kunt u bijwerkingen ervaren.

Meer informatie over knieartrose en knievervanging vindt u op www.zorgvoorbeweging.nl en www.mijnknieprothese.nl.

Stel drie goede vragen

Bespreek met uw behandelend arts welke van bovenstaande behandelingen het beste bij uw situatie past. Stel hem altijd de volgende drie vragen: 

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in  mijn situatie?


Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts welk behandelingstraject u ingaat.



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp

Tips en advies

Kies goed geïnformeerd voor een behandeling of zorgaanbieder.

Lees het artikel