Knievervanging

Synoniemen: knieprothese, knieprothesen, knieprotheses, knievervangingen, kunstknie, kunstknieen, kunstknieën, nieuwe knie, nieuwe knieen, nieuwe knieën

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Knievervanging is gewaardeerd met een 9.0 op basis van 7295 waarderingen.

Verschilt de zorg op het gebied van knievervangingen tussen ziekenhuizen?

Geplaatst op 3 juni 2015 door - 3032 keer bekeken

Moet u een nieuwe knie? Bespreek uw keuze voor het ziekenhuis of de kliniek dan met uw huisarts. De kwaliteit van zorg is namelijk niet overal gelijk.

Aanbeveling knieoperatie

In het ziekenhuis dat het meest wordt aanbevolen door patiënten, raadt 94% van de geopereerden hun ziekenhuis aan voor een knievervanging. In het ziekenhuis dat het laagst scoort, raadt 37% van de patiënten het ziekenhuis aan.

Percentage ervaren klachten

Ziekenhuizen vragen patiënten via een vragenlijst ook of ze na de operatie complicaties hebben ervaren. Het aantal patiënten dat complicaties ervaart verschilt van 10% tot 42%.

Percentages wondinfecties

Bij een operatie bestaat het risico op een wondinfectie. In sommige ziekenhuizen komt dit vaker voor dan in andere. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Sommige ziekenhuizen behandelen meer kwetsbare patiënten, die vatbaarder zijn voor infecties. Daardoor kan het percentage infecties hoger liggen. Maar een hoog percentage wondinfecties kan ook betekenen dat er iets niet goed gaat in de zorg.

Aantal orthopeden aanwezig

De vereniging van orthopeden (NOV) vindt het belangrijk dat in een ziekenhuis minstens 2 chirurgen zijn die knievervangingen kunnen doen. Als chirurgen samenwerken, kunnen ze met elkaar overleggen en van elkaar leren. In Nederland is er 1 instelling waar slechts 1 orthopeed knievervangingen uitvoert. In alle andere instellingen opereren 2 of meer orthopeden.

Ervaring orthopeden

Het is belangrijk dat de arts die u opereert genoeg ervaring heeft. Onderzoek laat zien dat de zorg verbetert als er een team betrokken is dat meer ervaring heeft. De vereniging van orthopeden vindt dat een team in een ziekenhuis minimaal 50 knieoperaties per jaar moet doen om voldoende ervaring te hebben. De meeste ziekenhuizen en klinieken voldoen hier ruim aan.

Meer weten over uw ziekenhuis? Zoek op Zorgkaartnederland.nl uw ziekenhuis op en bekijk meer informatie op het tabblad ‘kwaliteit’.

 

 

 

 
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland