Knievervanging

Synoniemen: knieprothese, knieprothesen, knieprotheses, knievervangingen, kunstknie, kunstknieën, nieuwe knie, nieuwe knieën

Als de dokter bij u knieartrose vaststelt, heeft u vast veel vragen. Wat is knieartrose precies en hoe kan ik behandeld worden? Daarnaast zijn er meer zaken voor u van belang om te weten. Zo verschilt per ziekenhuis de kans dat u een operatie krijgt en verschillen ziekenhuizen in kwaliteit. Zaken die voor u en voor het resultaat van de behandeling een verschil kunnen maken.

Let op: deze pagina gaat vooral over een totale knievervanging.

De behandeling van de aandoening Knievervanging is gewaardeerd met een 9.0 op basis van 5608 waarderingen.

Wat kost een totale knieprothese?

Geplaatst op 3 juni 2015 door - 19389 keer bekeken

Het plaatsen van een nieuwe knie kost niet in elk ziekenhuis en kliniek hetzelfde. De ene is duurder dan de ander, zie hieronder:

Overzicht kosten totale knieprothese

Waardoor ontstaan deze prijsverschillen

Er kunnen verschillende verklaringen zijn voor het verschil in prijs: zo zal een instelling waar vooral ongecompliceerde patiënten behandeld worden, minder kosten in rekening brengen dan een instelling waar veel gecompliceerde patiënten behandeld worden. Denk bijvoorbeeld aan patiënten die voor een 2e keer een nieuwe knie krijgen. Ook is de prijs in een groot ziekenhuis (bijvoorbeeld een academisch ziekenhuis)  vaak hoger dan in een kleine kliniek. Dit komt doordat in de prijs ook de vaste lasten berekend zijn, zoals kosten voor bijvoorbeeld het gebouw en de faciliteiten.

Moet ik de kosten voor een nieuwe knie zelf betalen?

In principe hoeft u bovenstaande kosten niet zelf te betalen. Deze worden in zijn geheel door uw basisverzekering vergoed. Voorwaarde is wel dat u naar een ziekenhuis gaat waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft. Als uw eigen risico nog niet op is, moet u wel een deel van de kosten zelf betalen. U maakt eerst uw eigen risico op. De basisverzekering vergoedt de rest. Na de operatie heeft u fysiotherapie nodig. In principe wordt dit niet standaard vergoed. U kunt zich hiervoor aanvullend verzekeren. Neem voor de operatie contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie. 

 
Er zijn 9 reacties geplaatst


 • Rina | 31 januari 2018

  Ik zou het zo weer doen! Best wel doorzetten hoor! Ook pijn gehad en 2 nachten moeten blijven door bloeding.Maar nu na 9 maanden gaat het prima! Nu nog de volgende de knie! Maar zolang t nog gaat nog even wachten.

 • Cornelia | 24 januari 2018

  8 weken geleden halve knie gehad in Orthopedium, Delft. Na 3 dagen naar huis en buiging was meer dan 90 graden. na 2weken binnenshuis geen ondersteuning meer, buiging 120 graden. Fietsen op hometrainer gestart. 2 maal fysio gehad, die kon niets meer doen, want alles ging volgens het boekje. Na 6 weken buigen meer dan 160 graden, geen pijn, lopen gaat prima en ik ben bezig met krachttraining bij de fysio. Al met al geen seconde spijt, natuurlijk pijn in de eerste 2weken, maar ik ga zonder zorgen nu de tweede knie laten doen, weer bij het Orthopedium.

 • Renate | 28 december 2017

  Ik ben 2 jaar geleden geopereerd in duitsland, 10 dagen ziekenhuis 20 dagen revalidatieoord. Geweldig. Eenmaal thuis, hometrainer en wandelen met 1 kruk ging super. Nu moet mijn andere knie maar mijn zorgverzekering heeft geen contract meer met dat ziekenhuis, zoooo jammer

 • john | 3 november 2017

  ook sinds 5 weken voorzien van een totale knieprothese. begin van de revalidatie is inderdaad best zwaar. Veel beperking in de beweging en het 90 graden buigen om het ziekenhuis te mogen verlaten een uitdaging die ik niet heb gehaald. Dus wat extra ziekenhuis dagen gehad.
  Uiteindelijk is er nu dan toch echt progressie. Lekker fietsen op hometrainer en regelmatig wandelen met 1 kruk als hulp. Echte pijn na de operatie ook niet gehad. Ja uiteraard de eerste dagen maar dat wordt goed bestreden in ziekenhuis. Beperking door de zwellingen en vervelend kramp gevoel snachts.
  @roland, volhouden. Komt goed!

 • Roland | 29 oktober 2017

  Ik heb 5 weken geleden een volledige knieprothese operatie gehad. Nu na de operatie heb ik erg veel pijn. Slaap heel slecht en mijn knie is flink dik. Buigen nu op 80 graden. Ben pas in het begin van mijn revalidatie, maar het valt niet mee. Vooral de constante pijn niet. En ik zie op dit moment ook geen echte vorderingen of vooruitgang. Had dit niet verwacht en ben af en toe flink down en heb ook huilbuien en voel me rot. Hoor dit van meerdere personen. Het is voor iedereen anders. Een andere ervaring en belevenis. Maar dat het herstel niet altijd rooskleurig is, is zeker een feit om rekening mee te houden. Als ik van te voren me iets beter had georiënteerd over het revalidatie proces en de voor en tegens, dan zou ik me nog een keer bedenken over deze volledige knieprothese operatie. Want er komt heel wat bij kijken en kan een langdurige en pijnlijke aangelegenheid zijn.

 • bram | 24 oktober 2017

  ben jaar geleden geholpen aan mijn knie , onder de operatie bleek dat er meer aan de hand was dan gedacht en hebben alles vervangen van knie tot knieschijf enz enorm veel pijn gehad , maar had ik ook al voor mijn operatie , nu jaar later veel fysio gehad en zelf veel getraind fietsen enz nu zo enorm blij en opgelucht dat ik het gedaan heb ,mijn wereldje is vernieuwd zonder pijn zo blij , de kliniek was super korte lijntjes met 1,15 min ingeschreven gesprek foto,s behandelplan en narcose gesprek datum van behandeling TOP Dus BERGMAN Clinics en Cor van hart bedankt

 • Francis | 13 september 2017

  Ik heb 4 maand geleden een nieuwe knie gekregen na 3 jaar pijn, maar dat het zo zwaar zou zijn heeft niemand verteld. Uiteraard is dit bij iedereen verschillend. Op de morfine die ik na de tijd kreeg heb ik bijna alle bijwerkingen gehad die je maar kunt krijgen, depressief, huilbuien, obstipatie, enz.
  Qua kleding wordt gevraagd om een trainingsbroek mee te nemen voor na de operatie , maar dat je nog weken een dikke knie hebt waar je dus wijde broeken op moet dragen was ook door niemand verder verteld. Al met al is het mij erg tegengevallen en ik hoop dat ik over een jaar zal kunnen zeggen, dat het 't waard was, maar nu op dit moment heb ik er nog moeite mee en wil een ander dan ook waarschuwen, dat het mee kan vallen maar ook erg tegen kan vallen.

 • anneke | 28 juli 2017

  Ik heb in 2010 een nieuwe knie gekregen en heb daar aan de binnen kant van mijn knie een hele grote bult gekregen en zak er nu vaak doorheen en ben al weer naar de specialist geweest maar die zegt er is niets aan te zien zit tussen je oren

 • mevrouw m | 21 november 2015

  ik heb 3en half jaar geleden een nieuweknie gehad maar 3en half jaar pijn toen zei ortepodie die arts dan moet je maar een nieuwe heup laten doen mischien gaat die knie pijn wel overik hebanderhalve maand geen pijn meer gehad ik dacht het is gelukkig weg maar het is weer terug gekomen die pijnik dacht heb ik daar om een nieuwe heup laten zetten ik kan het wel uitgillen van de pijnelke dag dit is ook geen leven meer en nu doet mijn andere knie ook zeermaar ik laat mijniet meer opereerenen die arts wil mij ook niet meer opereeren


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland