Knievervanging

Synoniemen: knieprothese, knieprothesen, knieprotheses, knievervangingen, kunstknie, kunstknieen, kunstknieën, nieuwe knie, nieuwe knieen, nieuwe knieën

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Knievervanging is gewaardeerd met een 9.1 op basis van 7391 waarderingen.

Wat kost een totale knieprothese?

Geplaatst op 3 juni 2015 door - 38994 keer bekeken

Het plaatsen van een nieuwe knie kost niet in elk ziekenhuis en kliniek hetzelfde. De ene is duurder dan de ander, zie hieronder:

Overzicht kosten totale knieprothese

Waardoor ontstaan deze prijsverschillen

Er kunnen verschillende verklaringen zijn voor het verschil in prijs: zo zal een instelling waar vooral ongecompliceerde patiënten behandeld worden, minder kosten in rekening brengen dan een instelling waar veel gecompliceerde patiënten behandeld worden. Denk bijvoorbeeld aan patiënten die voor een 2e keer een nieuwe knie krijgen. Ook is de prijs in een groot ziekenhuis (bijvoorbeeld een academisch ziekenhuis)  vaak hoger dan in een kleine kliniek. Dit komt doordat in de prijs ook de vaste lasten berekend zijn, zoals kosten voor bijvoorbeeld het gebouw en de faciliteiten.

Moet ik de kosten voor een nieuwe knie zelf betalen?

In principe hoeft u bovenstaande kosten niet zelf te betalen. Deze worden in zijn geheel door uw basisverzekering vergoed. Voorwaarde is wel dat u naar een ziekenhuis gaat waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft. Als uw eigen risico nog niet op is, moet u wel een deel van de kosten zelf betalen. U maakt eerst uw eigen risico op. De basisverzekering vergoedt de rest. Na de operatie heeft u fysiotherapie nodig. In principe wordt dit niet standaard vergoed. U kunt zich hiervoor aanvullend verzekeren. Neem voor de operatie contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie. 

 
Er zijn 27 reacties geplaatst


 • karin vierkant | 17 november 2019

  Ik heb 7 maanden geleden nieuwe knie gekregen is allemaal niet zo snel gegaan als ik wilde maar het fietsen en lopen gaat nu prima, maar ben 2 weken geleden op vakantie geweest 32 graden en dat is toch een hele gewaarwording geen steken in de knie buigen gaat beter en traplopen geen last en knie zit niet vast (als ik paar minuutjes sta) ik kom weer in ons landje en 5 graden en wat denk je klachten komen weer terug knie zit regelmatig vast steken in de knie ga nu even kijken of ik mijn knie warm kan houden dat verminderd echt de klachten.

 • Gerry | 15 september 2019

  26 augustus een nieuwe halve knie gekregen, rechts binnenkant. Geholpen door dokter D Kok in Rijnstate Arnhem. Een geweldige arts. De knie blijft erg dik en heb best veel pijn, vooral in de nacht. Heb geprobeerd om de pijnstillers met morfine te stoppen maar dat lukt niet. Er is geadviseerd ze toch voor de nacht wel te nemen. De pijn die ik 2 jaar heb gehad, is weg. Dus daar ben ik erg blij mee. De fysio gaat ook wel naar wens. Ik moet nog een hele nieuwe knie links

 • T Kremer | 11 juli 2019

  In Groningen Martiniziekenhuis een volledige knieprothese gekregen geopereerd door dr Huizinga en heel tevreden over er was gewaarschuwd voor spierpijn en dat heb ik dan ook in ernstige mate gehad ,maar ja hoort er nou een keer bij,ook de nazorg laat op dit moment (8 weken later) nog niets te wensen over mensen luister goed naar de deskundigen en loop pas na 6 week zonder krukken de broer van een kennis deed dit niet en deed teveel en kan nooit weer zonder, je word niet voor niets gewaarschuwd.

 • A Marsman | 5 juli 2019

  ik heb 5weken geleden een totale knieprothese gekregen. het was voor mij hard werken. Veel pijn in de nacht door krampen. kom nu rond op de hometrainer en heb het gevoel dat alles sneller beter gaat.
  Nog wel een gevoel van een strakke band om de knie.
  Blijven oefenen en vooral niet te lang zitten.
  Denk er niet te licht over. Het is voor mij een klus.
  Weet dat ik er wel kom maar dat vraagt discipline.
  Was wel na twee weken van de pijnstillers af.

 • C.Niemeijer | 14 juni 2019

  ik ga liever voor een normale behandeling ,zo als iedereen weet is het te genezen ,zonder operatie

 • j.noomen | 3 juni 2019

  laat U niet misleiden door andere mensen ,je moet het zelf ondervinden en het is voor iedereen anders

 • jaap noomen | 3 juni 2019

  ben 3 weken geleden geoper.nieuwe knie ,liep na 2 weken al met 1 kruk zit na 2 en een halve week al op de home trainer .Alleen 1 dag pijn gehad daarna niet meer gebruik geen medicijnen meer. Ik ben in het groene hart ziekenhuis geopereerd in gouda door dokter van wijngaarden(een hele fijne arts) ik zou zo zeggen als je een nieuwe knie nodig heeft niet blijven lopen maar gewoon doen.

  ,niet blijven

 • Miriam | 31 maart 2019

  Ik heb morgen 6 weken geleden een halve knie gekregen. Nu 6 weken later begint het enigszins te gaan. Lopen gaat goed. Maar krijg snel een dikke knie. Alsof een elastische band er om zit. Fietsen lukt nog niet. Ik heb 's avonds en 's nachts nog vaak pijn. Slaap hierdoor slecht. Fysio in het water, deze week mee begonnen is erg prettig. Fysio in de zaal gaat ook goed. Ik doe thuis oefeningen. Pijn is nog veel aanwezig. Heb polyartrose wat waarschijnlijk het proces beïnvloed. Hoop dat door oefenen het langzaam beter wordt. Morgen controle bij de orthopeed. Werken lukt nog niet.

 • Jannie. | 14 februari 2019

  in 2016 een nieuwe knieschijf gehad in 2017 nog een nieuwe knieschijf in 2018 een nieuwe knie en nu in 2019 weer een nieuwe knie en nu is het tijd voor revalideren. De eerste zes weken zijn om en nu komt de tijd hoop ik om de vruchten er van te plukken. Al met al viel het revalideren niet mee maar het moest gewoon gebeuren.

 • Hj. | 11 februari 2019

  Ik heb in 2007 mijn eerste tkp gekregen en was met 4 dagen weer thuis. Heb fysio therapie gekregen en liep met 6 weken weer zonder pijn. 2010 was mijn tweede knie zover en is nog beter verlopen. Ben erg blij dat ik ze heb.
  Ben in Amersfoort in het Elisabeth ziekenhuis geholpen door dr. Gaasbeek.

 • Carola | 31 december 2018

  22 mei 2018 heb ik in Deventer een totale knieprotese gekregen
  stond versteld dat ik smiddags alweer kon lopen zonder pijn
  2 dagen ziekenhuis en daarna fysio. Met 6 weken zat ik weer op de fiets. En werk weer volledig. Over 1 jaar word de andere knie geholpen.

 • Sandra | 4 november 2018

  Ik ben 46 jaar en heb veel problemen gehad met mijn knie. Na wat omzwervingen terecht gekomen bij dr. Mortele in Aartselaar (B). Dr, Mortele heb ik leren kennen als een zeer kundig man, maar wel van weinig woorden. De diagnosestelling in België gaat veel efficiënter als hier in NL, alles werd keurig op één dag geregeld. Binnen 3 weken heb ik mijn nieuwe knieprothese gekregen in het Chirec / Delta Ziekenhuis in Brussel. Niet echt naast de deur, maar mijn gezin had een huisje in de buurt gehuurd (het was vakantietijd). 's-Maandags geholpen, dinsdags al voor 1e keer lopen, donderdags al weer naar huis. Niets als lof voor dit ziekenhuis en hoe efficiënt hier gewerkt wordt. Natuurlijk thuis wel flink aan de slag met mijn eigen fysio, maar heb bereikt wat ik wilde: een leven zonder pijn in mijn knie. Enigste (en groot) nadeel: mijn zorgverzekeraar vergoedde maar 75% van behandelkosten (dit wisten we van tevoren) omdat dit geweldige ziekenhuis niet was aangesloten bij hun ......

 • Tineke | 16 september 2018

  Ben begin juni geholpen. Totale knieprothese in Bethesda te Hoogeveen door orthopeed Rolink. Ben zeer blij met het resultaat. De MRI scan voor de andere knie is al gemaakt. Dus hoop zo snel mogelijk weer geholpen te worden. Mijn leeftijd is 75 jaar en heb ook al twee heupprotheses. In 2010 binnen een halfjaar gekregen. Knieprothese veel heftiger dan heup. Succes allen.

 • J H | 11 augustus 2018

  Goede middag op 27-JUli- 2018 heb ik in het in het ziekenhuis in Hoorn in mijn linker knie een totale vervanging gehad.
  helaas moest ik 3 dagen blijven omdat mijn wond niet geheel dicht wou gaan. nu twee weken net mijn nieuwe knie loop ik weer zonder krukken en heb haast geen pijn ondervonden.
  moet nog wel op de fiets bij de fiso. maar kan mijn geluk niet op
  kon voor heen haast niet meer lopen ook met ondersteuning van twee krukken. moest mijn werk als vrijwilliger op geven.
  nu kan ik dat weer gaan oppakken over 6 maanden de rechter knie wat een uitkomst die kunst knieën.

 • Hans | 14 juni 2018

  Op 4 juni complete knieprothese gekregen 15u zijn de doktoren van Orthoparc begonnen en om 17u klaar, onvoorstelbaar! Nu 10 dagen verder geweldig ik loop weer wat thuis en kan de trap op en af , ook zeer goede fysiotherapie wat ook noodzakelijk is
  Groetjes een zeer tevreden patiënt

 • C.J | 7 juni 2018

  Ik ben 18 mei 2018 geopereerd en een halve nieuwe knie gekregen buitenkant geen pijn meer en nu naar de fysio geweest en kan niet meer op mijn been staan mijn knieholte doet vreselijk pijn ik weet niet wat ik nu moet doen

 • A | 26 april 2018

  Ik heb een halve ,binnen zijde , nieuwe knie gehad in 14-01-2018 .Alles viel me mee geen pijn en snel ter been . Fysiotherapeut, gecontracteerd bij het zilveren kruis , vond ik hinderlijk die laat je onnodig vaak terug komen 2 maal per week , kassa ,de oefeningen die je daar doe kun je ook thuis doen. Mijn eigen Fysiotherapeut is niet gecontracteerd, daar kom ik veel minder 1 maal per maand , en geeft mij oefeningen mee. Ook is hij veel goed koper €22 de gecontracteerde betaald het Zilveren kruis €35 voor . Hoezo de zorg duur . Zilveren kruis begrijpt dit niet als ik bel .

 • Rina | 31 januari 2018

  Ik zou het zo weer doen! Best wel doorzetten hoor! Ook pijn gehad en 2 nachten moeten blijven door bloeding.Maar nu na 9 maanden gaat het prima! Nu nog de volgende de knie! Maar zolang t nog gaat nog even wachten.

 • Marian | 30 januari 2018

  Goede dag ..
  Heb in Nov 2016 een knieprothese gehad .
  De pijn die ik ervoor had .is gelukkig voorbij .
  Alleen heb ik na 15 maanden nog steeds een dik knie met vocht erin .
  Ben hierdoor beperkt met t lopen .
  Loop verkeerd .krijg hierdoor weer rugklachten.
  T Radboud wil t vocht er niet uithalen ivm infectie .
  Mijn huisarts in Duitsland adviseerd mij t vocht eruit te laten halen .
  Zo sturen ze mij van t kastje naar de muur .
  Verder heb ik veel maagklachten en slokdarm problemen door t medicijngebruik gekregen .
  Dit is nog steeds een probleem .

  Ben wel blij dat ik de operatie heb laten doen .want de pijn is weg .
  Adviseer wel de operatie te laten doen .als je zoveel pijn en ongemakken hebt .
  Zie de toekomst wel weer positief in .

 • Cornelia | 24 januari 2018

  8 weken geleden halve knie gehad in Orthopedium, Delft. Na 3 dagen naar huis en buiging was meer dan 90 graden. na 2weken binnenshuis geen ondersteuning meer, buiging 120 graden. Fietsen op hometrainer gestart. 2 maal fysio gehad, die kon niets meer doen, want alles ging volgens het boekje. Na 6 weken buigen meer dan 160 graden, geen pijn, lopen gaat prima en ik ben bezig met krachttraining bij de fysio. Al met al geen seconde spijt, natuurlijk pijn in de eerste 2weken, maar ik ga zonder zorgen nu de tweede knie laten doen, weer bij het Orthopedium.

 • Renate | 28 december 2017

  Ik ben 2 jaar geleden geopereerd in duitsland, 10 dagen ziekenhuis 20 dagen revalidatieoord. Geweldig. Eenmaal thuis, hometrainer en wandelen met 1 kruk ging super. Nu moet mijn andere knie maar mijn zorgverzekering heeft geen contract meer met dat ziekenhuis, zoooo jammer

 • john | 3 november 2017

  ook sinds 5 weken voorzien van een totale knieprothese. begin van de revalidatie is inderdaad best zwaar. Veel beperking in de beweging en het 90 graden buigen om het ziekenhuis te mogen verlaten een uitdaging die ik niet heb gehaald. Dus wat extra ziekenhuis dagen gehad.
  Uiteindelijk is er nu dan toch echt progressie. Lekker fietsen op hometrainer en regelmatig wandelen met 1 kruk als hulp. Echte pijn na de operatie ook niet gehad. Ja uiteraard de eerste dagen maar dat wordt goed bestreden in ziekenhuis. Beperking door de zwellingen en vervelend kramp gevoel snachts.
  @roland, volhouden. Komt goed!

 • Roland | 29 oktober 2017

  Ik heb 5 weken geleden een volledige knieprothese operatie gehad. Nu na de operatie heb ik erg veel pijn. Slaap heel slecht en mijn knie is flink dik. Buigen nu op 80 graden. Ben pas in het begin van mijn revalidatie, maar het valt niet mee. Vooral de constante pijn niet. En ik zie op dit moment ook geen echte vorderingen of vooruitgang. Had dit niet verwacht en ben af en toe flink down en heb ook huilbuien en voel me rot. Hoor dit van meerdere personen. Het is voor iedereen anders. Een andere ervaring en belevenis. Maar dat het herstel niet altijd rooskleurig is, is zeker een feit om rekening mee te houden. Als ik van te voren me iets beter had georiënteerd over het revalidatie proces en de voor en tegens, dan zou ik me nog een keer bedenken over deze volledige knieprothese operatie. Want er komt heel wat bij kijken en kan een langdurige en pijnlijke aangelegenheid zijn.

 • bram | 24 oktober 2017

  ben jaar geleden geholpen aan mijn knie , onder de operatie bleek dat er meer aan de hand was dan gedacht en hebben alles vervangen van knie tot knieschijf enz enorm veel pijn gehad , maar had ik ook al voor mijn operatie , nu jaar later veel fysio gehad en zelf veel getraind fietsen enz nu zo enorm blij en opgelucht dat ik het gedaan heb ,mijn wereldje is vernieuwd zonder pijn zo blij , de kliniek was super korte lijntjes met 1,15 min ingeschreven gesprek foto,s behandelplan en narcose gesprek datum van behandeling TOP Dus BERGMAN Clinics en Cor van hart bedankt

 • Francis | 13 september 2017

  Ik heb 4 maand geleden een nieuwe knie gekregen na 3 jaar pijn, maar dat het zo zwaar zou zijn heeft niemand verteld. Uiteraard is dit bij iedereen verschillend. Op de morfine die ik na de tijd kreeg heb ik bijna alle bijwerkingen gehad die je maar kunt krijgen, depressief, huilbuien, obstipatie, enz.
  Qua kleding wordt gevraagd om een trainingsbroek mee te nemen voor na de operatie , maar dat je nog weken een dikke knie hebt waar je dus wijde broeken op moet dragen was ook door niemand verder verteld. Al met al is het mij erg tegengevallen en ik hoop dat ik over een jaar zal kunnen zeggen, dat het 't waard was, maar nu op dit moment heb ik er nog moeite mee en wil een ander dan ook waarschuwen, dat het mee kan vallen maar ook erg tegen kan vallen.

 • anneke | 28 juli 2017

  Ik heb in 2010 een nieuwe knie gekregen en heb daar aan de binnen kant van mijn knie een hele grote bult gekregen en zak er nu vaak doorheen en ben al weer naar de specialist geweest maar die zegt er is niets aan te zien zit tussen je oren

 • mevrouw m | 21 november 2015

  ik heb 3en half jaar geleden een nieuweknie gehad maar 3en half jaar pijn toen zei ortepodie die arts dan moet je maar een nieuwe heup laten doen mischien gaat die knie pijn wel overik hebanderhalve maand geen pijn meer gehad ik dacht het is gelukkig weg maar het is weer terug gekomen die pijnik dacht heb ik daar om een nieuwe heup laten zetten ik kan het wel uitgillen van de pijnelke dag dit is ook geen leven meer en nu doet mijn andere knie ook zeermaar ik laat mijniet meer opereerenen die arts wil mij ook niet meer opereeren


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland