Liesbreuk

Synoniemen: hernia inguinalis, liesbreuken

Als de dokter bij u een liesbreuk constateert, heeft u veel vragen. Wat is een liesbreuk precies en wat zijn de behandelmogelijkheden? Daarnaast zijn er meer zaken voor u van belang om te weten. Zo verschilt per ziekenhuis de kans dat u een operatie aangeboden krijgt en bestaan er kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen. Zaken die voor u, en voor het resultaat van de behandeling groot verschil kunnen maken.

De behandeling van de aandoening Liesbreuk is gewaardeerd met een 8.7 op basis van 997 waarderingen.

Verschilt de zorg op het gebied van liesbreuken tussen ziekenhuizen?

Geplaatst op 7 mei 2015 door - 2493 keer bekeken

Moet u geopereerd worden? Bespreek uw keuze voor het ziekenhuis of de kliniek dan met uw huisarts. De (kwaliteit van) zorg is namelijk niet overal gelijk.

Percentage liesbreuk operatie

Ziekenhuizen en klinieken verschillen bijvoorbeeld in het aantal ‘open’ liesbreuk-operaties dat zij jaarlijks uitvoeren. Ook verschilt het per arts/team hoeveel ervaring er is met operaties.

Percentage liesbreukoperaties via kijkoperatie

Ziekenhuizen en klinieken verschillen ook in het aantal kijkoperaties dat zij jaarlijks uitvoeren. In sommige ziekenhuizen/klinieken worden geen kijkoperaties uitgevoerd. Het ziekenhuis met de meeste kijkoperaties per jaar doet er meer dan 1000.  

Percentage dat er een kijkoperatie wordt uitgevoerd

De vereniging van chirurgen (NVvH) vindt het belangrijk dat in een ziekenhuis minstens 2 chirurgen zijn die liesbreukoperaties kunnen doen. Als chirurgen samenwerken kunnen ze met elkaar overleggen en van elkaar leren.

Percentage artsen dat een openliesbreukoperatie uitvoert

In het buitenland worden liesbreukoperaties vaak onder lokale verdoving gedaan. Veel patiënten vinden dit een prettige manier van verdoven. Daarom is het goed als uw arts deze mogelijkheid met u bespreekt. Lokale verdoving is niet in alle situaties een goede optie. Maar het is belangrijk dat uw arts de keuze met u bespreekt. In sommige ziekenhuizen doen ze geen liesbreukoperaties onder lokale anesthesie. Hier kunt u dus niet kiezen voor die methode van verdoving.

Meer weten over uw ziekenhuis? Zoek op Zorgkaartnederland.nl uw ziekenhuis op en bekijk meer informatie op het tabblad ‘Kwaliteit’.
Er is 1 reactie geplaatst


  • Rene | 30 november 2017

    Welke operatie U ook kiest laat NOOIT een matje plaatsen, al is er 7% mogelijkheid op terug keren van een liesbreuk bij de "gewone" reparatie, U loopt 5 % kans op ellende met een matje en dat is niet of erg slecht te herstellen. Ik zelf heb 6 jaar vreselijke pijn gehad tot die mat eruit ging en de liesbreuk gehecht is, nu heb ik weer een normaal leven. Een mat is een laatste redmiddel en geen "gewone" operatie.

    Succes


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland