Liesbreuk

Synoniemen: hernia inguinalis, liesbreuken

Als de dokter bij u een liesbreuk constateert, heeft u veel vragen. Wat is een liesbreuk precies en wat zijn de behandelmogelijkheden? Daarnaast zijn er meer zaken voor u van belang om te weten. Zo verschilt per ziekenhuis de kans dat u een operatie aangeboden krijgt en bestaan er kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen. Zaken die voor u, en voor het resultaat van de behandeling groot verschil kunnen maken.

De behandeling van de aandoening Liesbreuk is gewaardeerd met een 8.7 op basis van 947 waarderingen.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een behandeling van een liesbreuk?

Geplaatst op 7 mei 2015 door - 1362 keer bekeken

Heeft u een liesbreuk? Let dan op het volgende bij het kiezen van een behandeling:

 1. Zet uw wensen en voorkeuren op een rijtje. Bespreek met uw arts welke behandeling daar het beste bij past.
 2. Kiest u voor een operatie? Stel dan altijd deze 3 goede vragen aan uw arts:
  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?
 3. Er bestaan verschillen in kwaliteit tussen ziekenhuizen en klinieken. Vergelijk daarom ziekenhuizen en klinieken met elkaar en bespreek uw voorkeur met uw huisarts.
 4. Check uw verzekeringspolis en kijk of uw verzekeraar een contract heeft met het ziekenhuis van uw keuze. Anders krijgt u mogelijk de kosten niet vergoed.

 
Er is 1 reactie geplaatst


 • Hendrik | 10 januari 2017

  Er wordt geen rekening gehouden met het feit dat een Nederlandse studie (zie onderin) aantoonde dat het risico op complicaties hoger is voor mannen boven de 50 jaar.
  Het advies bestaat dan uit niet opereren.
  Echter hierbij aansluitend dient ook vermeld te worden dat er sedert 2005 een aanbod is van liesbreukslips die soms operaties voorkomen of minstens een alternatief bieden indien de patiënt niet geopereerd kan/mag worden.
  Bron: NVVH : Nederlandse Vereniging Van Heelkunde: samengevat : artikel (najaar 2005) kan raadplegen van de Nederlandse Vereniging van Heelkunde waarbij de vraag gesteld werd of de chirurgische behandeling van asymptomatische en mildsymptomatische liesbreuken bij ouderen (+ 50 jaar mannen) gerechtvaardigd is. Er werd geconcludeerd dat de levensverwachting voor beide groepen evenhoog is doch dat geopereerde patiënten een hogere percentage chronische pijn had.


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland